Advanced search
1 file | 100.37 KB

Suïcide in penitentiaire inrichtingen

Author
Organization
Abstract
In vergelijking met hun tegenhangers in de vrije maatschappij hebben gedetineerden een sterk verhoogd risico om te overlijden door zelfdoding. Ze vertonen vaak al risicofactoren wanneer ze de gevangenis binnenkomen, en het gevangenschap zelf kan hen extra kwetsbaar maken. Hoewel bepaalde aspecten van het gevangenisleven suïcidepreventie kunnen vergemakkelijken in vergelijking met de algemene populatie (zoals verhoogd toezicht en controle) zijn er andere factoren (zoals sociale isolatie, geweld en gebrek aan zinvolle activiteiten) die het suïciderisico net kunnen verhogen bij een reeds kwetsbare populatie, gekenmerkt door een hoge mate van psychiatrische morbiditeit, drugsmisbruik en trauma. Het is duidelijk dat suïcidepreventie in de gevangenis een multifactoriële en multidisciplinaire aanpak vraagt, wil men de incidentie van suïcidaal gedrag onder gedetineerden reduceren.
Keywords
gedetineerden, gevangenis, detentie, zelfdoding, suïcide, suïcidaal gedrag

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 100.37 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Favril, Louis, and Marieke Liem. 2019. “Suïcide in Penitentiaire Inrichtingen.” In Handboek Suïcidaal Gedrag, ed. Cornelis Van Heeringen, Gwendolyn Portzky, Derek de Beurs, and Ad Kerkhof, 439–450. Utrecht: de Tijdstroom.
APA
Favril, L., & Liem, M. (2019). Suïcide in penitentiaire inrichtingen. In C. Van Heeringen, G. Portzky, D. de Beurs, & A. Kerkhof (Eds.), Handboek suïcidaal gedrag (pp. 439–450). Utrecht: de Tijdstroom.
Vancouver
1.
Favril L, Liem M. Suïcide in penitentiaire inrichtingen. In: Van Heeringen C, Portzky G, de Beurs D, Kerkhof A, editors. Handboek suïcidaal gedrag. Utrecht: de Tijdstroom; 2019. p. 439–50.
MLA
Favril, Louis, and Marieke Liem. “Suïcide in Penitentiaire Inrichtingen.” Handboek Suïcidaal Gedrag. Ed. Cornelis Van Heeringen et al. Utrecht: de Tijdstroom, 2019. 439–450. Print.
@incollection{8606064,
 abstract   = {In vergelijking met hun tegenhangers in de vrije maatschappij hebben gedetineerden een sterk verhoogd risico om te overlijden door zelfdoding. Ze vertonen vaak al risicofactoren wanneer ze de gevangenis binnenkomen, en het gevangenschap zelf kan hen extra kwetsbaar maken. Hoewel bepaalde aspecten van het gevangenisleven su{\"i}cidepreventie kunnen vergemakkelijken in vergelijking met de algemene populatie (zoals verhoogd toezicht en controle) zijn er andere factoren (zoals sociale isolatie, geweld en gebrek aan zinvolle activiteiten) die het su{\"i}ciderisico net kunnen verhogen bij een reeds kwetsbare populatie, gekenmerkt door een hoge mate van psychiatrische morbiditeit, drugsmisbruik en trauma. Het is duidelijk dat su{\"i}cidepreventie in de gevangenis een multifactori{\"e}le en multidisciplinaire aanpak vraagt, wil men de incidentie van su{\"i}cidaal gedrag onder gedetineerden reduceren.},
 author    = {Favril, Louis and Liem, Marieke},
 booktitle  = {Handboek su{\"i}cidaal gedrag},
 editor    = {Van Heeringen, Cornelis and Portzky, Gwendolyn and de Beurs, Derek and Kerkhof, Ad},
 isbn     = {9789058983244},
 language   = {dut},
 pages    = {439--450},
 publisher  = {de Tijdstroom},
 title    = {Su{\"i}cide in penitentiaire inrichtingen},
 url     = {https://www.boompsychologie.nl/product/100-8547\_Handboek-suicidaal-gedrag},
 year     = {2019},
}