Advanced search
1 file | 1.14 MB

Hugo Claus, de snelste en goedkoopste filmer van Europa : de totstandkoming van De Vijanden

Gertjan Willems (UGent)
(2018) ZACHT LAWIJD. 17(1). p.68-85
Author
Organization
Abstract
In 1967 regisseerde Hugo Claus voor het eerst een speelfilm, de Belgisch-Nederlandse coproductie De vijanden. Als auteur was Claus gewend aan een grote mate van artistieke controle. Ook voor De vijanden was hij als initiator, scenarist en regisseur de belangrijkste spil. Eigen aan het filmmedium, was er echter ook een aanzienlijk deel van het creatieproces dat hij niet zelf in handen had. In combinatie met zijn gebrek aan ervaring als filmmaker betekende De vijanden daardoor een sprong in het onbekende. Het inzoomen op de totstandkoming van deze film en op de filmopvattingen van de debuterende cineast verschaffen – naast een blik op de werkwijze van Claus – inzicht in een bepalende periode voor de Vlaamse filmgeschiedenis en in de start van de officiële Belgisch-Nederlandse filmsamenwerking.
Keywords
Hugo Claus, De Vijanden, Vlaams-Nederlandse samenwerking, Belgische cinema, Nederlandse cinema

Downloads

 • 2018.03 Hugo Claus De snelste en goedkoopste filmer van Europe, in Zacht Lawijd.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.14 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Willems, Gertjan. 2018. “Hugo Claus, De Snelste En Goedkoopste Filmer Van Europa : De Totstandkoming Van De Vijanden.” Zacht Lawijd 17 (1): 68–85.
APA
Willems, Gertjan. (2018). Hugo Claus, de snelste en goedkoopste filmer van Europa : de totstandkoming van De Vijanden. ZACHT LAWIJD, 17(1), 68–85.
Vancouver
1.
Willems G. Hugo Claus, de snelste en goedkoopste filmer van Europa : de totstandkoming van De Vijanden. ZACHT LAWIJD. 2018;17(1):68–85.
MLA
Willems, Gertjan. “Hugo Claus, De Snelste En Goedkoopste Filmer Van Europa : De Totstandkoming Van De Vijanden.” ZACHT LAWIJD 17.1 (2018): 68–85. Print.
@article{8556850,
 abstract   = {In 1967 regisseerde Hugo Claus voor het eerst een speelfilm, de Belgisch-Nederlandse coproductie De vijanden. Als auteur was Claus gewend aan een grote mate van artistieke controle. Ook voor De vijanden was hij als initiator, scenarist en regisseur de belangrijkste spil. Eigen aan het filmmedium, was er echter ook een aanzienlijk deel van het creatieproces dat hij niet zelf in handen had. In combinatie met zijn gebrek aan ervaring als filmmaker betekende De vijanden daardoor een sprong in het onbekende. Het inzoomen op de totstandkoming van deze film en op de filmopvattingen van de debuterende cineast verschaffen -- naast een blik op de werkwijze van Claus -- inzicht in een bepalende periode voor de Vlaamse filmgeschiedenis en in de start van de offici{\"e}le Belgisch-Nederlandse filmsamenwerking.},
 author    = {Willems, Gertjan},
 issn     = {1377-5294},
 journal   = {ZACHT LAWIJD},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {68--85},
 title    = {Hugo Claus, de snelste en goedkoopste filmer van Europa : de totstandkoming van De Vijanden},
 url     = {http://www.zachtlawijd.be/},
 volume    = {17},
 year     = {2018},
}