Advanced search
1 file | 4.18 MB Add to list

De rechtsbescherming van de verzekerde en de benadeelde in de aansprakelijkheidsverzekering

Geert Jocqué (UGent)
(2015)
Author
Promoter
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
De aansprakelijkheidsverzekering is in het economische en maatschappelijke verkeer niet meer weg te denken. Het belang van deze verzekering heeft de overheid ertoe aangezet deze verzekering dwingend te regelen in deel 4 van de wet van 4 april 2014, voorheen de Wet Landverzekeringsovereenkomst. De wetgever beoogt hiermee voornamelijk de bescherming van de verzekerde en de benadeelde. Dit proefschrift onderzoekt de werking van de aansprakelijkheidsverzekering in zijn dubbele functie van bescherming van de verzekerde en het de benadeelde. Nagegaan wordt of de regelgeving deze doelstelling waarmaakt. Het onderzoek focust op de draagwijdte van de waarborg verleend door de aansprakelijkheidsverzekering, de hoedanigheid van verzekerde en benadeelde, de complexe verhouding tussen verzekerde, benadeelde en verzekeraar (het eigen recht van de benadeelde, de tegenwerpelijkheid van de verweermiddelen en het verhaal van de verzekeraar) en problemen van dekking in de tijd. Hierbij wordt het Belgische recht afgezet tegen de regels die gelden in de buurlanden. Waar de wetgeving tekortschiet, worden voorstellen van wijziging geformuleerd.

Downloads

 • Doct Jocque Geert(05-06-2015).pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.18 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Jocqué, Geert. De Rechtsbescherming van de Verzekerde En de Benadeelde in de Aansprakelijkheidsverzekering. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, 2015.
APA
Jocqué, G. (2015). De rechtsbescherming van de verzekerde en de benadeelde in de aansprakelijkheidsverzekering. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent.
Chicago author-date
Jocqué, Geert. 2015. “De Rechtsbescherming van de Verzekerde En de Benadeelde in de Aansprakelijkheidsverzekering.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Chicago author-date (all authors)
Jocqué, Geert. 2015. “De Rechtsbescherming van de Verzekerde En de Benadeelde in de Aansprakelijkheidsverzekering.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Vancouver
1.
Jocqué G. De rechtsbescherming van de verzekerde en de benadeelde in de aansprakelijkheidsverzekering. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid; 2015.
IEEE
[1]
G. Jocqué, “De rechtsbescherming van de verzekerde en de benadeelde in de aansprakelijkheidsverzekering,” Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent, 2015.
@phdthesis{8512153,
 abstract   = {{De aansprakelijkheidsverzekering is in het economische en maatschappelijke verkeer niet meer weg te denken. Het belang van deze verzekering heeft de overheid ertoe aangezet deze verzekering dwingend te regelen in deel 4 van de wet van 4 april 2014, voorheen de Wet Landverzekeringsovereenkomst. De wetgever beoogt hiermee voornamelijk de bescherming van de verzekerde en de benadeelde. Dit proefschrift onderzoekt de werking van de aansprakelijkheidsverzekering in zijn dubbele functie van bescherming van de verzekerde en het de benadeelde. Nagegaan wordt of de regelgeving deze doelstelling waarmaakt. Het onderzoek focust op de draagwijdte van de waarborg verleend door de aansprakelijkheidsverzekering, de hoedanigheid van verzekerde en benadeelde, de complexe verhouding tussen verzekerde, benadeelde en verzekeraar (het eigen recht van de benadeelde, de tegenwerpelijkheid van de verweermiddelen en het verhaal van de verzekeraar) en problemen van dekking in de tijd. Hierbij wordt het Belgische recht afgezet tegen de regels die gelden in de buurlanden. Waar de wetgeving tekortschiet, worden voorstellen van wijziging geformuleerd.}},
 author    = {{Jocqué, Geert}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{XI, 500}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{De rechtsbescherming van de verzekerde en de benadeelde in de aansprakelijkheidsverzekering}},
 year     = {{2015}},
}