Advanced search
1 file | 166.19 KB Add to list

De bestraffing van piraterij : een zoektocht naar toenemende uniformiteit

Klaas Willaert (UGent)
Author
Organization
Abstract
Piraterij betreft één van de oudste internationale misdrijven en groeide in de laatste decennia uit tot een grootschalig misdaadfenomeen dat zich op verschillende plaatsen in de wereld duchtig manifesteerde. Er bestaan echter geen internationale tribunalen of berechtingsmechanismen voor piraterij en de universele jurisdictie leidt tot disparate vervolging in talloze landen. Een nadere kijk op de cijfers wijst uit dat er ruwweg drie bestraffingsculturen kunnen worden ontwaard en dat de strafvariantie enorm is. Berechting van internationale misdaden door diverse nationale rechtbanken leidt veelal niet tot gelijkmatige straffen, maar de afwijkingen binnen de context van piraterij lijken onverantwoord hoog en in combinatie met de veelvuldige overdracht van piraterijverdachten is de willekeur enkel maar groter. Bij het bepalen van de straf wordt over het algemeen met dezelfde elementen en omstandigheden rekening gehouden, maar aan de strafmaat in andere landen wordt amper belang gehecht. In dit artikel wordt afgewogen wat er precies ondernomen kan worden om meer uniformiteit te realiseren en welke strafmaat dan gepast lijkt om piraten te sanctioneren.
Keywords
piraterij, vervolging en bestraffing, internationale misdaad, universele jurisdictie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 166.19 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Willaert, Klaas. “De Bestraffing Van Piraterij : Een Zoektocht Naar Toenemende Uniformiteit.” TIJDSCHRIFT VOOR STRAFRECHT 3 (2019): 138–146. Print.
APA
Willaert, K. (2019). De bestraffing van piraterij : een zoektocht naar toenemende uniformiteit. TIJDSCHRIFT VOOR STRAFRECHT, 3, 138–146.
Chicago author-date
Willaert, Klaas. 2019. “De Bestraffing Van Piraterij : Een Zoektocht Naar Toenemende Uniformiteit.” Tijdschrift Voor Strafrecht 3: 138–146.
Chicago author-date (all authors)
Willaert, Klaas. 2019. “De Bestraffing Van Piraterij : Een Zoektocht Naar Toenemende Uniformiteit.” Tijdschrift Voor Strafrecht 3: 138–146.
Vancouver
1.
Willaert K. De bestraffing van piraterij : een zoektocht naar toenemende uniformiteit. TIJDSCHRIFT VOOR STRAFRECHT. Kluwer; 2019;3:138–46.
IEEE
[1]
K. Willaert, “De bestraffing van piraterij : een zoektocht naar toenemende uniformiteit,” TIJDSCHRIFT VOOR STRAFRECHT, vol. 3, pp. 138–146, 2019.
@article{8587007,
 abstract   = {Piraterij betreft één van de oudste internationale misdrijven en groeide in de laatste decennia uit tot een grootschalig misdaadfenomeen dat zich op verschillende plaatsen in de wereld duchtig manifesteerde. Er bestaan echter geen internationale tribunalen of berechtingsmechanismen voor piraterij en de universele jurisdictie leidt tot disparate vervolging in talloze landen. Een nadere kijk op de cijfers wijst uit dat er ruwweg drie bestraffingsculturen kunnen worden ontwaard en dat de strafvariantie enorm is. Berechting van internationale misdaden door diverse nationale rechtbanken leidt veelal niet tot gelijkmatige straffen, maar de afwijkingen binnen de context van piraterij lijken onverantwoord hoog en in combinatie met de veelvuldige overdracht van piraterijverdachten is de willekeur enkel maar groter. Bij het bepalen van de straf wordt over het algemeen met dezelfde elementen en omstandigheden rekening gehouden, maar aan de strafmaat in andere landen wordt amper belang gehecht. In dit artikel wordt afgewogen wat er precies ondernomen kan worden om meer uniformiteit te realiseren en welke strafmaat dan gepast lijkt om piraten te sanctioneren.},
 author    = {Willaert, Klaas},
 issn     = {1379-4930},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR STRAFRECHT},
 keywords   = {piraterij,vervolging en bestraffing,internationale misdaad,universele jurisdictie},
 language   = {dut},
 pages    = {138--146},
 publisher  = {Kluwer},
 title    = {De bestraffing van piraterij : een zoektocht naar toenemende uniformiteit},
 volume    = {3},
 year     = {2019},
}