Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Medicatienazicht bij een oudere patiënt met polyfarmacie

Annemie Somers, Lorenz Van der Linden, Peter De Paepe UGent, Isabel Spriet and Mirko Petrovic UGent (2017) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 73(5). p.248-252
abstract
Het stimuleren en verzekeren van het correcte gebruik van geneesmiddelen bij ouderen vormt een belangrijke uitdaging voor artsen en apothekers, aangezien geneesmiddel-gerelateerde problemen vaker voorkomen naarmate de leeftijd stijgt. Uit een meta-analyse uitgevoerd in 2002 is gebleken dat 15 à 20% van de ziekenhuisopnamen bij ouderen kan toegeschreven worden aan geneesmiddelgerelateerde problemen. Een observationeel onderzoek in Nederland (in 2008) heeft aangetoond dat gemiddeld 6% van alle ongeplande ziekenhuisopnamen rechtstreeks te wijten was aan een geneesmiddelgerelateerd probleem waarbij de helft daarvan waarschijnlijk vermijdbaar was en dat prevalentie toenam met de leeftijd. Men onderscheidt in het algemeen drie soorten problemen, m.n. overbodig gebruik, zonder indicatie („overuse”), verkeerd gebruik bv. verkeerde geneesmiddelkeuze, dosis of vorm („misuse”) en onderbehandeling („underuse”). Waar vroeger het aantal geneesmiddelen als een indicator beschouwd werd voor correcte farmacotherapie bij ouderen, en de term polyfarmacie dus een negatieve bijklank had, is er nu een evolutie naar „maatwerk” bij ouderen, waarbij niet het aantal geneesmiddelen, maar wel de oordeelkundige keuze van farmacotherapie op maat van de patiënt primeert. Meer en meer wordt vastgesteld dat ook het stoppen van niet (meer) zinvolle farmacotherapie („deprescribing”) een onderdeel uitmaakt van een oordeelkundig voorschrijfgedrag. Het doel is te komen tot farmacotherapie die rekening houdt met de geïndividualiseerde therapiedoelen, de huidige functionaliteit, de levensverwachting en voorkeuren van de patient. In de onderstaande casus wordt het belang aangetoond van medicatienazicht bij een oudere patiënte die in het ziekenhuis werd opgenomen via de dienst spoedgevallen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
medicatie, nazicht, ouderen, poyfarmacie
journal title
TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE
Tijdschr. Geneeskd.
volume
73
issue
5
pages
248 - 252
ISSN
0371-683X
DOI
10.2143/TVG.73.05.2002285
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
8511772
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-8511772
date created
2017-02-28 17:43:40
date last changed
2017-04-27 09:30:14
@article{8511772,
 abstract   = {Het stimuleren en verzekeren van het correcte gebruik van geneesmiddelen bij ouderen vormt een belangrijke uitdaging voor artsen en apothekers, aangezien geneesmiddel-gerelateerde problemen vaker voorkomen naarmate de leeftijd stijgt. Uit een meta-analyse uitgevoerd in 2002 is gebleken dat 15 {\`a} 20\% van de ziekenhuisopnamen bij ouderen kan toegeschreven worden aan geneesmiddelgerelateerde problemen. Een observationeel onderzoek in Nederland (in 2008) heeft aangetoond dat gemiddeld 6\% van alle ongeplande ziekenhuisopnamen rechtstreeks te wijten was aan een geneesmiddelgerelateerd probleem waarbij de helft daarvan waarschijnlijk vermijdbaar was en dat prevalentie toenam met de leeftijd. Men onderscheidt in het algemeen drie soorten problemen, m.n. overbodig gebruik, zonder indicatie ({\quotedblbase}overuse{\textquotedblright}), verkeerd gebruik bv. verkeerde geneesmiddelkeuze, dosis of vorm ({\quotedblbase}misuse{\textquotedblright}) en onderbehandeling ({\quotedblbase}underuse{\textquotedblright}). Waar vroeger het aantal geneesmiddelen als een indicator beschouwd werd voor correcte farmacotherapie bij ouderen, en de term polyfarmacie dus een negatieve bijklank had, is er nu een evolutie naar {\quotedblbase}maatwerk{\textquotedblright} bij ouderen, waarbij niet het aantal geneesmiddelen, maar wel de oordeelkundige keuze van farmacotherapie op maat van de pati{\"e}nt primeert. Meer en meer wordt vastgesteld dat ook het stoppen van niet (meer) zinvolle farmacotherapie ({\quotedblbase}deprescribing{\textquotedblright}) een onderdeel uitmaakt van een oordeelkundig voorschrijfgedrag. Het doel is te komen tot farmacotherapie die rekening houdt met de ge{\"i}ndividualiseerde therapiedoelen, de huidige functionaliteit, de levensverwachting en voorkeuren van de patient. In de onderstaande casus wordt het belang aangetoond van medicatienazicht bij een oudere pati{\"e}nte die in het ziekenhuis werd opgenomen via de dienst spoedgevallen.},
 author    = {Somers, Annemie and Van der Linden, Lorenz and De Paepe, Peter and Spriet, Isabel and Petrovic, Mirko},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 keyword   = {medicatie,nazicht,ouderen,poyfarmacie},
 language   = {dut},
 number    = {5},
 pages    = {248--252},
 title    = {Medicatienazicht bij een oudere pati{\"e}nt met polyfarmacie},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.73.05.2002285},
 volume    = {73},
 year     = {2017},
}

Chicago
Somers, Annemie, Lorenz Van der Linden, Peter De Paepe, Isabel Spriet, and Mirko Petrovic. 2017. “Medicatienazicht Bij Een Oudere Patiënt  Met Polyfarmacie.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 73 (5): 248–252.
APA
Somers, Annemie, Van der Linden, L., De Paepe, P., Spriet, I., & Petrovic, M. (2017). Medicatienazicht bij een oudere patiënt  met polyfarmacie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 73(5), 248–252.
Vancouver
1.
Somers A, Van der Linden L, De Paepe P, Spriet I, Petrovic M. Medicatienazicht bij een oudere patiënt  met polyfarmacie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2017;73(5):248–52.
MLA
Somers, Annemie, Lorenz Van der Linden, Peter De Paepe, et al. “Medicatienazicht Bij Een Oudere Patiënt  Met Polyfarmacie.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 73.5 (2017): 248–252. Print.