Advanced search
1 file | 506.67 KB

In de schaduw van het verleden : de pasokificatie van de Poolse sociaaldemocratie

Author
Organization
Abstract
In de jaren '90 van de twintigste eeuw en de eerste helft van de jaren 2000 domineerde de Poolse sociaaldemocratische Sojusz Lewicy Demokratycznej (SLD) het Poolse politieke landschap. Ze vormden verschillende regeringen en wonnen de presidentsverkiezingen van 1995 en 2000. Dat veranderde in 2005: de partij verloor 30% in vergelijking met de vorige verkiezingen en werd na anderhalf decennium afwisselend aan de macht schijnbaar definitief de oppositie ingeslingerd. Sindsdien gaat de Poolse politiek niet meer over de strijd tussen post-communisten en post-Solidariteit gelieërde partijen, maar tussen de linker- en rechtervleugel van post-Solidariteit. Vandaag zetelen er geen enkele linkse partijen meer in het Poolse parlement, en worstel SLD om relevant te blijven. Hoe kon het zover komen, en is er een toekomst voor de sociaaldemocratie in Polen?
Keywords
poland, social democracy, socialism, SLD, law and justice, post-communism, european politics, european union, european social democracy

Downloads

 • Jonas Vanderschueren - De pasokificatie van de Poolse sociaaldemocratie.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 506.67 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vanderschueren, Jonas. 2018. “In De Schaduw Van Het Verleden : De Pasokificatie Van De Poolse Sociaaldemocratie.” Samenleving En Politiek (6): 62–67.
APA
Vanderschueren, J. (2018). In de schaduw van het verleden : de pasokificatie van de Poolse sociaaldemocratie. SAMENLEVING EN POLITIEK, (6), 62–67.
Vancouver
1.
Vanderschueren J. In de schaduw van het verleden : de pasokificatie van de Poolse sociaaldemocratie. SAMENLEVING EN POLITIEK. 2018;(6):62–7.
MLA
Vanderschueren, Jonas. “In De Schaduw Van Het Verleden : De Pasokificatie Van De Poolse Sociaaldemocratie.” SAMENLEVING EN POLITIEK 6 (2018): 62–67. Print.
@article{8582095,
 abstract   = {In de jaren '90 van de twintigste eeuw en de eerste helft van de jaren 2000 domineerde de Poolse sociaaldemocratische Sojusz Lewicy Demokratycznej (SLD) het Poolse politieke landschap. Ze vormden verschillende regeringen en wonnen de presidentsverkiezingen van 1995 en 2000. Dat veranderde in 2005: de partij verloor 30\% in vergelijking met de vorige verkiezingen en werd na anderhalf decennium afwisselend aan de macht schijnbaar definitief de oppositie ingeslingerd. Sindsdien gaat de Poolse politiek niet meer over de strijd tussen post-communisten en post-Solidariteit gelie{\"e}rde partijen, maar tussen de linker- en rechtervleugel van post-Solidariteit. Vandaag zetelen er geen enkele linkse partijen meer in het Poolse parlement, en worstel SLD om relevant te blijven. Hoe kon het zover komen, en is er een toekomst voor de sociaaldemocratie in Polen?},
 author    = {Vanderschueren, Jonas},
 issn     = {1372-0740},
 journal   = {SAMENLEVING EN POLITIEK},
 language   = {dut},
 number    = {6},
 pages    = {62--67},
 title    = {In de schaduw van het verleden : de pasokificatie van de Poolse sociaaldemocratie},
 url     = {https://www.sampol.be/2018/06/de-pasokificatie-van-de-poolse-sociaaldemocratie},
 year     = {2018},
}