Advanced search
1 file | 306.46 KB Add to list

Graag meer welzijnsnuances in het pensioendebat : een derde van de Belgische en Nederlandse oudere werknemers ervaart werken als een onvrijwillige keuze

Lieze Sohier (UGent) , Elsy Verhofstadt (UGent) and Luc Van Ootegem (UGent)
Author
Organization
Abstract
Aan de hand van de Europese SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) dataset evalueren we de gevolgen van een beleid dat aanzet tot langer werken (vooral via het beperken van de mogelijkheden om vervroegd uit te treden). We stellen vast dat dit beleid er voor zorgt dat mensen later op pensioen gaan en we willen nagaan welke de welzijnseffecten zijn van dit langer werken. Welzijnseffecten worden meestal niet in rekening genomen in het pensioendebat. We zien welzijn als een breed begrip dat vraagt om aandacht voor verschillende levensdomeinen en dus verder kijkt dan louter financiële overwegingen (bijvoorbeeld ook kijken naar mentale en fysieke gezondheid, sociale relaties, …). De vrijwilligheid van keuzes is een belangrijke determinant voor dit algemeen welzijn. Daarom maken we een onderscheid tussen vrijwillig en onvrijwillig werkenden. We bekijken naast België ook Nederland waar het pensioenbeleid het uittreden al langer geleden beperkte. In beide landen ervaart zowat een derde van de werkende vijftigplussers zijn arbeidssituatie als onvrijwillig. Deze groep rapporteert gemiddeld een significant lagere levenstevredenheidsscore dan de groep vrijwillig werkenden. Deze vaststelling vraagt om meer welzijnsnuances in het pensioendebat en om meer aandacht voor een flankerend beleid gericht op ‘werkbaar werk’ voor ouderen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • application/x-octetstream
  • |
  • 306.46 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Sohier, Lieze, et al. “Graag Meer Welzijnsnuances in Het Pensioendebat : Een Derde van de Belgische En Nederlandse Oudere Werknemers Ervaart Werken Als Een Onvrijwillige Keuze.” BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID, vol. 58, no. 2, 2016, pp. 217–31.
APA
Sohier, L., Verhofstadt, E., & Van Ootegem, L. (2016). Graag meer welzijnsnuances in het pensioendebat : een derde van de Belgische en Nederlandse oudere werknemers ervaart werken als een onvrijwillige keuze. BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID, 58(2), 217–231.
Chicago author-date
Sohier, Lieze, Elsy Verhofstadt, and Luc Van Ootegem. 2016. “Graag Meer Welzijnsnuances in Het Pensioendebat : Een Derde van de Belgische En Nederlandse Oudere Werknemers Ervaart Werken Als Een Onvrijwillige Keuze.” BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 58 (2): 217–31.
Chicago author-date (all authors)
Sohier, Lieze, Elsy Verhofstadt, and Luc Van Ootegem. 2016. “Graag Meer Welzijnsnuances in Het Pensioendebat : Een Derde van de Belgische En Nederlandse Oudere Werknemers Ervaart Werken Als Een Onvrijwillige Keuze.” BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 58 (2): 217–231.
Vancouver
1.
Sohier L, Verhofstadt E, Van Ootegem L. Graag meer welzijnsnuances in het pensioendebat : een derde van de Belgische en Nederlandse oudere werknemers ervaart werken als een onvrijwillige keuze. BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 2016;58(2):217–31.
IEEE
[1]
L. Sohier, E. Verhofstadt, and L. Van Ootegem, “Graag meer welzijnsnuances in het pensioendebat : een derde van de Belgische en Nederlandse oudere werknemers ervaart werken als een onvrijwillige keuze,” BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID, vol. 58, no. 2, pp. 217–231, 2016.
@article{8523869,
 abstract   = {{Aan de hand van de Europese SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) dataset evalueren we de gevolgen van een beleid dat aanzet tot langer werken (vooral via het beperken van de mogelijkheden om vervroegd uit te treden). We stellen vast dat dit beleid er voor zorgt dat mensen later op pensioen gaan en we willen nagaan welke de welzijnseffecten zijn van dit langer werken. Welzijnseffecten worden meestal niet in rekening genomen in het pensioendebat. We zien welzijn als een breed begrip dat vraagt om aandacht voor verschillende levensdomeinen en dus verder kijkt dan louter financiële overwegingen (bijvoorbeeld ook kijken naar mentale en fysieke gezondheid, sociale relaties, …). De vrijwilligheid van keuzes is een belangrijke determinant voor dit algemeen welzijn. Daarom maken we een onderscheid tussen vrijwillig en onvrijwillig werkenden. We bekijken naast België ook Nederland waar het pensioenbeleid het uittreden al langer geleden beperkte. In beide landen ervaart zowat een derde van de werkende vijftigplussers zijn arbeidssituatie als onvrijwillig. Deze groep rapporteert gemiddeld een significant lagere levenstevredenheidsscore dan de groep vrijwillig werkenden. Deze vaststelling vraagt om meer welzijnsnuances in het pensioendebat en om meer aandacht voor een flankerend beleid gericht op ‘werkbaar werk’ voor ouderen.}},
 author    = {{Sohier, Lieze and Verhofstadt, Elsy and Van Ootegem, Luc}},
 issn     = {{0775-0234}},
 journal   = {{BELGISCH TIJDSCHRIFT VOOR SOCIALE ZEKERHEID : MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{2}},
 pages    = {{217--231}},
 title    = {{Graag meer welzijnsnuances in het pensioendebat : een derde van de Belgische en Nederlandse oudere werknemers ervaart werken als een onvrijwillige keuze}},
 volume    = {{58}},
 year     = {{2016}},
}