Advanced search
1 file | 369.24 KB

Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie?

(2017) SOCIOLOGOS. 38(1). p.182-200
Author
Organization
Abstract
De voorbije jaren kwamen praktijktesten uitgebreid in de media. Academici brachten grootschalige discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt aan het licht door middel van praktijktesten. Verschillende middenveldorganisaties en politici pleiten dan weer om praktijktesten te gebruiken om discriminerende bedrijven of verhuurders aan te pakken. Dit overzichtsartikel wil een brug slaan tussen beide werelden en nagaan in welke mate praktijktesten gebruikt kunnen worden als wetenschappelijke methode én als beleidsinstrument in de strijd tegen discriminatie. We maken eerst op basis van drie criteria een typologie op van de technieken om discriminerend gedrag te testen: situatietesten, correspondentietesten, mystery calls/visits en mystery mails. We staan hierbij telkens stil bij hun ontstaansgeschiedenis, toepassing en voor- en nadelen. Deze typologie is zeker niet algemeen aanvaard, maar ze kan toekomstig onderzoek conceptueel sturen. Vervolgens bespreken we hoever het onderzoek naar praktijktesten als beleidsinstrument staat. Er is beperkte wetenschappelijk evidentie dat praktijktesten in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden effectief, haalbaar en ethisch verantwoord zijn. Wij zijn daarom voorzichtige voorstanders van het gebruik van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie.
Keywords
praktijktesten, mystery shopping, discriminatie, woningmarkt, arbeidsmarkt, beleid, methodologie

Downloads

 • Verhaeghe & Van der Bracht - proefdruk.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 369.24 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verhaeghe, Pieter-Paul, and Koen Van der Bracht. 2017. “Praktijktesten : Van Onderzoeksmethode Naar Beleidsinstrument Tegen Discriminatie?” Sociologos 38 (1): 182–200.
APA
Verhaeghe, P.-P., & Van der Bracht, K. (2017). Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie? SOCIOLOGOS, 38(1), 182–200.
Vancouver
1.
Verhaeghe P-P, Van der Bracht K. Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie? SOCIOLOGOS. 2017;38(1):182–200.
MLA
Verhaeghe, Pieter-Paul, and Koen Van der Bracht. “Praktijktesten : Van Onderzoeksmethode Naar Beleidsinstrument Tegen Discriminatie?” SOCIOLOGOS 38.1 (2017): 182–200. Print.
@article{8510245,
 abstract   = {De voorbije jaren kwamen praktijktesten uitgebreid in de media. Academici brachten grootschalige discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt aan het licht door middel van praktijktesten. Verschillende middenveldorganisaties en politici pleiten dan weer om praktijktesten te gebruiken om discriminerende bedrijven of verhuurders aan te pakken. Dit overzichtsartikel wil een brug slaan tussen beide werelden en nagaan in welke mate praktijktesten gebruikt kunnen worden als wetenschappelijke methode {\'e}n als beleidsinstrument in de strijd tegen discriminatie. We maken eerst op basis van drie criteria een typologie op van de technieken om discriminerend gedrag te testen: situatietesten, correspondentietesten, mystery calls/visits en mystery mails. We staan hierbij telkens stil bij hun ontstaansgeschiedenis, toepassing en voor- en nadelen. Deze typologie is zeker niet algemeen aanvaard, maar ze kan toekomstig onderzoek conceptueel sturen. Vervolgens bespreken we hoever het onderzoek naar praktijktesten als beleidsinstrument staat. Er is beperkte wetenschappelijk evidentie dat praktijktesten in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden effectief, haalbaar en ethisch verantwoord zijn. Wij zijn daarom voorzichtige voorstanders van het gebruik van praktijktesten als beleidsinstrument tegen discriminatie.},
 author    = {Verhaeghe, Pieter-Paul and Van der Bracht, Koen},
 issn     = {2295-8150},
 journal   = {SOCIOLOGOS},
 keyword   = {praktijktesten,mystery shopping,discriminatie,woningmarkt,arbeidsmarkt,beleid,methodologie},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {182--200},
 title    = {Praktijktesten : van onderzoeksmethode naar beleidsinstrument tegen discriminatie?},
 volume    = {38},
 year     = {2017},
}