Advanced search
1 file | 350.83 KB Add to list

Logopedische en audiologische biomerkers van neurodegeneratieve aandoeningen

Evelien De Groote (UGent) , Jara Stalpaert (UGent) , Miet De Letter (UGent) , Kim De Keyser (UGent) , Elissa-Marie Cocquyt (UGent) , Dick Botteldooren (UGent) , Pieter van Mierlo (UGent) , Annelies Bockstael (UGent) and Patrick Santens (UGent)
(2018) LOGOPEDIE (HERENTALS). 31(4). p.5-22
Author
Organization
Abstract
Neurodegeneratieve aandoeningen worden gekenmerkt door een prodromale fase waarin het pathologische proces reeds is ingezet, maar de dominante klinische symptomen zich nog niet hebben gemanifesteerd. Het identificeren van diagnostische biomerkers voor de vroegdetectie van deze aandoeningen biedt de mogelijkheid tot het plannen van vroegtijdige interventies en het afremmen van het pathologisch proces en geassocieerde klinische symptomen. Een biomerker is idealiter objectief, non-invasief en voldoende beschikbaar. Elektro-encefalografie (EEG) is een techniek die voldoet aan deze criteria en is mogelijk in staat subtiele veranderingen in de prodromale fase te detecteren. Ook de ziekte van Parkinson (PD) en Primair Progressieve Afasie (PPA) worden doorgaans pas laattijdig gediagnosticeerd op basis van de dominante motorische en talige symptomen, respectievelijk. In wat volgt geven wij een systematisch overzicht van potentiële elektrofysiologische biomerkers in het logopedische en audiologische onderzoeksdomein. Talige en auditieve elektrofysiologische biomerkers lijken veelbelovend voor de vroegdetectie van respectievelijk PPA en PD.
Keywords
Neurodegeneratieve aandoeningen, Biomerkers, Elektro-encefalografie, Ziekte van Parkinson, Primair Progressieve Afasie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 350.83 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Groote, Evelien, Jara Stalpaert, Miet De Letter, et al. “Logopedische En Audiologische Biomerkers Van Neurodegeneratieve Aandoeningen.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 31.4 (2018): 5–22. Print.
APA
De Groote, Evelien, Stalpaert, J., De Letter, M., De Keyser, K., Cocquyt, E.-M., Botteldooren, D., van Mierlo, P., et al. (2018). Logopedische en audiologische biomerkers van neurodegeneratieve aandoeningen. LOGOPEDIE (HERENTALS), 31(4), 5–22.
Chicago author-date
De Groote, Evelien, Jara Stalpaert, Miet De Letter, Kim De Keyser, Elissa-Marie Cocquyt, Dick Botteldooren, Pieter van Mierlo, Annelies Bockstael, and Patrick Santens. 2018. “Logopedische En Audiologische Biomerkers Van Neurodegeneratieve Aandoeningen.” Logopedie (herentals) 31 (4): 5–22.
Chicago author-date (all authors)
De Groote, Evelien, Jara Stalpaert, Miet De Letter, Kim De Keyser, Elissa-Marie Cocquyt, Dick Botteldooren, Pieter van Mierlo, Annelies Bockstael, and Patrick Santens. 2018. “Logopedische En Audiologische Biomerkers Van Neurodegeneratieve Aandoeningen.” Logopedie (herentals) 31 (4): 5–22.
Vancouver
1.
De Groote E, Stalpaert J, De Letter M, De Keyser K, Cocquyt E-M, Botteldooren D, et al. Logopedische en audiologische biomerkers van neurodegeneratieve aandoeningen. LOGOPEDIE (HERENTALS). 2018;31(4):5–22.
IEEE
[1]
E. De Groote et al., “Logopedische en audiologische biomerkers van neurodegeneratieve aandoeningen,” LOGOPEDIE (HERENTALS), vol. 31, no. 4, pp. 5–22, 2018.
@article{8576882,
 abstract   = {Neurodegeneratieve aandoeningen worden gekenmerkt door een prodromale fase waarin het pathologische proces reeds is ingezet, maar de dominante klinische symptomen zich nog niet hebben gemanifesteerd. Het identificeren van diagnostische biomerkers voor de vroegdetectie van deze aandoeningen biedt de mogelijkheid tot het plannen van vroegtijdige interventies en het afremmen van het pathologisch proces en geassocieerde klinische symptomen. Een biomerker is idealiter objectief, non-invasief en voldoende beschikbaar. Elektro-encefalografie (EEG) is een techniek die voldoet aan deze criteria en is mogelijk in staat subtiele veranderingen in de prodromale fase te detecteren. Ook de ziekte van Parkinson (PD) en Primair Progressieve Afasie (PPA) worden doorgaans pas laattijdig gediagnosticeerd op basis van de dominante motorische en talige symptomen, respectievelijk. In wat volgt geven wij een systematisch overzicht van potentiële elektrofysiologische biomerkers in het logopedische en audiologische onderzoeksdomein. Talige en auditieve elektrofysiologische biomerkers lijken veelbelovend voor de vroegdetectie van respectievelijk PPA en PD.},
 author    = {De Groote, Evelien and Stalpaert, Jara and De Letter, Miet and De Keyser, Kim and Cocquyt, Elissa-Marie and Botteldooren, Dick and van Mierlo, Pieter and Bockstael, Annelies and Santens, Patrick},
 issn     = {1370-706X},
 journal   = {LOGOPEDIE (HERENTALS)},
 keywords   = {Neurodegeneratieve aandoeningen,Biomerkers,Elektro-encefalografie,Ziekte van Parkinson,Primair Progressieve Afasie},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {5--22},
 title    = {Logopedische en audiologische biomerkers van neurodegeneratieve aandoeningen},
 volume    = {31},
 year     = {2018},
}