Advanced search
1 file | 108.26 KB

Centrale aanmeldingspunten drugs in gevangenissen revisited: verbreding naar alle geestelijke gezondheidsproblemen!?

(2017) FATIK. 154. p.17-23
Author
Organization
Abstract
Het is een oud zeer: van een (goed en over de gevangenissen verspreid) drughulpverleningsaanbod in onze gevangenissen is geen sprake, terwijl druggebruik in detentie vaak voorkomt. Bovendien blijkt dat gedetineerden met een problematiek van alcohol- en druggebruik bij de vrijlating moeizaam aansluiting vinden bij de (drug)hulpverlening. Vanuit die vaststelling zijn in 2011 de centrale aanmeldingspunten (CAP’s) drugs opgericht. Met deze bijdrage willen we de resultaten van ons evaluatieonderzoek bij die aanmeldingspunten voorstellen. Dit onderzoek liep van 1 december 2014 tot en met 31 oktober 2016 en was gericht op de evaluatie van de centrale aanmeldingspunten in Vlaanderen (CAP), Wallonië (Step by Step) en Brussel (Le Prisme). In dit artikel gaan we hoofdzakelijk in op de situatie in Vlaanderen. Terwijl we dit onderzoek uitvoerden, werd de werking van de centrale aanmeldingspunten echter stopgezet. Hierdoor werden onze onderzoeksaanbevelingen voor een ‘CAP 1.2.’ noodgedwongen aanbevelingen voor een ‘CAP 2.0’.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 108.26 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vander Laenen, Freya, Lana De Clercq, Wouter Vanderplasschen, and Stijn Vandevelde. 2017. “Centrale Aanmeldingspunten Drugs in Gevangenissen Revisited: Verbreding Naar Alle Geestelijke Gezondheidsproblemen!?” Fatik 154: 17–23.
APA
Vander Laenen, Freya, De Clercq, L., Vanderplasschen, W., & Vandevelde, S. (2017). Centrale aanmeldingspunten drugs in gevangenissen revisited: verbreding naar alle geestelijke gezondheidsproblemen!? FATIK, 154, 17–23.
Vancouver
1.
Vander Laenen F, De Clercq L, Vanderplasschen W, Vandevelde S. Centrale aanmeldingspunten drugs in gevangenissen revisited: verbreding naar alle geestelijke gezondheidsproblemen!? FATIK. 2017;154:17–23.
MLA
Vander Laenen, Freya, Lana De Clercq, Wouter Vanderplasschen, et al. “Centrale Aanmeldingspunten Drugs in Gevangenissen Revisited: Verbreding Naar Alle Geestelijke Gezondheidsproblemen!?” FATIK 154 (2017): 17–23. Print.
@article{8530130,
 abstract   = {Het is een oud zeer: van een (goed en over de gevangenissen verspreid) drughulpverleningsaanbod in onze gevangenissen is geen sprake, terwijl druggebruik in detentie vaak voorkomt. Bovendien blijkt dat gedetineerden met een problematiek van alcohol- en druggebruik bij de vrijlating moeizaam aansluiting vinden bij de (drug)hulpverlening. Vanuit die vaststelling zijn in 2011 de centrale aanmeldingspunten (CAP{\textquoteright}s) drugs opgericht. Met deze bijdrage willen we de resultaten van ons evaluatieonderzoek bij die aanmeldingspunten voorstellen. Dit onderzoek liep van 1 december 2014 tot en met 31 oktober 2016 en was gericht op de evaluatie van de centrale aanmeldingspunten in Vlaanderen (CAP), Walloni{\"e} (Step by Step) en Brussel (Le Prisme). In dit artikel gaan we hoofdzakelijk in op de situatie in Vlaanderen. Terwijl we dit onderzoek uitvoerden, werd de werking van de centrale aanmeldingspunten echter stopgezet. Hierdoor werden onze onderzoeksaanbevelingen voor een {\textquoteleft}CAP 1.2.{\textquoteright} noodgedwongen aanbevelingen voor een {\textquoteleft}CAP 2.0{\textquoteright}.},
 author    = {Vander Laenen, Freya and De Clercq, Lana and Vanderplasschen, Wouter and Vandevelde, Stijn},
 issn     = {0772-5167},
 journal   = {FATIK},
 language   = {dut},
 pages    = {17--23},
 title    = {Centrale aanmeldingspunten drugs in gevangenissen revisited: verbreding naar alle geestelijke gezondheidsproblemen!?},
 volume    = {154},
 year     = {2017},
}