Advanced search
1 file | 797.76 KB Add to list

Gedeelde belangen : (on)gedeelde processen? Complexe realiteit doet de huidige planningsstrategieën daveren op zijn grondvesten

Author
Organization
Abstract
De huidige planningsstrategieën werken zichzelf tegen op weg naar een duurzamere mobiliteit. Ze weigeren de complexe realiteit met toenemende burgeremancipatie onder ogen te komen, en het afstemmen tussen de verschillende beleidsdomeinen blijkt moeilijk. Besluitvormingsprocessen, vnl. bij grote infrastructuurprojecten (LIPs), verworden steeds vaker tot procedureslagen en ware calvarietochten; planningsprocessen worden immers niet gedeeld met iedereen en good governance lijkt ver weg. Eerder werden al tevergeefs pogingen gewaagd om de die complexiteit werkbaar te maken en projecten in goede banen te leiden, waarbij een meer dynamische governance naar voorgeschoven werd. In een casestudie over het controversiële, reeds langlopende en voorlopig onbesliste LIP Oosterweelverbinding gaven de belangrijkste stakeholders in het project tijdens een rondetafelgesprek aan wat de zwakke plekken in het proces waren, waar ze liever gedeeld hadden in de besluitvorming en wat men daaruit moet leren bij het invullen van die nieuwe benadering. Ook werd gepolst naar hun visies voor de rol van de beloofde overkappingsintendant die de zaak weer zou openbreken. (Hoe) heeft men deze nieuwe aanpak een kans gegeven en wat verandert er aan de rollen ? Dat is de centrale vraag waarop deze paper een antwoord zoekt. Een jaar later blikken we terug op de uitkomsten van omgaan met complexiteit en in het bijzonder in het Oosterweeldossier. De huidige ideeën over, en de ambities en verwezenlijkingen van de intendant vergeleken met die van voorheen.

Downloads

 • Paper Plandag SVB finaal.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 797.76 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Brussel, Suzanne. “Gedeelde Belangen : (on)gedeelde Processen? Complexe Realiteit Doet De Huidige Planningsstrategieën Daveren Op Zijn Grondvesten.” Gedeelde Ruimte : Gebundelde Papers En Bijdragen. Ed. Geiske Bouma. Antwerpen: Stichting Planologische Discussiedagen, 2017. 163–170. Print.
APA
Van Brussel, S. (2017). Gedeelde belangen : (on)gedeelde processen? Complexe realiteit doet de huidige planningsstrategieën daveren op zijn grondvesten. In G. Bouma (Ed.), Gedeelde Ruimte : gebundelde papers en bijdragen (pp. 163–170). Presented at the Plandag 2017, Antwerpen: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Van Brussel, Suzanne. 2017. “Gedeelde Belangen : (on)gedeelde Processen? Complexe Realiteit Doet De Huidige Planningsstrategieën Daveren Op Zijn Grondvesten.” In Gedeelde Ruimte : Gebundelde Papers En Bijdragen, ed. Geiske Bouma, 163–170. Antwerpen: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Van Brussel, Suzanne. 2017. “Gedeelde Belangen : (on)gedeelde Processen? Complexe Realiteit Doet De Huidige Planningsstrategieën Daveren Op Zijn Grondvesten.” In Gedeelde Ruimte : Gebundelde Papers En Bijdragen, ed. Geiske Bouma, 163–170. Antwerpen: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Van Brussel S. Gedeelde belangen : (on)gedeelde processen? Complexe realiteit doet de huidige planningsstrategieën daveren op zijn grondvesten. In: Bouma G, editor. Gedeelde Ruimte : gebundelde papers en bijdragen. Antwerpen: Stichting Planologische Discussiedagen; 2017. p. 163–70.
IEEE
[1]
S. Van Brussel, “Gedeelde belangen : (on)gedeelde processen? Complexe realiteit doet de huidige planningsstrategieën daveren op zijn grondvesten,” in Gedeelde Ruimte : gebundelde papers en bijdragen, Gent, 2017, pp. 163–170.
@inproceedings{8521619,
 abstract   = {De huidige planningsstrategieën werken zichzelf tegen op weg naar een duurzamere mobiliteit. Ze weigeren de complexe realiteit met toenemende burgeremancipatie onder ogen te komen, en het afstemmen tussen de verschillende beleidsdomeinen blijkt moeilijk. Besluitvormingsprocessen, vnl. bij grote infrastructuurprojecten (LIPs), verworden steeds vaker tot procedureslagen en ware calvarietochten; planningsprocessen worden immers niet gedeeld met iedereen en good governance lijkt ver weg. Eerder werden al tevergeefs pogingen gewaagd om de die complexiteit werkbaar te maken en projecten in goede banen te leiden, waarbij een meer dynamische governance naar voorgeschoven werd. In een casestudie over het controversiële, reeds langlopende en voorlopig onbesliste LIP Oosterweelverbinding gaven de belangrijkste stakeholders in het project tijdens een rondetafelgesprek aan wat de zwakke plekken in het proces waren, waar ze liever gedeeld hadden in de besluitvorming en wat men daaruit moet leren bij het invullen van die nieuwe benadering. Ook werd gepolst naar hun visies voor de rol van de beloofde overkappingsintendant die de zaak weer zou openbreken. (Hoe) heeft men deze nieuwe aanpak een kans gegeven en wat verandert er aan de rollen ? Dat is de centrale vraag waarop deze paper een antwoord zoekt. Een jaar later blikken we terug op de uitkomsten van omgaan met complexiteit en in het bijzonder in het Oosterweeldossier. De huidige ideeën over, en de ambities en verwezenlijkingen van de intendant vergeleken met die van voorheen.},
 author    = {Van Brussel, Suzanne},
 booktitle  = {Gedeelde Ruimte : gebundelde papers en bijdragen},
 editor    = {Bouma, Geiske},
 isbn     = {978-90-819217-4-9},
 language   = {dut},
 location   = {Gent},
 pages    = {163--170},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Gedeelde belangen : (on)gedeelde processen? Complexe realiteit doet de huidige planningsstrategieën daveren op zijn grondvesten},
 year     = {2017},
}