Advanced search
Add to list

Afrikaanse letterkunde : tradities, genres, auteurs en ontwikkelingen

(2019)
Author
Organization
Abstract
Afrika is de bakermat van de mensheid. Met meer dan tweeduizend talen en vierenvijftig staten kent dit werelddeel een rijke en diverse literatuur met een veelvoud aan stemmen en perspectieven. Het continent kent niet alleen vroege en meer recente schriftculturen, maar ook levende mondelinge genres: van de mediterrane noordkust tot in het verre zuiden komen ze voor, mythe en spreekwoord, liefdespoëzie, epos en theater. In dit boek komen oude en nieuwe tradities, auteurs en thema’s ruimschoots aan bod. Mondelinge overlevering was en is een originele en dynamische bron van inspiratie. De geschreven literatuur wortelt in orale tradities, maar heeft ook andere invloeden ondergaan. De eerste generatie Afrikaanse schrijvers is bijvoorbeeld gaan experimenteren met het vanuit Europa geïntroduceerde genre van de roman, maar op een snijpunt van culturen leverde dat vernieuwing op. De botsingen en conflicten als gevolg van de ongevraagde ontmoeting op voet van ongelijkheid manifesteren zich ook in de literatuur, vooral in geëngageerde poëzie en romans over het kolonialisme en de apartheidsperiode. Inmiddels is er veel veranderd en blijft de Afrikaanse literatuur verrassen met een mozaïek aan perspectieven op de postkoloniale samenleving. In een geglobaliseerde wereld staan Afrikaanse auteurs die in Europese talen schrijven internationaal volop in de schijnwerpers. Hun werk wordt steeds vaker vertaald, ook in het Nederlands. Veel Europese auteurs van Afrikaanse afkomst schrijven in de taal van het land waar ze wonen, terwijl ook de literatuur in Afrikaanse talen blijft groeien. Afrika’s originele literaire invalshoeken en ontwikkelingen vinden ook hun weg naar de nieuwe media in experimenten die de rijkdom van Afrika’s mondelinge en geschreven literaire tradities verder verkennen.
Keywords
Afrika, letterkunde, mondelinge en geschreven literatuur

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Schipper, Mineke, et al. Afrikaanse Letterkunde : Tradities, Genres, Auteurs En Ontwikkelingen. Amsterdam University Press, 2019.
APA
Schipper, M., Merolla, D., & Brinkman, I. (2019). Afrikaanse letterkunde : tradities, genres, auteurs en ontwikkelingen. Amsterdam University Press.
Chicago author-date
Schipper, Mineke, Daniela Merolla, and Inge Brinkman. 2019. Afrikaanse Letterkunde : Tradities, Genres, Auteurs En Ontwikkelingen. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Chicago author-date (all authors)
Schipper, Mineke, Daniela Merolla, and Inge Brinkman. 2019. Afrikaanse Letterkunde : Tradities, Genres, Auteurs En Ontwikkelingen. Amsterdam: Amsterdam University Press.
Vancouver
1.
Schipper M, Merolla D, Brinkman I. Afrikaanse letterkunde : tradities, genres, auteurs en ontwikkelingen. Amsterdam: Amsterdam University Press; 2019. 420 p.
IEEE
[1]
M. Schipper, D. Merolla, and I. Brinkman, Afrikaanse letterkunde : tradities, genres, auteurs en ontwikkelingen. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2019.
@book{8604948,
  abstract     = {{Afrika is de bakermat van de mensheid. Met meer dan tweeduizend talen en vierenvijftig staten kent dit werelddeel een rijke en diverse literatuur met een veelvoud aan stemmen en perspectieven. Het continent kent niet alleen vroege en meer recente schriftculturen, maar ook levende mondelinge genres: van de mediterrane noordkust tot in het verre zuiden komen ze voor, mythe en spreekwoord, liefdespoëzie, epos en theater. In dit boek komen oude en nieuwe tradities, auteurs en thema’s ruimschoots aan bod. 

Mondelinge overlevering was en is een originele en dynamische bron van inspiratie. De geschreven literatuur wortelt in orale tradities, maar heeft ook andere invloeden ondergaan. De eerste generatie Afrikaanse schrijvers is bijvoorbeeld gaan experimenteren met het vanuit Europa geïntroduceerde genre van de roman, maar op een snijpunt van culturen leverde dat vernieuwing op. De botsingen en conflicten als gevolg van de ongevraagde ontmoeting op voet van ongelijkheid manifesteren zich ook in de literatuur, vooral in geëngageerde poëzie en romans over het kolonialisme en de apartheidsperiode. Inmiddels is er veel veranderd en blijft de Afrikaanse literatuur verrassen met een mozaïek aan perspectieven op de postkoloniale samenleving.

In een geglobaliseerde wereld staan Afrikaanse auteurs die in Europese talen schrijven internationaal volop in de schijnwerpers. Hun werk wordt steeds vaker vertaald, ook in het Nederlands. Veel Europese auteurs van Afrikaanse afkomst schrijven in de taal van het land waar ze wonen, terwijl ook de literatuur in Afrikaanse talen blijft groeien. Afrika’s originele literaire invalshoeken en ontwikkelingen vinden ook hun weg naar de nieuwe media in experimenten die de rijkdom van Afrika’s mondelinge en geschreven literaire tradities verder verkennen.}},
  author       = {{Schipper, Mineke and Merolla, Daniela and Brinkman, Inge}},
  isbn         = {{9789462989160}},
  keywords     = {{Afrika,letterkunde,mondelinge en geschreven literatuur}},
  language     = {{dut}},
  pages        = {{420}},
  publisher    = {{Amsterdam University Press}},
  title        = {{Afrikaanse letterkunde : tradities, genres, auteurs en ontwikkelingen}},
  year         = {{2019}},
}