Advanced search
1 file | 257.49 KB Add to list

Hoe omgaan met nierfunctieschatters bij dosisaanpassing van geneesmiddelen bij ouderen met chronische nierinsufficiëntie?

(2017) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 73(17). p.1029-1035
Author
Organization
Abstract
Veel geneesmiddelen worden hoofdzakelijk via de nieren uitgescheiden. Bijgevolg dient men waakzaam te zijn bij een verminderde nierfunctie en kan voor dergelijke geneesmiddelen een dosisverlaging noodzakelijk zijn. Dit is onder andere het geval voor bepaalde anti-infectieuze middelen, anticoagulantia, orale antidiabetica, remmers van het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) en cytostatica. In de dagelijkse klinische praktijk wordt de nierfunctie zelden gemeten, maar eerder geschat op basis van de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). De GFR kan rekenkundig worden benaderd gebruikmakend van verschillende schattende formules (eGFR). Het bestaan van meerdere formules kan leiden tot verschillende adviezen voor dosisaanpassing van geneesmiddelen. Enerzijds bestaat het risico op overdosering met accumulatie en toxiciteit tot gevolg. Anderzijds wordt de werkelijke nierfunctie mogelijk onderschat, wat aanleiding kan geven tot subtherapeutische serumconcentraties van een geneesmiddel met risico op therapiefalen. Een bijzondere populatie met een verhoogde incidentie van een verlaagde nierfunctie betreft de groep van oudere patiënten. Bij deze patiënten is het belangrijk om de oordeelkundige afweging te maken om de dosis van een geneesmiddel al dan niet te verlagen. In de onderstaande casussen worden twee voorbeelden toegelicht.
Keywords
nierfunctieschatters, ouderen, nierinsufficiëntie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 257.49 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Capiau, Andreas, Joris Delanghe, Jill Vanmassenhove, et al. “Hoe Omgaan Met Nierfunctieschatters Bij Dosisaanpassing Van Geneesmiddelen Bij Ouderen Met Chronische Nierinsufficiëntie?” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 73.17 (2017): 1029–1035. Print.
APA
Capiau, A., Delanghe, J., Vanmassenhove, J., Petrovic, M., Van der Linden, L., Spriet, I., & Somers, A. (2017). Hoe omgaan met nierfunctieschatters bij dosisaanpassing van geneesmiddelen bij ouderen met chronische nierinsufficiëntie? TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 73(17), 1029–1035.
Chicago author-date
Capiau, Andreas, Joris Delanghe, Jill Vanmassenhove, Mirko Petrovic, Lorenz Van der Linden, Isabel Spriet, and Annemie Somers. 2017. “Hoe Omgaan Met Nierfunctieschatters Bij Dosisaanpassing Van Geneesmiddelen Bij Ouderen Met Chronische Nierinsufficiëntie?” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (17): 1029–1035.
Chicago author-date (all authors)
Capiau, Andreas, Joris Delanghe, Jill Vanmassenhove, Mirko Petrovic, Lorenz Van der Linden, Isabel Spriet, and Annemie Somers. 2017. “Hoe Omgaan Met Nierfunctieschatters Bij Dosisaanpassing Van Geneesmiddelen Bij Ouderen Met Chronische Nierinsufficiëntie?” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (17): 1029–1035.
Vancouver
1.
Capiau A, Delanghe J, Vanmassenhove J, Petrovic M, Van der Linden L, Spriet I, et al. Hoe omgaan met nierfunctieschatters bij dosisaanpassing van geneesmiddelen bij ouderen met chronische nierinsufficiëntie? TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2017;73(17):1029–35.
IEEE
[1]
A. Capiau et al., “Hoe omgaan met nierfunctieschatters bij dosisaanpassing van geneesmiddelen bij ouderen met chronische nierinsufficiëntie?,” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, vol. 73, no. 17, pp. 1029–1035, 2017.
@article{8530082,
 abstract   = {Veel geneesmiddelen worden hoofdzakelijk via de nieren uitgescheiden. Bijgevolg dient men waakzaam te zijn bij een verminderde nierfunctie en kan voor dergelijke geneesmiddelen een dosisverlaging noodzakelijk zijn. Dit is onder andere het geval voor bepaalde anti-infectieuze middelen, anticoagulantia, orale antidiabetica, remmers van het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) en cytostatica. In de dagelijkse klinische praktijk wordt de nierfunctie zelden gemeten, maar eerder geschat op basis van de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). De GFR kan rekenkundig worden benaderd gebruikmakend van verschillende schattende formules (eGFR). Het bestaan van meerdere formules kan leiden tot verschillende adviezen voor dosisaanpassing van geneesmiddelen. Enerzijds bestaat het risico op overdosering met accumulatie en toxiciteit tot gevolg. Anderzijds wordt de werkelijke nierfunctie mogelijk onderschat, wat aanleiding kan geven tot subtherapeutische serumconcentraties van een geneesmiddel met risico op therapiefalen. Een bijzondere populatie met een verhoogde incidentie van een verlaagde nierfunctie betreft de groep 
van oudere patiënten. Bij deze patiënten is het belangrijk om de oordeelkundige afweging te maken om de dosis van een geneesmiddel al dan niet te verlagen. In de onderstaande casussen worden twee voorbeelden toegelicht. },
 author    = {Capiau, Andreas and Delanghe, Joris and Vanmassenhove, Jill and Petrovic, Mirko and Van der Linden, Lorenz and Spriet, Isabel and Somers, Annemie},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 keywords   = {nierfunctieschatters,ouderen,nierinsufficiëntie},
 language   = {dut},
 number    = {17},
 pages    = {1029--1035},
 title    = {Hoe omgaan met nierfunctieschatters bij dosisaanpassing van geneesmiddelen bij ouderen met chronische nierinsufficiëntie?},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.73.17.2002403},
 volume    = {73},
 year     = {2017},
}

Altmetric
View in Altmetric