Advanced search
1 file | 315.94 KB

Vertrouwen in de relatie tussen zorgverleners en patiënten met een chronische ziekte : een exploratieve kwalitatieve studie

(2018) VERPLEEGKUNDE. 33(1). p.14-21
Author
Organization
Abstract
DOEL: Exploreren van het concept vertrouwen zoals het zich manifesteert in de relatie tussen patiënten met chronische aandoeningen en hun zorgverleners. METHODE: Veertien semigestructureerde interviews met patiënten die bevraagd werden over hun relatie met hun zorgverleners. Een grounded-theory-benadering werd gebruikt. Datacollectie en data-analyse gebeurden iteratief. Er vond onderzoekerstriangulatie plaats. RESULTAAT: Het uit de data gereconstrueerde concept ’vertrouwen’ is de uitkomst van de interactie tussen de patiënt en de zorgverlener. Vertrouwen kan verschillende dimensies aannemen: 1. vertrouwen in de professional, 2. vertrouwen in de relatie, 3. vertrouwen in de onvoorwaardelijkheid van de relatie en 4. wantrouwen. Vertrouwen is de uitkomst van een proces waarbij er facilitatoren en barrières zijn voor het opbouwen of afbreken van vertrouwen in de zorgrelatie. DISCUSSIE: Een breed palet van factoren die het ontstaan en evolueren van vertrouwen bij patiënten met een chronische aandoening beïnvloeden werd verkregen. Vervolgonderzoek met een grotere steekproef in diverse settings is wenselijk om de ervaringen van patiënten en de bestaande concepten verder uit te diepen. CONCLUSIE: Het belang van vertrouwen in de zorgrelatie bij patiënten met een chronische aandoening wordt in deze studie beklemtoond. Interpersoonlijke competenties blijken belangrijk. De resultaten kunnen zorgverleners helpen te reflecteren over hun gedrag ten aanzien van patiënten met een chronische aandoening.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 315.94 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Hecke, Ann, Veerle Duprez, Aurélie Dubois, and Maria Grypdonck. 2018. “Vertrouwen in De Relatie Tussen Zorgverleners En Patiënten Met Een Chronische Ziekte : Een Exploratieve Kwalitatieve Studie.” Verpleegkunde 33 (1): 14–21.
APA
Van Hecke, A., Duprez, V., Dubois, A., & Grypdonck, M. (2018). Vertrouwen in de relatie tussen zorgverleners en patiënten met een chronische ziekte : een exploratieve kwalitatieve studie. VERPLEEGKUNDE, 33(1), 14–21.
Vancouver
1.
Van Hecke A, Duprez V, Dubois A, Grypdonck M. Vertrouwen in de relatie tussen zorgverleners en patiënten met een chronische ziekte : een exploratieve kwalitatieve studie. VERPLEEGKUNDE. 2018;33(1):14–21.
MLA
Van Hecke, Ann, Veerle Duprez, Aurélie Dubois, et al. “Vertrouwen in De Relatie Tussen Zorgverleners En Patiënten Met Een Chronische Ziekte : Een Exploratieve Kwalitatieve Studie.” VERPLEEGKUNDE 33.1 (2018): 14–21. Print.
@article{8559298,
 abstract   = {DOEL: Exploreren van het concept vertrouwen zoals het zich manifesteert in de relatie tussen patiënten met chronische aandoeningen en hun zorgverleners.
METHODE: Veertien semigestructureerde interviews met patiënten die bevraagd werden over hun relatie met hun zorgverleners. Een grounded-theory-benadering werd gebruikt. Datacollectie en data-analyse gebeurden iteratief. Er vond onderzoekerstriangulatie plaats.
RESULTAAT: Het uit de data gereconstrueerde concept ’vertrouwen’ is de uitkomst van de interactie tussen de patiënt en de zorgverlener. Vertrouwen kan verschillende dimensies aannemen: 1. vertrouwen in de professional, 2. vertrouwen in de relatie, 3. vertrouwen in de onvoorwaardelijkheid van de relatie en 4. wantrouwen. Vertrouwen is de uitkomst van een proces waarbij er facilitatoren en barrières zijn voor het opbouwen of afbreken van vertrouwen in de zorgrelatie.
DISCUSSIE: Een breed palet van factoren die het ontstaan en evolueren van vertrouwen bij patiënten met een chronische aandoening beïnvloeden werd verkregen. Vervolgonderzoek met een grotere steekproef in diverse settings is wenselijk om de ervaringen van patiënten en de bestaande concepten verder uit te diepen.
CONCLUSIE: Het belang van vertrouwen in de zorgrelatie bij patiënten met een chronische aandoening wordt in deze studie beklemtoond. Interpersoonlijke competenties blijken belangrijk. De resultaten kunnen zorgverleners helpen te reflecteren over hun gedrag ten aanzien van patiënten met een chronische aandoening.},
 author    = {Van Hecke, Ann and Duprez, Veerle and Dubois, Aurélie and Grypdonck, Maria},
 issn     = {0920-3273},
 journal   = {VERPLEEGKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {14--21},
 title    = {Vertrouwen in de relatie tussen zorgverleners en patiënten met een chronische ziekte : een exploratieve kwalitatieve studie},
 volume    = {33},
 year     = {2018},
}