Advanced search
Add to list

Klinisch logopedische en elektrofysiologische markers van primair progressieve afasie : een systematische review

Author
Organization
Abstract
Achtergrond – Primair Progressieve Afasie (PPA) is een neurodegeneratieve aandoening die gepaard gaat met een progressieve achteruitgang van taal- en/of spraakfuncties. Een accurate diagnosestelling binnen het breed spectrum van PPA-fenotypes blijft een grote uitdaging. Temeer omdat het tijdig identificeren van PPA de mogelijkheid biedt tot het plannen van vroegtijdige interventies. Deze systematische review heeft als doel om de kenmerkende taal- en spraakmarkers voor een vroegtijdige diagnose van PPA in kaart te brengen. Methode – De methode van een systematische review wordt aangewend om klinische en elektrofysiologische markers van PPA te identificeren. Op klinisch vlak worden de eerste symptomen en de kwantitatieve en kwalitatieve resultaten van het diagnostisch logopedisch bilan geïnventariseerd. Binnen het elektrofysiologisch bilan worden elektro-encefalografie (EEG) en magneto-encefalografie (MEG) geïncludeerd. De kenmerken van de taal geïnduceerde geëvoceerde potentialen worden opgelijst. Resultaten & discussie – De resultaten van deze systematische review zijn momenteel in analyse. Uit de voorlopige resultaten blijkt echter al dat case studies een belangrijke klinische en differentiële waarde hebben. Het aantal geïncludeerde elektrofysiologische studies is zeer schaars.
Keywords
Primary Progressive Aphasia, diagnosis, early-stage, electrophysiology

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Stalpaert, Jara et al. “Klinisch Logopedische En Elektrofysiologische Markers Van Primair Progressieve Afasie : Een Systematische Review.” VVL-congres, 40e, Abstracts. 2019. Print.
APA
Stalpaert, J., Cocquyt, E.-M., Segers, L., Van Langenhove, T., Miatton, M., van Mierlo, P., & De Letter, M. (2019). Klinisch logopedische en elektrofysiologische markers van primair progressieve afasie : een systematische review. VVL-congres, 40e, Abstracts. Presented at the 40e VVL-congres.
Chicago author-date
Stalpaert, Jara, Elissa-Marie Cocquyt, Lieselot Segers, Tim Van Langenhove, Marijke Miatton, Pieter van Mierlo, and Miet De Letter. 2019. “Klinisch Logopedische En Elektrofysiologische Markers Van Primair Progressieve Afasie : Een Systematische Review.” In VVL-congres, 40e, Abstracts.
Chicago author-date (all authors)
Stalpaert, Jara, Elissa-Marie Cocquyt, Lieselot Segers, Tim Van Langenhove, Marijke Miatton, Pieter van Mierlo, and Miet De Letter. 2019. “Klinisch Logopedische En Elektrofysiologische Markers Van Primair Progressieve Afasie : Een Systematische Review.” In VVL-congres, 40e, Abstracts.
Vancouver
1.
Stalpaert J, Cocquyt E-M, Segers L, Van Langenhove T, Miatton M, van Mierlo P, et al. Klinisch logopedische en elektrofysiologische markers van primair progressieve afasie : een systematische review. VVL-congres, 40e, Abstracts. 2019.
IEEE
[1]
J. Stalpaert et al., “Klinisch logopedische en elektrofysiologische markers van primair progressieve afasie : een systematische review,” in VVL-congres, 40e, Abstracts, Gent, 2019.
@inproceedings{8608786,
 abstract   = {Achtergrond – Primair Progressieve Afasie (PPA) is een neurodegeneratieve aandoening die gepaard gaat met een progressieve achteruitgang van taal- en/of spraakfuncties. Een accurate diagnosestelling binnen het breed spectrum van PPA-fenotypes blijft een grote uitdaging. Temeer omdat het tijdig identificeren van PPA de mogelijkheid biedt tot het plannen van vroegtijdige interventies. Deze systematische review heeft als doel om de kenmerkende taal- en spraakmarkers voor een vroegtijdige diagnose van PPA in kaart te brengen.
Methode – De methode van een systematische review wordt aangewend om klinische en elektrofysiologische markers van PPA te identificeren. Op klinisch vlak worden de eerste symptomen en de kwantitatieve en kwalitatieve resultaten van het diagnostisch logopedisch bilan geïnventariseerd. Binnen het elektrofysiologisch bilan worden elektro-encefalografie (EEG) en magneto-encefalografie (MEG) geïncludeerd. De kenmerken van de taal geïnduceerde geëvoceerde potentialen worden opgelijst.
Resultaten & discussie – De resultaten van deze systematische review zijn momenteel in analyse. Uit de voorlopige resultaten blijkt echter al dat case studies een belangrijke klinische en differentiële waarde hebben. Het aantal geïncludeerde elektrofysiologische studies is zeer schaars.},
 author    = {Stalpaert, Jara and Cocquyt, Elissa-Marie and Segers, Lieselot and Van Langenhove, Tim and Miatton, Marijke and van Mierlo, Pieter and De Letter, Miet},
 booktitle  = {VVL-congres, 40e, Abstracts},
 keywords   = {Primary Progressive Aphasia,diagnosis,early-stage,electrophysiology},
 language   = {eng},
 location   = {Gent},
 title    = {Klinisch logopedische en elektrofysiologische markers van primair progressieve afasie : een systematische review},
 year     = {2019},
}