Advanced search
1 file | 413.94 KB

Voor- en nadelen van de 9 populaire rechtsvormen voor een startende onderneming

Author
Organization
Abstract
Dit artikel gaat over de voor- en nadelen van de negen meest populaire vennootschapsvormen voor een starter, die een vennootschap wil oprichten. Van de zestien bestaande vennootschapsvormen worden er in dit onderzoek negen behandeld, met name de vennootschap onder firma (V.O.F.), de gewone commanditaire vennootschap (Comm. V), de coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA), de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA), de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA), de starters-BVBA (S-BVBA), de éénpersoons-BVBA (EBVBA), de naamloze vennootschap (NV) en de commanditaire vennootschap op aandelen (Comm. VA). Deze negen werden gekozen op basis van de praktische relevantie en op basis van de meest frequent gebruikte bij oprichtingen in Vlaanderen. Op basis van de bepalingen uit het Wetboek van vennootschappen, een literatuuronderzoek en interviews met zeven experten uit het werkveld, worden in eerste instantie voor elke vennootschapsvorm de drie voornaamste voor- en nadelen gespecifieerd. Daarnaast worden de vennootschapsvormen ook onderling vergeleken in termen van belangrijke kenmerken voor de starter, zoals de snelheid van oprichting van een vennootschap, de kapitaalinbreng, de publicatieverplichting van de jaarrekening (lees resultaten), de aansprakelijkheid, de flexibiliteit qua bestuur, de eenvoud van overdracht van aandelen en de kredietverlening bij banken. Dit artikel sluit af met een aantal hypothesen, die dan in een volgende studie kwantitatief getest zullen worden.
In this study, we investigate the advantages and disadvantages of nine types of corporations, as defined in the Belgian Company Law. These types are investigated from the point of view of a start-up. In this study the following nine types of corporations are addressed, written in their Dutch name as defined by the Law: vennootschap onder firma (V.O.F.), gewone commanditaire vennootschap (Comm. V), coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA), coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA), besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA), starters-BVBA (S-BVBA), éénpersoons-BVBA (EBVBA), naamloze vennootschap (NV) and commanditaire vennootschap op aandelen (Comm. VA). These nine types are the most frequently selected types of corporations for a start-up. Based on the specifications in the Company Law, a literature review and interviews with seven experts from the field, we first formulate for each type the three main advantages and disadvantages. Secondly, the types are compared with each other based on several important decision keys, as perceived by a start-up company, such as the speed of administration when starting, the initial required capital, the mandatory (or voluntary) publication of the annual accounts (and the results in particular), the limited liability, the flexibility in governance, the ease of in and out of new shareholders and the difficulty to get additional loans from the bank. Finally, several hypotheses are formulated, which will be tested empirically in part 2 of this study.
Keywords
Vennootschappen, starters, BVBA, NV, V.O.F.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 413.94 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Ghesquière, Maxim, Patricia Everaert, and Bertel De Groote. 2017. “Voor- En Nadelen Van De 9 Populaire Rechtsvormen Voor Een Startende Onderneming.” Accountancy & Bedrijfskunde (2): 3–18.
APA
Ghesquière, M., Everaert, P., & De Groote, B. (2017). Voor- en nadelen van de 9 populaire rechtsvormen voor een startende onderneming. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, (2), 3–18.
Vancouver
1.
Ghesquière M, Everaert P, De Groote B. Voor- en nadelen van de 9 populaire rechtsvormen voor een startende onderneming. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. Brugge: Die Keure; 2017;(2):3–18.
MLA
Ghesquière, Maxim, Patricia Everaert, and Bertel De Groote. “Voor- En Nadelen Van De 9 Populaire Rechtsvormen Voor Een Startende Onderneming.” ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE 2 (2017): 3–18. Print.
@article{8531081,
 abstract   = {Dit artikel gaat over de voor- en nadelen van de negen meest populaire vennootschapsvormen voor een starter, die een vennootschap wil oprichten. Van de zestien bestaande vennootschapsvormen worden er in dit onderzoek negen behandeld, met name de vennootschap onder firma (V.O.F.), de gewone commanditaire vennootschap (Comm. V), de co{\"o}peratieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (CVOA), de co{\"o}peratieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA), de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA), de starters-BVBA (S-BVBA), de {\'e}{\'e}npersoons-BVBA (EBVBA), de naamloze vennootschap (NV) en de commanditaire vennootschap op aandelen (Comm. VA). Deze negen werden gekozen op basis van de praktische relevantie en op basis van de meest frequent gebruikte bij oprichtingen in Vlaanderen. Op basis van de bepalingen uit het Wetboek van vennootschappen, een literatuuronderzoek en interviews met zeven experten uit het werkveld, worden in eerste instantie voor elke vennootschapsvorm de drie voornaamste voor- en nadelen gespecifieerd. Daarnaast worden de vennootschapsvormen ook onderling vergeleken in termen van belangrijke kenmerken voor de starter, zoals de snelheid van oprichting van een vennootschap, de kapitaalinbreng, de publicatieverplichting van de jaarrekening (lees resultaten), de aansprakelijkheid, de flexibiliteit qua bestuur, de eenvoud van overdracht van aandelen en de kredietverlening bij banken. Dit artikel sluit af met een aantal hypothesen, die dan in een volgende studie kwantitatief getest zullen worden. },
 author    = {Ghesqui{\`e}re, Maxim and Everaert, Patricia and De Groote, Bertel},
 issn     = {0770-7142},
 journal   = {ACCOUNTANCY \& BEDRIJFSKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {3--18},
 publisher  = {Die Keure},
 title    = {Voor- en nadelen van de 9 populaire rechtsvormen voor een startende onderneming},
 url     = {http://tijdschriftaccountancyenbedrijfskunde.be/home\#/},
 year     = {2017},
}