Advanced search
1 file | 176.97 KB

Depressie en kwetsbaarheid op oudere leeftijd : een overzicht

Axel Van Damme (UGent) and Mirko Petrovic (UGent)
(2017) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 73(24). p.1531-1537
Author
Organization
Abstract
Het depressie-frailty-fenotype staat voor een klinisch kwetsbare groep van ouderen, met gedeelde symptomen tussen depressie en kwetsbaarheid, namelijk weinig energie, gewichtsverlies, psychomotore vertraging en een verlaagd activiteitsniveau. Het is klinisch een hoogrisicopopulatie met een hoge morbiditeit en mortaliteit, waarvan de prevalentie varieert tussen 9,1 en 21,3%. Depressie en kwetsbaarheid zijn twee sterk aan elkaar gecorreleerde syndromen, maar toch aparte entiteiten. Beiden werken op elkaar in en verergeren elkaar. Als pathofysiologische mechanismen beschrijven we cellulaire veranderingen (mitochondriale disfunctie en versnelde cellulaire veroudering), een laaggradige inflammatie, hormonale veranderingen (een verstoorde hypothalamus-hypofyse-bijnier(HPA)-as en een laag testosterongehalte) en veranderingen op het niveau van neurotransmitters (gedaald dopamine-gehalte). Als niet-farmacologische interventie wordt lichaamsbeweging aangehaald omdat het bewezen doeltreffendheid heeft bij zowel depressieve als kwetsbare ouderen. Besproken farmacologische interventies omvatten antidepressiva, infliximab en testosteron. Zowel antidepressiva als infliximab hebben op dit moment geen bewezen werking. Enkel exogeen testosteron bij kwetsbare ouderen met depressie en laag testosteron zou voordelen kunnen bieden.
Keywords
depressie, kwetsbaarheid, ouderen

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 176.97 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Damme, Axel, and Mirko Petrovic. 2017. “Depressie En Kwetsbaarheid Op Oudere Leeftijd : Een Overzicht.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (24): 1531–1537.
APA
Van Damme, Axel, & Petrovic, M. (2017). Depressie en kwetsbaarheid op oudere leeftijd : een overzicht. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 73(24), 1531–1537.
Vancouver
1.
Van Damme A, Petrovic M. Depressie en kwetsbaarheid op oudere leeftijd : een overzicht. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2017;73(24):1531–7.
MLA
Van Damme, Axel, and Mirko Petrovic. “Depressie En Kwetsbaarheid Op Oudere Leeftijd : Een Overzicht.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 73.24 (2017): 1531–1537. Print.
@article{8542181,
 abstract   = {Het depressie-frailty-fenotype staat voor een klinisch kwetsbare groep van ouderen, met gedeelde symptomen tussen depressie en kwetsbaarheid, namelijk weinig energie, gewichtsverlies, psychomotore vertraging en een verlaagd activiteitsniveau. Het is klinisch een hoogrisicopopulatie met een hoge morbiditeit en mortaliteit, waarvan de prevalentie varieert tussen 9,1 en 21,3\%. Depressie en kwetsbaarheid zijn twee sterk aan elkaar gecorreleerde syndromen, maar toch aparte entiteiten. Beiden werken op elkaar in en verergeren elkaar. Als pathofysiologische mechanismen beschrijven we cellulaire veranderingen (mitochondriale disfunctie en versnelde cellulaire veroudering), een laaggradige inflammatie, hormonale veranderingen (een verstoorde hypothalamus-hypofyse-bijnier(HPA)-as en een laag testosterongehalte) en veranderingen op het niveau van neurotransmitters (gedaald dopamine-gehalte). Als niet-farmacologische interventie wordt lichaamsbeweging aangehaald omdat het bewezen doeltreffendheid heeft bij zowel depressieve als kwetsbare ouderen. Besproken farmacologische interventies omvatten antidepressiva, infliximab en testosteron. Zowel antidepressiva als infliximab hebben op dit moment geen bewezen werking. Enkel exogeen testosteron bij kwetsbare ouderen met depressie en laag testosteron zou voordelen kunnen bieden.},
 author    = {Van Damme, Axel and Petrovic, Mirko},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {24},
 pages    = {1531--1537},
 title    = {Depressie en kwetsbaarheid op oudere leeftijd : een overzicht},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.73.24.2002486},
 volume    = {73},
 year     = {2017},
}

Altmetric
View in Altmetric