Advanced search
1 file | 2.48 MB Add to list

Prijsbepalijng externe audit in Vlaamse woonzorgcentra

Author
Organization
Abstract
In verschillende landen zijn reeds onderzoeken verricht naar de determinanten die de externe auditprijzen bepalen. Deze studies hebben zich in eerste instantie gericht op de auditprijzen in de profitsector, maar door de toenemende professionalisering van de non-profitsector de afgelopen jaren, neemt nu ook het aantal auditprijsstudies in deze sector toe. Voor België hebben Verbruggen et al. (2011; 2015) en Vanderbeken et al. (2015) het pad geëffend door de auditprijsdeterminanten van respectievelijk Belgische non-profitorganisaties en Belgische ziekenhuizen te onderzoeken. Huidig onderzoek gaat hierin verder en is vernieuwend omdat voor het eerst de auditprijsdeterminanten van Vlaamse woonzorgcentra (WzC) worden onderzocht waarbij zowel vzw-centra als commerciële centra aan bod komen. Aan de hand van OLS-regressies wordt de impact van een aantal auditprijsdeterminanten uit vorige onderzoeken samen met specifieke kenmerken van woonzorgcentra getest. In eerste instantie worden de auditprijsdeterminanten bij vzw- en commerciële centra onderzocht. Daarnaast wordt de invloed van subsidies op de auditprijs bij vzw-centra getest, om een antwoord te bieden op de tweede onderzoeksvraag. In lijn met de bevindingen van voorgaande auditprijsstudies, is de grootte van de auditklant de belangrijkste variabele voor het verklaren van de auditprijs. In het domein van de gezondheidszorg waar de Big 4 auditkantoren nauwelijks aanwezig zijn, vragen grotere non-Big 4 auditkantoren hogere auditprijzen aan Vlaamse woonzorgcentra dan kleine non-Big 4 auditkantoren. Woonzorgcentra betalen tot slot een lagere auditprijs aan bedrijfsrevisoren die gespecialiseerd zijn in de externe audit van woonzorgcentra. Tenslotte blijkt, als antwoord op de tweede onderzoeksvraag, dat vzw-centra die in sterke mate afhankelijk zijn van subsidies geen hogere auditprijs betalen. Keywords: non-profitsector, Vlaamse woonzorgcentra, externe audit, auditprijsdeterminanten, subsidies
Keywords
non-profitsector, Vlaamse woonzorgcentra, externe audit, auditprijsdeterminanten, subsidies

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.48 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Christiaens, Johan, and Freya Vandendriessche. “Prijsbepalijng Externe Audit in Vlaamse Woonzorgcentra.” ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, edited by Joël Bransson, vol. 36, no. 1, Die Keure, 2017, pp. 3–19.
APA
Christiaens, J., & Vandendriessche, F. (2017). Prijsbepalijng externe audit in Vlaamse woonzorgcentra. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, 36(1), 3–19.
Chicago author-date
Christiaens, Johan, and Freya Vandendriessche. 2017. “Prijsbepalijng Externe Audit in Vlaamse Woonzorgcentra.” Edited by Joël Bransson. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE 36 (1): 3–19.
Chicago author-date (all authors)
Christiaens, Johan, and Freya Vandendriessche. 2017. “Prijsbepalijng Externe Audit in Vlaamse Woonzorgcentra.” Ed by. Joël Bransson. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE 36 (1): 3–19.
Vancouver
1.
Christiaens J, Vandendriessche F. Prijsbepalijng externe audit in Vlaamse woonzorgcentra. Bransson J, editor. ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE. 2017;36(1):3–19.
IEEE
[1]
J. Christiaens and F. Vandendriessche, “Prijsbepalijng externe audit in Vlaamse woonzorgcentra,” ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE, vol. 36, no. 1, pp. 3–19, 2017.
@article{8517630,
 abstract   = {{In verschillende landen zijn reeds onderzoeken verricht naar de determinanten die de externe auditprijzen bepalen. Deze studies hebben zich in eerste instantie gericht op de auditprijzen in de profitsector, maar door de toenemende professionalisering van de non-profitsector de afgelopen jaren, neemt nu ook het aantal auditprijsstudies in deze sector toe. Voor België hebben Verbruggen et al. (2011; 2015) en Vanderbeken et al. (2015) het pad geëffend door de auditprijsdeterminanten van respectievelijk Belgische non-profitorganisaties en Belgische ziekenhuizen te onderzoeken. Huidig onderzoek gaat hierin verder en is vernieuwend omdat voor het eerst de auditprijsdeterminanten van Vlaamse woonzorgcentra (WzC) worden onderzocht waarbij zowel vzw-centra als commerciële centra aan bod komen. Aan de hand van OLS-regressies wordt de impact van een aantal auditprijsdeterminanten uit vorige onderzoeken samen met specifieke kenmerken van woonzorgcentra getest. In eerste instantie worden de auditprijsdeterminanten bij vzw- en commerciële centra onderzocht. Daarnaast wordt de invloed van subsidies op de auditprijs bij vzw-centra getest, om een antwoord te bieden op de tweede onderzoeksvraag. In lijn met de bevindingen van voorgaande auditprijsstudies, is de grootte van de auditklant de belangrijkste variabele voor het verklaren van de auditprijs. In het domein van de gezondheidszorg waar de Big 4 auditkantoren nauwelijks aanwezig zijn, vragen grotere non-Big 4 auditkantoren hogere auditprijzen aan Vlaamse woonzorgcentra dan kleine non-Big 4 auditkantoren. Woonzorgcentra betalen tot slot een lagere auditprijs aan bedrijfsrevisoren die gespecialiseerd zijn in de externe audit van woonzorgcentra. Tenslotte blijkt, als antwoord op de tweede onderzoeksvraag, dat vzw-centra die in sterke mate afhankelijk zijn van subsidies geen hogere auditprijs betalen. 
Keywords: non-profitsector, Vlaamse woonzorgcentra, externe audit, auditprijsdeterminanten, subsidies}},
 author    = {{Christiaens, Johan and Vandendriessche, Freya}},
 editor    = {{Bransson, Joël}},
 issn     = {{0770-7142}},
 journal   = {{ACCOUNTANCY & BEDRIJFSKUNDE}},
 keywords   = {{non-profitsector,Vlaamse woonzorgcentra,externe audit,auditprijsdeterminanten,subsidies}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{1}},
 pages    = {{3--19}},
 publisher  = {{Die Keure}},
 title    = {{Prijsbepalijng externe audit in Vlaamse woonzorgcentra}},
 volume    = {{36}},
 year     = {{2017}},
}