Advanced search
1 file | 22.70 MB

Wonen in Diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers

Luce Beeckmans (UGent)
(2017) p.1-11
Author
Organization
Abstract
In deze tentoonstelling grijpen we de asielcrisis aan om het bredere woningvraagstuk in de stad te herdenken. In plaats van de asielcrisis als een verliesverhaal voor de stad te beschouwen, gaan we op zoek naar innovatieve woonvormen die uitnodigen tot wonen in diversiteit en zo de stad een nieuwe impuls geven. Vandaag zien we immers dat migranten vaak geïsoleerd leven van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, zowel tijdens als na hun asielprocedure. Als een collectief van architecten met een sociale missie geloven we in de kracht van architectuur om maatschappelijke vraagstukken open te trekken en te verbeelden. Bij gebrek aan opdrachtgeverschap voor de architectuur van migratie, nemen we in deze tentoonstelling de rol van opdrachtgever even op. We schrijven ons eigen programma en gaan op zoek naar nieuwe recepten die wonen in diversiteit mogelijk maken. Via ontwerpend onderzoek en geïnspireerd door waardevolle initiatieven van middenveldorganisaties in binnen- en buitenland, onderzoeken we hoe we een permanente en flexibele structuur voor tijdelijke woonvormen kunnen ontwikkelen. Door deze innovatieve woonvormen te injecteren met ruimtes voor werken en ontmoeten, worden ze belangrijke hefbomen voor integratie. Tegelijkertijd kunnen ze uitgroeien tot ruimtes die een nieuwe collectiviteit mogelijk maken. Zo ontstaat een win-winsituatie voor zowel de nieuwkomer als voor de stad. Het HEIM-collectief wil niet alleen nieuwe vormen van samenwonen in diversiteit op de agenda zetten van beleidsmakers en architecten. HEIM staat mee aan de wieg van twee woonprojecten die de ideeën in de praktijk brengen. Daarnaast werkt het collectief samen met middenveldorganisaties aan een compleet ontwikkelingsmodel. De architecturale uitwerking van het nieuwe wonen in diversiteit is immers slechts een schakel in een bredere keten die de uitvoering ervan mogelijk moet maken.
Keywords
wonen, migratie, diversiteit, nieuwkomers, ruimtelijk ontwerp

Downloads

 • Wonen in diversiteit.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 22.70 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Beeckmans, Luce. 2017. “Wonen in Diversiteit. Inclusieve Woonvormen Voor Nieuwkomers”. Antwerpen: HEIM in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, de Singel Internationale Kunstcampus en het Team Vlaams Bouwmeester.
APA
Beeckmans, Luce. (2017). Wonen in Diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers. Antwerpen: HEIM in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, de Singel Internationale Kunstcampus en het Team Vlaams Bouwmeester.
Vancouver
1.
Beeckmans L. Wonen in Diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers. Antwerpen: HEIM in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, de Singel Internationale Kunstcampus en het Team Vlaams Bouwmeester.; 2017. p. 1–11.
MLA
Beeckmans, Luce. “Wonen in Diversiteit. Inclusieve Woonvormen Voor Nieuwkomers.” 2017 : 1–11. Print.
@misc{8548580,
 abstract   = {In deze tentoonstelling grijpen we de asielcrisis aan om het bredere woningvraagstuk in de stad te herdenken. In plaats van de asielcrisis als een verliesverhaal voor de stad te beschouwen, gaan we op zoek naar innovatieve woonvormen die uitnodigen tot wonen in diversiteit en zo de stad een nieuwe impuls geven. Vandaag zien we immers dat migranten vaak geïsoleerd leven van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, zowel tijdens als na hun asielprocedure.

Als een collectief van architecten met een sociale missie geloven we in de kracht van architectuur om maatschappelijke vraagstukken open te trekken en te verbeelden. Bij gebrek aan opdrachtgeverschap voor de architectuur van migratie, nemen we in deze tentoonstelling de rol van opdrachtgever even op. We schrijven ons eigen programma en gaan op zoek naar nieuwe recepten die wonen in diversiteit mogelijk maken. Via ontwerpend onderzoek en geïnspireerd door waardevolle initiatieven van middenveldorganisaties in binnen- en buitenland, onderzoeken we hoe we een permanente en flexibele structuur voor tijdelijke woonvormen kunnen ontwikkelen. Door deze innovatieve woonvormen te injecteren met ruimtes voor werken en ontmoeten, worden ze belangrijke hefbomen voor integratie. Tegelijkertijd kunnen ze uitgroeien tot ruimtes die een nieuwe collectiviteit mogelijk maken. Zo ontstaat een win-winsituatie voor zowel de nieuwkomer als voor de stad. 

Het HEIM-collectief wil niet alleen nieuwe vormen van samenwonen in diversiteit op de agenda zetten van beleidsmakers en architecten. HEIM staat mee aan de wieg van twee woonprojecten die de ideeën in de praktijk brengen. Daarnaast werkt het collectief samen met middenveldorganisaties aan een compleet ontwikkelingsmodel. De architecturale uitwerking van het nieuwe wonen in diversiteit is immers slechts een schakel in een bredere keten die de uitvoering ervan mogelijk moet maken. },
 author    = {Beeckmans, Luce},
 keywords   = {wonen,migratie,diversiteit,nieuwkomers,ruimtelijk ontwerp},
 language   = {dut},
 pages    = {1--11},
 publisher  = {HEIM in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, de Singel Internationale Kunstcampus en het Team Vlaams Bouwmeester.},
 title    = {Wonen in Diversiteit. Inclusieve woonvormen voor nieuwkomers},
 year     = {2017},
}