Advanced search
1 file | 154.46 KB Add to list

Diepe hersenstimulatie bij een patiënt met een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson

Arnout Bruggeman (UGent) and Patrick Santens (UGent)
(2017) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 73(9). p.547-550
Author
Organization
Abstract
De ziektegeschiedenis van een 23-jarige patiënt die diepe hersenstimulatie („deep brain stimulation” – DBS) ondergaat in het kader van een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson, wordt besproken. Diepe hersenstimulatie is een aanvaarde behandeling voor patiënten met gevorderde ziekte van Parkinson. Bij de meeste van deze patiënten ziet men een duidelijke verbetering van de motorische symptomen alsook een toename van de kwaliteit van het leven. Er zijn echter aanwijzingen dat DBS een grote impact kan hebben op het vlak van affectie, cognitie, gedrag, identiteit, persoonlijkheid en zelfperceptie. Er is echter nog weinig bekend over deze psychosociale effecten en hun impact op de patiënt zelf, wat uiteraard gepaard gaat met ethische implicaties. Aangezien de therapie nog relatief nieuw is, zijn de langetermijneffecten op dit vlak ook nog niet volledig gekend, waardoor het moeilijk is om studieresultaten door te trekken naar een jongere patiëntengroep. Het blijft dan ook belangrijk om zich niet blind te staren op de oplossing van het motorische probleem, maar alle aspecten van het leven van de patiënt in rekening te blijven brengen.
Keywords
diepe hersenstimulatie, ziekte van Parkinson

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 154.46 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bruggeman, Arnout, and Patrick Santens. “Diepe Hersenstimulatie Bij Een Patiënt Met Een Juveniele Vorm Van De Ziekte Van Parkinson.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 73.9 (2017): 547–550. Print.
APA
Bruggeman, A., & Santens, P. (2017). Diepe hersenstimulatie bij een patiënt met een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 73(9), 547–550.
Chicago author-date
Bruggeman, Arnout, and Patrick Santens. 2017. “Diepe Hersenstimulatie Bij Een Patiënt Met Een Juveniele Vorm Van De Ziekte Van Parkinson.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (9): 547–550.
Chicago author-date (all authors)
Bruggeman, Arnout, and Patrick Santens. 2017. “Diepe Hersenstimulatie Bij Een Patiënt Met Een Juveniele Vorm Van De Ziekte Van Parkinson.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (9): 547–550.
Vancouver
1.
Bruggeman A, Santens P. Diepe hersenstimulatie bij een patiënt met een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2017;73(9):547–50.
IEEE
[1]
A. Bruggeman and P. Santens, “Diepe hersenstimulatie bij een patiënt met een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson,” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, vol. 73, no. 9, pp. 547–550, 2017.
@article{8519130,
 abstract   = {De ziektegeschiedenis van een 23-jarige patiënt die diepe hersenstimulatie („deep brain stimulation” – DBS) ondergaat in het kader van een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson, wordt besproken. Diepe hersenstimulatie is een aanvaarde behandeling voor patiënten met gevorderde ziekte van Parkinson. Bij de meeste van deze patiënten ziet men een duidelijke verbetering van de motorische symptomen alsook een toename van de kwaliteit van het leven. Er zijn echter aanwijzingen dat DBS een grote impact kan hebben op het vlak van affectie, cognitie, gedrag, identiteit, persoonlijkheid en zelfperceptie. Er is echter nog weinig bekend over deze psychosociale effecten en hun impact op de patiënt zelf, wat uiteraard gepaard gaat met ethische implicaties. Aangezien de therapie nog relatief nieuw is, zijn de langetermijneffecten op dit vlak ook nog niet volledig gekend, waardoor het moeilijk is om studieresultaten door te trekken naar een jongere patiëntengroep. Het blijft dan ook belangrijk om zich niet blind te staren op de oplossing van het motorische probleem, maar alle aspecten van het leven van de patiënt in rekening te blijven brengen.},
 author    = {Bruggeman, Arnout and Santens, Patrick},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 keywords   = {diepe hersenstimulatie,ziekte van Parkinson},
 language   = {dut},
 number    = {9},
 pages    = {547--550},
 title    = {Diepe hersenstimulatie bij een patiënt met een juveniele vorm van de ziekte van Parkinson},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.73.09.2002330},
 volume    = {73},
 year     = {2017},
}

Altmetric
View in Altmetric