Advanced search
1 file | 25.31 KB Add to list

Ouder worden is geen ziekte

Author
Organization
Abstract
“Nieuwe methode om leververvetting te bestrijden: ‘verjong ‘de weefsels” las ik vanmorgen op DeMorgen.be. In het artikel (dat werd overgenomen uit de Volkskrant) werd vol enthousiasme gesproken over het terugdraaien van veroudering. Verouderingsexpert Andrea Maier van de Universiteit van Amsterdam stelde zelfs dat het jammer was dat de Wereldgezondheidsorganisatie veroudering nog niet als een ziekte erkent. Sommige onderzoekers lijken te vergeten dat ouder worden gaat over meer dan enkel het fysiek ouder worden. Heel wat studies waarschuwen zelfs voor het gelijkstellen van ouder worden met ziekte1. Toch wordt er over ouder worden en ouderen steeds meer in termen van ziekte en medische behandelingen gesproken. In wetenschappelijke termen wordt dit als de ‘medicalization of aging’2 omschreven. Het eerder vernoemde artikel, maar ook de ‘anti-aging’ industry met hun botox, plastische chirurgie en anti-rimpelcrèmes, zijn hier een mooi voorbeeld van. Het laten erkennen van veroudering als een ziekte brengt heel wat risico’s met zich mee. Naast een te eenzijdig focus op het verouderingsproces, toont onderzoek aan dat deze medische visie op ouder worden sterk geassocieerd is met negatieve stereotypes over ouderen3. Sinds 1810 zijn we steeds negatiever gaan denken over ouderen en ouder worden. Vandaag de dag spreken we vooral over ouderen als we het hebben over de vergrijzing, het toegenomen aantal rusthuisbedden, onbetaalbare pensioenen en stijgende kosten binnen de gezondheidszorg. Bij deze een omroep om meer aandacht te hebben voor andere aspecten van het ouder worden in plaats van enkel het medische verhaal en het bijbehorende kostenplaatje. We mogen niet vergeten dat ouder worden een natuurlijk proces is waarbij men zowel op fysiek als op sociaal, emotioneel en financieel vlak heel wat veranderingen ondergaat. Ouder worden is bijgevolg geen ziekte, maar de overgang naar een nieuwe levensfase. We omschrijven de pubertijd toch ook niet als een ziekte?

Downloads

  • Sarah VDB - DeMorgen - Brief van de dag.pdf
    • full text
    • |
    • open access
    • |
    • PDF
    • |
    • 25.31 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van den Bogaert, Sarah. “Ouder Worden Is Geen Ziekte.” De Morgen, 2017, p. 27.
APA
Van den Bogaert, S. (2017). Ouder worden is geen ziekte.
Chicago author-date
Van den Bogaert, Sarah. 2017. “Ouder Worden Is Geen Ziekte.” De Morgen.
Chicago author-date (all authors)
Van den Bogaert, Sarah. 2017. “Ouder Worden Is Geen Ziekte.” De Morgen.
Vancouver
1.
Van den Bogaert S. Ouder worden is geen ziekte. De Morgen. 2017. p. 27.
IEEE
[1]
S. Van den Bogaert, “Ouder worden is geen ziekte,” De Morgen. p. 27, 2017.
@misc{8523807,
  abstract     = {{“Nieuwe methode om leververvetting te bestrijden: ‘verjong ‘de weefsels” las ik vanmorgen op DeMorgen.be.  In het artikel (dat werd overgenomen uit de Volkskrant) werd vol enthousiasme gesproken over het terugdraaien van veroudering. Verouderingsexpert Andrea Maier van de Universiteit van Amsterdam stelde zelfs dat het jammer was dat de Wereldgezondheidsorganisatie veroudering nog niet als een ziekte erkent. 

Sommige onderzoekers lijken te vergeten dat ouder worden gaat over meer dan enkel het fysiek ouder worden. Heel wat studies waarschuwen zelfs voor het gelijkstellen van ouder worden met ziekte1. Toch wordt er over ouder worden en ouderen steeds meer in termen van ziekte en medische behandelingen gesproken. In wetenschappelijke termen wordt dit als de ‘medicalization of aging’2 omschreven. Het eerder vernoemde artikel, maar ook de ‘anti-aging’ industry met hun botox, plastische chirurgie en anti-rimpelcrèmes, zijn hier een mooi voorbeeld van.  
Het laten erkennen van veroudering als een ziekte brengt heel wat risico’s met zich mee. Naast een te eenzijdig focus op het verouderingsproces, toont onderzoek aan dat deze medische visie op ouder worden sterk geassocieerd is met negatieve stereotypes over ouderen3. Sinds 1810 zijn we steeds negatiever gaan denken over ouderen en ouder worden. Vandaag de dag spreken we vooral over ouderen als we het hebben over de vergrijzing, het toegenomen aantal rusthuisbedden, onbetaalbare pensioenen en stijgende kosten binnen de gezondheidszorg. 

Bij deze een omroep om meer aandacht te hebben voor andere aspecten van het ouder worden in plaats van enkel het medische verhaal en het bijbehorende kostenplaatje. We mogen niet vergeten dat ouder worden een natuurlijk proces is waarbij men zowel op fysiek als op sociaal, emotioneel en financieel vlak heel wat veranderingen ondergaat. Ouder worden is bijgevolg geen ziekte, maar de overgang naar een nieuwe levensfase. We omschrijven de pubertijd toch ook niet als een ziekte?}},
  author       = {{Van den Bogaert, Sarah}},
  language     = {{dut}},
  series       = {{De Morgen}},
  title        = {{Ouder worden is geen ziekte}},
  year         = {{2017}},
}