Advanced search
1 file | 1.68 MB

De nieuwe pensioentoezegging voor zelfstandigen, ook iets voor u?

(2018)
Author
Organization
Abstract
In de regeringsverklaring van 9 oktober 2014 is de regering Michel erg duidelijk. Er staat letterlijk “Voor zelfstandigen-natuurlijke personen zal de mogelijkheid worden gecreëerd om naast het VAPZ, een tweede pijler te verwerven waarvan de voordelen en grenzen gelijk zullen zijn aan deze voor zelfstandige bedrijfsleiders. De bedoeling is meervoudig. Een eerste betrachting van de regering is om discriminatie tussen zelfstandigen weg te werken. Want een zelfstandige met vennootschap kan naast het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) via een IPT (individuele pensioentoezegging), onderschreven door zijn vennootschap, een bijkomend aanvullend pensioen opbouwen. In de praktijk is dat IPT-pensioen zelfs vaak substantieel groter dan het VAPZ. Een zelfstandige zonder vennootschap mist de kans om via een IPT een hoger aanvullend pensioen op te bouwen. Het POZ moet deze discriminatie wegwerken. Een andere doelstelling is het verder uitbouwen van het tweedepijler aanvullend pensioen. Ook de overheid heeft nu door dat een aanvulling op het Belgisch pensioen noodzakelijk is. En sparen op lange termijn is niet alleen gunstig voor de spaarder. Want ook de economie kan ervan profiteren. Verzekeraars beleggen de gestorte premies in pensioencontracten op zeer lange termijn. En daarmee doen bedrijven en de werkgelegenheid dan weer hun voordeel. Om van de overheid dan nog maar te zwijgen, want verzekeraars zijn de grootste aankopers van schatkistpapier.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.68 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Daele, Gerrit. 2018. De Nieuwe Pensioentoezegging Voor Zelfstandigen, Ook Iets Voor U? Leuven: Indicator.
APA
Van Daele, Gerrit. (2018). De nieuwe pensioentoezegging voor zelfstandigen, ook iets voor u? Leuven: Indicator.
Vancouver
1.
Van Daele G. De nieuwe pensioentoezegging voor zelfstandigen, ook iets voor u? Leuven: Indicator; 2018.
MLA
Van Daele, Gerrit. De Nieuwe Pensioentoezegging Voor Zelfstandigen, Ook Iets Voor U? Leuven: Indicator, 2018. Print.
@book{8560579,
 abstract   = {In de regeringsverklaring van 9 oktober 2014 is de regering Michel erg duidelijk. Er staat letterlijk {\textquotedblleft}Voor zelfstandigen-natuurlijke personen zal de mogelijkheid worden gecre{\"e}erd om naast het VAPZ, een tweede pijler te verwerven waarvan de voordelen en grenzen gelijk zullen zijn aan deze voor zelfstandige bedrijfsleiders. 
De bedoeling is meervoudig. Een eerste betrachting van de regering is om discriminatie tussen zelfstandigen weg te werken. Want een zelfstandige met vennootschap kan naast het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) via een IPT (individuele pensioentoezegging), onderschreven door zijn vennootschap, een bijkomend aanvullend pensioen opbouwen. In de praktijk is dat IPT-pensioen zelfs vaak substantieel groter dan het VAPZ. Een zelfstandige zonder vennootschap mist de kans om via een IPT een hoger aanvullend pensioen op te bouwen. Het POZ moet deze discriminatie wegwerken. 
Een andere doelstelling is het verder uitbouwen van het tweedepijler aanvullend pensioen. Ook de overheid heeft nu door dat een aanvulling op het Belgisch pensioen noodzakelijk is. En sparen op lange termijn is niet alleen gunstig voor de spaarder. Want ook de economie kan ervan profiteren. Verzekeraars beleggen de gestorte premies in pensioencontracten op zeer lange termijn. En daarmee doen bedrijven en de werkgelegenheid dan weer hun voordeel. Om van de overheid dan nog maar te zwijgen, want verzekeraars zijn de grootste aankopers van schatkistpapier. 
},
 author    = {Van Daele, Gerrit},
 isbn     = {978-94-6135-680-2},
 language   = {dut},
 pages    = {60},
 publisher  = {Indicator},
 title    = {De nieuwe pensioentoezegging voor zelfstandigen, ook iets voor u?},
 year     = {2018},
}