Advanced search
1 file | 2.86 MB Add to list

Het profiel van de Belgische journalist in 2018

(2019)
Author
Organization
Abstract
Wie maakt onze informatie? Hoe ziet de loopbaan van een journalist eruit? Wat vinden ze van hun verloning en werkomstandigheden? En hoe kijken ze naar de recente verschuivingen in het medialandschap? Een team van onderzoekers van de Universiteit Gent (Center for Journalism Studies), de Université Libre de Bruxelles (ReSICULB), en de Université de Mons sloeg voor een tweede maal de handen in elkaar om, na de succesvolle samenwerking in 2013, een beeld te vormen van ‘Het profiel van de Belgische journalist’. Ze namen ruim de tijd om vele facetten die typisch zijn voor het journalistenberoep in 2018 te bevragen bij de Belgische journalisten om zo een gedetailleerd beeld te kunnen schetsen. Ze analyseerden niet enkel de werkomstandigheden en het socio-demografische profiel, maar stonden ook stil bij de opvattingen van journalisten ten aanzien van aspecten zoals de snelle evolutie en digitalisering in het beroep, en een aantal ethische kwesties. De resultaten van de bevraging leveren een boeiende inkijk in de leefwereld van de beroepsgroep die dagelijks ons venster op de wereld opent, die dagelijks de nieuwsagenda mee bepaalt, het nieuws becommentarieert en analyseert.
Keywords
journalist, journalistiek, nieuws, enquête, profiel, beroep

Downloads

 • Profiel van Belgische Journalisten 2018 DEF.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.86 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Leuven, Sarah, et al. Het Profiel van de Belgische Journalist in 2018. Academia Press, 2019.
APA
Van Leuven, S., Raeymaeckers, K., Libert, M., Le Cam, F., Stroobant, J., Malcorps, S., … Vanhaelewyn, B. (2019). Het profiel van de Belgische journalist in 2018. Academia Press.
Chicago author-date
Van Leuven, Sarah, Karin Raeymaeckers, Manon Libert, Florence Le Cam, Joyce Stroobant, Sylvain Malcorps, Antoine Jacquet, et al. 2019. Het Profiel van de Belgische Journalist in 2018. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
Van Leuven, Sarah, Karin Raeymaeckers, Manon Libert, Florence Le Cam, Joyce Stroobant, Sylvain Malcorps, Antoine Jacquet, Joke D’Heer, François Heinderyckx, Sara De Vuyst, and Bart Vanhaelewyn. 2019. Het Profiel van de Belgische Journalist in 2018. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Van Leuven S, Raeymaeckers K, Libert M, Le Cam F, Stroobant J, Malcorps S, et al. Het profiel van de Belgische journalist in 2018. Gent: Academia Press; 2019. 50 p.
IEEE
[1]
S. Van Leuven et al., Het profiel van de Belgische journalist in 2018. Gent: Academia Press, 2019.
@book{8611443,
 abstract   = {{Wie maakt onze informatie? Hoe ziet de loopbaan van een journalist eruit? Wat vinden ze van hun verloning en werkomstandigheden? En hoe kijken ze naar de recente verschuivingen in het medialandschap? Een team van onderzoekers van de Universiteit Gent (Center for Journalism Studies), de Université Libre de Bruxelles (ReSICULB), en de Université de Mons sloeg voor een tweede maal de handen in elkaar om, na de succesvolle samenwerking in 2013, een beeld te vormen van ‘Het profiel van de Belgische journalist’. Ze namen ruim de tijd om vele facetten die typisch zijn voor het journalistenberoep in 2018 te bevragen bij de Belgische journalisten om zo een gedetailleerd beeld te kunnen schetsen. Ze analyseerden niet enkel de werkomstandigheden en het socio-demografische profiel, maar stonden ook stil bij de opvattingen van journalisten ten aanzien van aspecten zoals de snelle evolutie en digitalisering in het beroep, en een aantal ethische kwesties. De resultaten van de bevraging leveren een boeiende inkijk in de leefwereld van de beroepsgroep die dagelijks ons venster op de wereld opent, die dagelijks de nieuwsagenda mee bepaalt, het nieuws becommentarieert en analyseert.}},
 author    = {{Van Leuven, Sarah and Raeymaeckers, Karin and Libert, Manon and Le Cam, Florence and Stroobant, Joyce and Malcorps, Sylvain and Jacquet, Antoine and D'Heer, Joke and Heinderyckx, François and De Vuyst, Sara and Vanhaelewyn, Bart}},
 isbn     = {{9789401462723}},
 keywords   = {{journalist,journalistiek,nieuws,enquête,profiel,beroep}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{50}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 title    = {{Het profiel van de Belgische journalist in 2018}},
 url     = {{https://journalist.be/app/media/2019/04/NL-def.pdf}},
 year     = {{2019}},
}