Advanced search
1 file | 1.57 MB Add to list

Het experiment : een verbeeldende kijk op ouder worden

Author
Organization
Abstract
De vergrijzing komt op ons af. Dat staat vast. In Vlaanderen alleen al zal het aantal gepensioneerden tegen 2060 verdubbelen. Wat minder vaststaat is hoe we tegen dan zullen wonen. Om dit in te schatten kunnen we een woonwensenonderzoek uitvoeren, maar dat polst meestal enkel bij ouderen zelf. Dit terwijl we op jongere leeftijd meer geneigd zijn om te verhuizen. Denk maar aan wanneer je start op de woonmarkt, kinderen krijgt of als de kinderen het nest verlaten. Het zijn sleutelmomenten om na te denken over de woonomgeving waarin we willen wonen. En toch doen we dit te weinig. We beelden onze oudere dag in als één die fysiek en mentaal gezond zal zijn. Oud zijn is plezant. Veel vrije tijd, tijd voor hobby’s en kleinkinderen, meer reizen, alles rustiger aan … . Oud zijn is een zorg voor later. En daar speelt de markt dan weer op in met een aangepast zorgaanbod of investeringsopportuniteiten. In deze paper peilen we naar de woonaspiraties bij jonge actieve volwassenen (<67j). In het bijzonder wordt gepolst naar de voorkeuren naar woonomgevingen (verkaveling, woonlint, stad, dorp), en dit gezien vanuit het perspectief van enerzijds zorg, ontspanning en winkelen, en anderzijds de actieve of hulpbehoevende bejaarde. We werken hierbij met beelden van gewenste woonomgevingen in de plaats van een klassieke enquête. Uit dit experiment blijkt dat hulpbehoevenden blijven vasthouden aan de klassieke verkaveling in tegenstelling tot actieve senioren die zich meer in de stad zien wonen.
Keywords
vergrijzing, woonomgeving

Downloads

 • pd2018 Loris-Vervoort Het experiment.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.57 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Loris, Isabelle, and Peter Vervoort. “Het Experiment : Een Verbeeldende Kijk Op Ouder Worden.” Gebundelde Bijdragen Aan De Plandag 2018. Ed. Geiske Bouma, Beitske Boonstra, & Elke Vanemptem. Dordrecht: Stichting Planologische Discussiedagen, 2018. 175–185. Print.
APA
Loris, I., & Vervoort, P. (2018). Het experiment : een verbeeldende kijk op ouder worden. In G. Bouma, B. Boonstra, & E. Vanemptem (Eds.), Gebundelde bijdragen aan de Plandag 2018 (pp. 175–185). Presented at the Plandag 2018, Dordrecht: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Loris, Isabelle, and Peter Vervoort. 2018. “Het Experiment : Een Verbeeldende Kijk Op Ouder Worden.” In Gebundelde Bijdragen Aan De Plandag 2018, ed. Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanemptem, 175–185. Dordrecht: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Loris, Isabelle, and Peter Vervoort. 2018. “Het Experiment : Een Verbeeldende Kijk Op Ouder Worden.” In Gebundelde Bijdragen Aan De Plandag 2018, ed. Geiske Bouma, Beitske Boonstra, and Elke Vanemptem, 175–185. Dordrecht: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Loris I, Vervoort P. Het experiment : een verbeeldende kijk op ouder worden. In: Bouma G, Boonstra B, Vanemptem E, editors. Gebundelde bijdragen aan de Plandag 2018. Dordrecht: Stichting Planologische Discussiedagen; 2018. p. 175–85.
IEEE
[1]
I. Loris and P. Vervoort, “Het experiment : een verbeeldende kijk op ouder worden,” in Gebundelde bijdragen aan de Plandag 2018, Dordrecht, 2018, pp. 175–185.
@inproceedings{8565806,
 abstract   = {De vergrijzing komt op ons af. Dat staat vast. In Vlaanderen alleen al zal het aantal gepensioneerden tegen 2060 verdubbelen. Wat minder vaststaat is hoe we tegen dan zullen wonen. Om dit in te schatten kunnen we een woonwensenonderzoek uitvoeren, maar dat polst meestal enkel bij ouderen zelf. Dit terwijl we op jongere leeftijd meer geneigd zijn om te verhuizen. Denk maar aan wanneer je start op de woonmarkt, kinderen krijgt of als de kinderen het nest verlaten. Het zijn sleutelmomenten om na te denken over de woonomgeving waarin we willen wonen. En toch doen we dit te weinig. We beelden onze oudere dag in als één die fysiek en mentaal gezond zal zijn. Oud zijn is plezant. Veel vrije tijd, tijd voor hobby’s en kleinkinderen, meer reizen, alles rustiger aan … . Oud zijn is een zorg voor later. En daar speelt de markt dan weer op in met een aangepast zorgaanbod of investeringsopportuniteiten. 
In deze paper peilen we naar de woonaspiraties bij jonge actieve volwassenen (<67j). In het bijzonder wordt gepolst naar de voorkeuren naar woonomgevingen (verkaveling, woonlint, stad, dorp), en dit gezien vanuit het perspectief van enerzijds zorg, ontspanning en winkelen, en anderzijds de actieve of hulpbehoevende bejaarde. We werken hierbij met beelden van gewenste woonomgevingen in de plaats van een klassieke enquête. Uit dit experiment blijkt dat hulpbehoevenden blijven vasthouden aan de klassieke verkaveling in tegenstelling tot actieve senioren die zich meer in de stad zien wonen. },
 author    = {Loris, Isabelle and Vervoort, Peter},
 booktitle  = {Gebundelde bijdragen aan de Plandag 2018},
 editor    = {Bouma, Geiske and Boonstra, Beitske and Vanemptem, Elke},
 isbn     = {978-90-819217-5-6},
 keywords   = {vergrijzing,woonomgeving},
 language   = {dut},
 location   = {Dordrecht},
 pages    = {175--185},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Het experiment : een verbeeldende kijk op ouder worden},
 url     = {http//www.plandag.net},
 year     = {2018},
}