Advanced search
1 file | 349.03 KB

Europees constitutioneel pluralisme onder druk: recente ontwikkelingen in de horizontale werking van algemene rechtsbeginselen

Merijn Chamon (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het Hof van Justitie verplicht, op voor zichzelf geheel logische wijze, nationale rechters ertoe om algemene rechtsbeginselen en bepalingen van het Handvest rechtstreeks toe te passen in horizontale geschillen. Dit doet vragen rijzen naar de bevoegdheid van de Unie en kan ook botsen met de constitutionele identiteit van EU-lidstaten. Vele nationale grondwettelijke hoven behouden zich, op voor henzelf geheel logische wijze, een bevoegdheid voor om de voorrang van het Unierecht te toetsen aan de eigen Grondwet. Het resultaat is dat de latente spanningen die inherent zijn aan het Europees constitutioneel pluralisme kunnen uitmonden in concrete conflicten tussen de hoogste nationale en Europese rechters. Het klassieke antwoord om deze conflicten te ontzenuwen, is het organiseren van een rechterlijke dialoog. Niettegenstaande de prejudiciële procedure van art. 267 VWEU hiervoor een uitstekend instrument is, loopt de dialoog vaak nog stroef en valt niet uit te sluiten dat de recente rechtspraak van het Hof van Justitie tot een open conflict leidt met het Duitse Grondwettelijk Hof.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 349.03 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Chamon, Merijn. 2019. “Europees Constitutioneel Pluralisme Onder Druk: Recente Ontwikkelingen in De Horizontale Werking Van Algemene Rechtsbeginselen.” Rechtskundig Weekblad (24): 922–936.
APA
Chamon, M. (2019). Europees constitutioneel pluralisme onder druk: recente ontwikkelingen in de horizontale werking van algemene rechtsbeginselen. RECHTSKUNDIG WEEKBLAD, (24), 922–936.
Vancouver
1.
Chamon M. Europees constitutioneel pluralisme onder druk: recente ontwikkelingen in de horizontale werking van algemene rechtsbeginselen. RECHTSKUNDIG WEEKBLAD. 2019;(24):922–36.
MLA
Chamon, Merijn. “Europees Constitutioneel Pluralisme Onder Druk: Recente Ontwikkelingen in De Horizontale Werking Van Algemene Rechtsbeginselen.” RECHTSKUNDIG WEEKBLAD 24 (2019): 922–936. Print.
@article{8598915,
 abstract   = {Het Hof van Justitie verplicht, op voor zichzelf geheel logische wijze, nationale rechters ertoe om algemene
rechtsbeginselen en bepalingen van het Handvest rechtstreeks toe te passen in horizontale geschillen. Dit
doet vragen rijzen naar de bevoegdheid van de Unie en kan ook botsen met de constitutionele identiteit van
EU-lidstaten. Vele nationale grondwettelijke hoven behouden zich, op voor henzelf geheel logische wijze,
een bevoegdheid voor om de voorrang van het Unierecht te toetsen aan de eigen Grondwet. Het resultaat is
dat de latente spanningen die inherent zijn aan het Europees constitutioneel pluralisme kunnen uitmonden
in concrete conflicten tussen de hoogste nationale en Europese rechters. Het klassieke antwoord om deze
conflicten te ontzenuwen, is het organiseren van een rechterlijke dialoog. Niettegenstaande de prejudiciële
procedure van art. 267 VWEU hiervoor een uitstekend instrument is, loopt de dialoog vaak nog stroef en valt
niet uit te sluiten dat de recente rechtspraak van het Hof van Justitie tot een open conflict leidt met het Duitse
Grondwettelijk Hof.},
 author    = {Chamon, Merijn},
 issn     = {1782-3463},
 journal   = { RECHTSKUNDIG WEEKBLAD},
 language   = {dut},
 number    = {24},
 pages    = {922--936},
 title    = {Europees constitutioneel pluralisme onder druk: recente ontwikkelingen in de horizontale werking van algemene rechtsbeginselen},
 year     = {2019},
}