Advanced search
2 files | 7.56 MB Add to list

Creativiteit, diversiteit en werkomstandigheden : een analyse van de drietand van culturele en creatieve arbeid in België

(2018) SOCIOLOGOS. 39(3). p.210-241
Author
Organization
Abstract
Literatuur over de CCI wordt gekenmerkt door een beruchte paradox: aan de ene kant beschrijven aanhangers van Florida de CCI als open, divers, egalitair en ‘cool’ om bij te werken, aan de andere kant wijst steeds meer onderzoek op een persistente ongelijkheid op het vlak van gender, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, sociale klasse en locatie, gekoppeld aan precaire arbeidsomstandigheden. In deze paper zijn we dieper ingegaan op die paradox door de CCI te ontleden aan de hand van de culturele-drietandmetafoor. Onderzoeken naar werkomstandigheden en diversiteit focusten zich tot nu toe ofwel op sector, ofwel op beroepsopdelingen, waardoor ze slechts een deel van de drietand van cultureel werk belichten. In deze paper spelen we in op die lacune door de methodologie van de culturele drietand toe te passen op indicatoren van diversiteit en ongelijkheid. Dat laat ons toe om te onderzoeken of problemen op het vlak van ongelijkheid en precariteit gebonden zijn aan het creatieve beroep, of eerder aan de culturele en creatieve sectoren. Samengevat tonen onze resultaten aan dat de relatie tussen de drietand van cultureel werk en onze indicatoren van diversiteit en werkomstandigheden complex is. Enerzijds zijn er effecten toe te wijzen aan subsectoren. Zo stellen we vast dat voornamelijk de podiumkunsten, audiovisuele sector en modesector problemen vertonen met diversiteit en werkomstandigheden, onafhankelijk van het type job. Naast die sectoreffecten zijn het voornamelijk de beroepstypes die van belang zijn. We vinden consequent, ongeacht de sector van tewerkstelling, dat artistiek creatieve beroepen gekenmerkt worden door inferieure werkomstandigheden en een elitair socio-demografisch karakter. Aan de andere kant van het spectrum stellen we vast dat creatieve professionals over het algemeen goed scoren op werkomstandigheden, al blijven ook hier de diversiteitsissues gelden.
Keywords
culturele drietand, werkomstandigheden, diversiteit, creativiteit, survey naar de arbeidskrachten

Downloads

 • (...).pdf
  • supplementary material
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 37.87 KB
 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 7.52 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Vlegels, Jef, and Walter Ysebaert. “Creativiteit, Diversiteit En Werkomstandigheden : Een Analyse van de Drietand van Culturele En Creatieve Arbeid in België.” SOCIOLOGOS, vol. 39, no. 3, 2018, pp. 210–41.
APA
Vlegels, J., & Ysebaert, W. (2018). Creativiteit, diversiteit en werkomstandigheden : een analyse van de drietand van culturele en creatieve arbeid in België. SOCIOLOGOS, 39(3), 210–241.
Chicago author-date
Vlegels, Jef, and Walter Ysebaert. 2018. “Creativiteit, Diversiteit En Werkomstandigheden : Een Analyse van de Drietand van Culturele En Creatieve Arbeid in België.” SOCIOLOGOS 39 (3): 210–41.
Chicago author-date (all authors)
Vlegels, Jef, and Walter Ysebaert. 2018. “Creativiteit, Diversiteit En Werkomstandigheden : Een Analyse van de Drietand van Culturele En Creatieve Arbeid in België.” SOCIOLOGOS 39 (3): 210–241.
Vancouver
1.
Vlegels J, Ysebaert W. Creativiteit, diversiteit en werkomstandigheden : een analyse van de drietand van culturele en creatieve arbeid in België. SOCIOLOGOS. 2018;39(3):210–41.
IEEE
[1]
J. Vlegels and W. Ysebaert, “Creativiteit, diversiteit en werkomstandigheden : een analyse van de drietand van culturele en creatieve arbeid in België,” SOCIOLOGOS, vol. 39, no. 3, pp. 210–241, 2018.
@article{8586041,
 abstract   = {{Literatuur over de CCI wordt gekenmerkt door een beruchte paradox: aan de ene kant beschrijven aanhangers van Florida de CCI als open, divers, egalitair en ‘cool’ om bij te werken, aan de andere kant wijst steeds meer onderzoek op een persistente ongelijkheid op het vlak van gender, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, sociale klasse en locatie, gekoppeld aan precaire arbeidsomstandigheden. In deze paper zijn we dieper ingegaan op die paradox door de CCI te ontleden aan de hand van de culturele-drietandmetafoor. Onderzoeken naar werkomstandigheden en diversiteit focusten zich tot nu toe ofwel op sector, ofwel op beroepsopdelingen, waardoor ze slechts een deel van de drietand van cultureel werk belichten. In deze paper spelen we in op die lacune door de methodologie van de culturele drietand toe te passen op indicatoren van diversiteit en ongelijkheid. Dat laat ons toe om te onderzoeken of problemen op het vlak van ongelijkheid en precariteit gebonden zijn aan het creatieve beroep, of eerder aan de culturele en creatieve sectoren. Samengevat tonen onze resultaten aan dat de relatie tussen de drietand van cultureel werk en onze indicatoren van diversiteit en werkomstandigheden complex is. Enerzijds zijn er effecten toe te wijzen aan subsectoren. Zo stellen we vast dat voornamelijk de podiumkunsten, audiovisuele sector en modesector problemen vertonen met diversiteit en werkomstandigheden, onafhankelijk van het type job. Naast die sectoreffecten zijn het voornamelijk de beroepstypes die van belang zijn. We vinden consequent, ongeacht de sector van tewerkstelling, dat artistiek creatieve beroepen gekenmerkt worden door inferieure werkomstandigheden en een elitair socio-demografisch karakter. Aan de andere kant van het spectrum stellen we vast dat creatieve professionals over het algemeen goed scoren op werkomstandigheden, al blijven ook hier de diversiteitsissues gelden.}},
 author    = {{Vlegels, Jef and Ysebaert, Walter}},
 issn     = {{2295-8150}},
 journal   = {{SOCIOLOGOS}},
 keywords   = {{culturele drietand,werkomstandigheden,diversiteit,creativiteit,survey naar de arbeidskrachten}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{3}},
 pages    = {{210--241}},
 title    = {{Creativiteit, diversiteit en werkomstandigheden : een analyse van de drietand van culturele en creatieve arbeid in België}},
 volume    = {{39}},
 year     = {{2018}},
}