Advanced search
1 file | 3.56 MB Add to list

Gewijzigde omstandigheden in het contractenrecht

(2016)
Author
Promoter
(UGent)
Organization
Abstract
In periodes van economische en monetaire instabiliteit kan een contractpartij sneller problemen ervaren om haar contractuele verbintenis uit te voeren doordat de omstandigheden zijn gewijzigd nadat die contractpartij haar overeenkomst sloot. Aan een dergelijke situatie wensen zowel de overmachts- als de imprevisieleer tegemoet te komen. Terwijl de overmachtsleer tot het geldende Belgische recht behoort, kent de imprevisieleer in principe geen plaats in dat recht. Aangezien zowel in het Belgische recht als over de grenzen heen de tweedeling tussen de overmachts- en de imprevisieleer onder druk staat, is de centrale onderzoeksvraag van het proefschrift of de situaties die klassiek onder de imprevisieleer zouden vallen niet onder de noemer van de overmachtsleer zijn te brengen en of de rechtsgevolgen van de overmachtsleer al dan niet geschikt zijn voor deze situaties. Het rechtsvergelijkende onderzoek van de toepassingsvoorwaarden en de rechtsgevolgen van zowel de overmachts- als de imprevisieleer leert ons dat het geen zin (meer) heeft om - zoals auteurs vaak doen - een afzonderlijke imprevisieleer uit te werken.
Keywords
Contract law, Force majeure, Hardship

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.56 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
de Potter de ten Broeck, Michaël. Gewijzigde Omstandigheden in Het Contractenrecht. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, 2016.
APA
de Potter de ten Broeck, M. (2016). Gewijzigde omstandigheden in het contractenrecht. Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent.
Chicago author-date
Potter de ten Broeck, Michaël de. 2016. “Gewijzigde Omstandigheden in Het Contractenrecht.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Chicago author-date (all authors)
de Potter de ten Broeck, Michaël. 2016. “Gewijzigde Omstandigheden in Het Contractenrecht.” Gent: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Vancouver
1.
de Potter de ten Broeck M. Gewijzigde omstandigheden in het contractenrecht. [Gent]: Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid; 2016.
IEEE
[1]
M. de Potter de ten Broeck, “Gewijzigde omstandigheden in het contractenrecht,” Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid, Gent, 2016.
@phdthesis{8507252,
 abstract   = {{In periodes van economische en monetaire instabiliteit kan een contractpartij sneller problemen ervaren om haar contractuele verbintenis uit te voeren doordat de omstandigheden zijn gewijzigd nadat die contractpartij haar overeenkomst sloot. Aan een dergelijke situatie wensen zowel de overmachts- als de imprevisieleer tegemoet te komen. Terwijl de overmachtsleer tot het geldende Belgische recht behoort, kent de imprevisieleer in principe geen plaats in dat recht. Aangezien zowel in het Belgische recht als over de grenzen heen de tweedeling tussen de overmachts- en de imprevisieleer onder druk staat, is de centrale onderzoeksvraag van het proefschrift of de situaties die klassiek onder de imprevisieleer zouden vallen niet onder de noemer van de overmachtsleer zijn te brengen en of de rechtsgevolgen van de overmachtsleer al dan niet geschikt zijn voor deze situaties. Het rechtsvergelijkende onderzoek van de toepassingsvoorwaarden en de rechtsgevolgen van zowel de overmachts- als de imprevisieleer leert ons dat het geen zin (meer) heeft om - zoals auteurs vaak doen - een afzonderlijke imprevisieleer uit te werken.}},
 author    = {{de Potter de ten Broeck, Michaël}},
 keywords   = {{Contract law,Force majeure,Hardship}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{372}},
 publisher  = {{Universiteit Gent. Faculteit Rechtsgeleerdheid}},
 school    = {{Ghent University}},
 title    = {{Gewijzigde omstandigheden in het contractenrecht}},
 year     = {{2016}},
}