Advanced search
Add to list

Theorieën over rechtvaardigheid : de John Rawls-lezingen

(2017)
Author
Organization
Abstract
John Rawls wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke filosofen van de voorbije eeuw. In zijn befaamde boek A Theory of Justice uit 1971 staat het principe van de rechtvaardigheid centraal dat hij beschouwt als de belangrijkste maatschappelijke waarde in de samenleving. Mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig. Daarom is het voor Rawls evident dat een ethisch systeem zich richt tot iedereen. Natuurlijk beseft hij dat mensen niet gelijk zijn of beter gezegd, niet over dezelfde begaafdheden beschikken noch over dezelfde startposities. Waar het bij hem op aan komt is de onvrijwillige achterstanden, dus achterstanden die niet gebaseerd zijn op vrijwillige keuze, weg te werken. Liberales organiseerde tussen 2012 en 2016 vijf John Rawlslezingen. Ze werden gehouden door schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, en de hoogleraren Frank Vandenbroucke, Paul Cliteur, Philippe Van Parijs en Patrick Loobuyck. De inleidingen werden gegeven door de Liberales-kernleden Daniël Boomsma, Claude Nijs, Kasper Ossenblok, Andreas Tirez en Dirk Verhofstadt. Het doel van deze lezingen was om het gedachtegoed van Rawls bekend te maken bij een breder publiek en te toetsen aan de hedendaagse politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke omstandigheden. In dit boek zijn de John Rawlslezingen en de inleidingen gebundeld.
Keywords
John Rawls, Justice, Liberales

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Verhofstadt, Dirk. Theorieën over Rechtvaardigheid : De John Rawls-Lezingen. Edited by Peter Laroy, Liberaal Archief/Liberales, 2017.
APA
Verhofstadt, D. (2017). Theorieën over rechtvaardigheid : de John Rawls-lezingen (P. Laroy, Ed.). Liberaal Archief/Liberales.
Chicago author-date
Verhofstadt, Dirk. 2017. Theorieën over Rechtvaardigheid : De John Rawls-Lezingen. Edited by Peter Laroy. Ghent: Liberaal Archief/Liberales.
Chicago author-date (all authors)
Verhofstadt, Dirk. 2017. Theorieën over Rechtvaardigheid : De John Rawls-Lezingen. Ed by. Peter Laroy. Ghent: Liberaal Archief/Liberales.
Vancouver
1.
Verhofstadt D. Theorieën over rechtvaardigheid : de John Rawls-lezingen. Laroy P, editor. Ghent: Liberaal Archief/Liberales; 2017. 182 p.
IEEE
[1]
D. Verhofstadt, Theorieën over rechtvaardigheid : de John Rawls-lezingen. Ghent: Liberaal Archief/Liberales, 2017.
@book{8506020,
 abstract   = {{John Rawls wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke filosofen van de voorbije eeuw. In zijn befaamde boek A Theory of Justice uit 1971 staat het principe van de rechtvaardigheid centraal dat hij beschouwt als de belangrijkste maatschappelijke waarde in de samenleving. Mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig. Daarom is het voor Rawls evident dat een ethisch systeem zich richt tot iedereen. Natuurlijk beseft hij dat mensen niet gelijk zijn of beter gezegd, niet over dezelfde begaafdheden beschikken noch over dezelfde startposities. Waar het bij hem op aan komt is de onvrijwillige achterstanden, dus achterstanden die niet gebaseerd zijn op vrijwillige keuze, weg te werken. 

Liberales organiseerde tussen 2012 en 2016 vijf John Rawlslezingen. Ze werden gehouden door schrijver en oud-politicus Jan Terlouw, en de hoogleraren Frank Vandenbroucke, Paul Cliteur, Philippe Van Parijs en Patrick Loobuyck. De inleidingen werden gegeven door de Liberales-kernleden Daniël Boomsma, Claude Nijs, Kasper Ossenblok, Andreas Tirez en Dirk Verhofstadt. Het doel van deze lezingen was om het gedachtegoed van Rawls bekend te maken bij een breder publiek en te toetsen aan de hedendaagse politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke omstandigheden. In dit boek zijn de John Rawlslezingen en de inleidingen gebundeld.}},
 author    = {{Verhofstadt, Dirk}},
 editor    = {{Laroy, Peter}},
 isbn     = {{9789074791175}},
 keywords   = {{John Rawls,Justice,Liberales}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{182}},
 publisher  = {{Liberaal Archief/Liberales}},
 title    = {{Theorieën over rechtvaardigheid : de John Rawls-lezingen}},
 year     = {{2017}},
}