Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie?

Pieter-Paul Verhaeghe UGent and Koen Van der Bracht UGent (2017) SOCIOLOGOS. 38(1). p.182-200
abstract
De voorbije jaren kwamen praktijktesten uitgebreid in de media. Academici brachten grootschalige discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt aan het licht door middel van praktijktesten. Verschillende middenveldorganisaties en politici pleiten dan weer om praktijktesten te gebruiken om discriminerende bedrijven of verhuurders aan te pakken. Dit overzichtsartikel wil een brug slaan tussen beide werelden en nagaan in welke mate praktijktesten gebruikt kunnen worden als wetenschappelijke methode én als beleidsinstrument in de strijd tegen discriminatie. We maken eerst op basis van drie criteria een typologie op van de technieken om discriminerend gedrag te testen: situatietesten, correspondentietesten, mystery calls/visits en mystery mails. We staan hierbij telkens stil bij hun ontstaansgeschiedenis, toepassing en voor- en nadelen. Deze typologie is zeker niet algemeen aanvaard, maar ze kan toekomstig onderzoek conceptueel sturen. Vervolgens bespreken we hoever het onderzoek naar praktijktesten als beleidsinstrument staat. Er is beperkte wetenschappelijk evidentie dat praktijktesten in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden effectief, haalbaar en ethisch verantwoord zijn. Wij zijn daarom voorzichtige voorstanders van het gebruik van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
praktijktesten, mystery shopping, discriminatie, woningmarkt, arbeidsmarkt, beleid, methodologie
journal title
SOCIOLOGOS
volume
38
issue
1
pages
19 pages
ISSN
2295-8150
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
8510245
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-8510245
date created
2017-02-20 12:30:21
date last changed
2017-02-24 13:11:29
@article{8510245,
 abstract   = {De voorbije jaren kwamen praktijktesten uitgebreid in de media. Academici brachten grootschalige discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt aan het licht door middel van praktijktesten. Verschillende middenveldorganisaties en politici pleiten dan weer om praktijktesten te gebruiken om discriminerende bedrijven of verhuurders aan te pakken. Dit overzichtsartikel wil een brug slaan tussen beide werelden en nagaan in welke mate praktijktesten gebruikt kunnen worden als wetenschappelijke methode {\'e}n als beleidsinstrument in de strijd tegen discriminatie. We maken eerst op basis van drie criteria een typologie op van de technieken om discriminerend gedrag te testen: situatietesten, correspondentietesten, mystery calls/visits en mystery mails. We staan hierbij telkens stil bij hun ontstaansgeschiedenis, toepassing en voor- en nadelen. Deze typologie is zeker niet algemeen aanvaard, maar ze kan toekomstig onderzoek conceptueel sturen. Vervolgens bespreken we hoever het onderzoek naar praktijktesten als beleidsinstrument staat. Er is beperkte wetenschappelijk evidentie dat praktijktesten in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden effectief, haalbaar en ethisch verantwoord zijn. Wij zijn daarom voorzichtige voorstanders van het gebruik van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie.},
 author    = {Verhaeghe, Pieter-Paul and Van der Bracht, Koen},
 issn     = {2295-8150},
 journal   = {SOCIOLOGOS},
 keyword   = {praktijktesten,mystery shopping,discriminatie,woningmarkt,arbeidsmarkt,beleid,methodologie},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {182--200},
 title    = {Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie?},
 volume    = {38},
 year     = {2017},
}

Chicago
Verhaeghe, Pieter-Paul, and Koen Van der Bracht. 2017. “Praktijktesten : Van Onderzoeksmethode Naar Beleidsinstrument Tegen Discriminatie?” Sociologos 38 (1): 182–200.
APA
Verhaeghe, P.-P., & Van der Bracht, K. (2017). Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie? SOCIOLOGOS, 38(1), 182–200.
Vancouver
1.
Verhaeghe P-P, Van der Bracht K. Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie? SOCIOLOGOS. 2017;38(1):182–200.
MLA
Verhaeghe, Pieter-Paul, and Koen Van der Bracht. “Praktijktesten : Van Onderzoeksmethode Naar Beleidsinstrument Tegen Discriminatie?” SOCIOLOGOS 38.1 (2017): 182–200. Print.