Advanced search
1 file | 185.54 KB

Aspiratiepneumonie : preventie en behandeling

(2018) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 74(11). p.768-773
Author
Organization
Abstract
In dit overzichtsartikel wordt er een beeld gegeven van de huidige evidentie omtrent de preventie en de behandeling van een aspiratiepneumonie. De besproken factoren die aangepakt kunnen worden, zijn ten eerste de mondhygiëne van de patiënt, ten tweede voeding, alsook de eetomgeving en de lichaamshouding tijdens het eten, ten derde de evidentie omtrent het gebruik van angiotensineconverterend-enzymremmers (ACEI) en metoclopramide en ten vierde bepaalde te vermijden medicatie bij patiënten met een risico op een aspiratiepneumonie. Antibiotica zijn nog steeds de hoeksteen van de behandeling van een aspiratiepneumonie. Het aandeel van anaerobe bacteriën wordt vaak overschat bij een aspiratiepneumonie. Indien de aspiratiepneumonie is opgelopen buiten de ziekenhuisomgeving of in een ziekenhuisomgeving zonder verhoogd risico op resistentie, dan behandelt men met amoxicilline-clavulaanzuur. Bij een IgE-gemedieerde penicillineallergie is moxifloxacine aangeraden. Als de aspiratiepneumonie niet reageert op antibiotica, moet men complicaties vermoeden: een empyeem of een longabces. Een empyeem wordt chirurgisch gedraineerd. Voor een longabces is de eerstelijnsbehandeling antibiotica, vrij gelijklopend met die voor een aspiratiepneumonie. Een percutane drainage of een segmentale pulmonale resectie kan worden uitgevoerd indien antibiotica onvoldoende zouden werken.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 185.54 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Damme, A, V Van Damme, G Tits, S Maertens, F Van Houcke, and Eva Van Braeckel. 2018. “Aspiratiepneumonie : Preventie En Behandeling.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 74 (11): 768–773.
APA
Van Damme, A, Van Damme, V., Tits, G., Maertens, S., Van Houcke, F., & Van Braeckel, E. (2018). Aspiratiepneumonie : preventie en behandeling. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 74(11), 768–773.
Vancouver
1.
Van Damme A, Van Damme V, Tits G, Maertens S, Van Houcke F, Van Braeckel E. Aspiratiepneumonie : preventie en behandeling. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2018;74(11):768–73.
MLA
Van Damme, A et al. “Aspiratiepneumonie : Preventie En Behandeling.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 74.11 (2018): 768–773. Print.
@article{8603525,
 abstract   = {In dit overzichtsartikel wordt er een beeld gegeven van de huidige evidentie omtrent de preventie en de behandeling van een aspiratiepneumonie. De besproken factoren die aangepakt kunnen worden, zijn ten eerste de mondhygi{\"e}ne van de pati{\"e}nt, ten tweede voeding, alsook de eetomgeving en de lichaamshouding tijdens het eten, ten derde de evidentie omtrent het gebruik van angiotensineconverterend-enzymremmers (ACEI) en metoclopramide en ten vierde bepaalde te vermijden medicatie bij pati{\"e}nten met een risico op een aspiratiepneumonie. Antibiotica zijn nog steeds de hoeksteen van de behandeling van een aspiratiepneumonie. Het aandeel van anaerobe bacteri{\"e}n wordt vaak overschat bij een aspiratiepneumonie. Indien de aspiratiepneumonie is opgelopen buiten de ziekenhuisomgeving of in een ziekenhuisomgeving zonder verhoogd risico op resistentie, dan behandelt men met amoxicilline-clavulaanzuur. Bij een IgE-gemedieerde penicillineallergie is moxifloxacine aangeraden. Als de aspiratiepneumonie niet reageert op antibiotica, moet men complicaties vermoeden: een empyeem of een longabces. Een empyeem wordt chirurgisch gedraineerd. Voor een longabces is de eerstelijnsbehandeling antibiotica, vrij gelijklopend met die voor een aspiratiepneumonie. Een percutane drainage of een segmentale pulmonale resectie kan worden uitgevoerd indien antibiotica onvoldoende zouden werken.},
 author    = {Van Damme, A and Van Damme, V and Tits, G and Maertens, S and Van Houcke, F and Van Braeckel, Eva},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {11},
 pages    = {768--773},
 title    = {Aspiratiepneumonie : preventie en behandeling},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.74.11.2002608},
 volume    = {74},
 year     = {2018},
}

Altmetric
View in Altmetric