Advanced search
1 file | 2.53 MB

Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010

Author
Organization
Abstract
De belastingdienst ondernam begin negentiende eeuw het reusachtige werk om het onroerend vermogen van elke familie te registreren. Deze inventarisatie wordt tot op heden geactualiseerd. Het kadaster brengt deze informatie ook nog eens in kaart. Het resultaat van al dit werk is een belangrijke bron voor het historisch onderzoek. Het kadastraal archief wordt echter relatief weinig geraadpleegd. De toegankelijkheid van al dit materiaal was lange tijd niet optimaal, en daardoor bleven de waardevolle bronnen onderbenut. Deze inventaris ontsluit een reeks kadastrale documenten uit het controlekantoor van Bree - de oudste leggers en tafels zijn ruim 150 jaar oud en vormen een onafgebroken reeks archiefbescheiden van onschatbare waarde. Onderzoekers vinden hierin de toegang tot een veelzijdige bron voor de geschiedschrijving van de (deel)gemeenten Beek, Bocholt, Bree, Ellikom, Gerdingen, Gruitrode, Kaulille, Meeuwen, Neerglabbeek, Opglabbeek, Opitter, Reppel, Tongerlo en Wijshagen.
Keywords
cadaster, inventaris, kadaster, archiefinventaris, kadaster Limburg, archival inventory

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.53 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Nijssen, Rombout, Angela Bitonti, and Pieter De Reu. 2016. Inventaris Van Het Archief Van Het Controlekantoor Bree Van De Administratie Van Het Kadaster : Overdracht 2010. Vol. 112. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
APA
Nijssen, R., Bitonti, A., & De Reu, P. (2016). Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010 (Vol. 112). Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Vancouver
1.
Nijssen R, Bitonti A, De Reu P. Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010. Brussel: Algemeen Rijksarchief; 2016.
MLA
Nijssen, Rombout, Angela Bitonti, and Pieter De Reu. Inventaris Van Het Archief Van Het Controlekantoor Bree Van De Administratie Van Het Kadaster : Overdracht 2010. Vol. 112. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2016. Print.
@book{8502099,
 abstract   = {De belastingdienst ondernam begin negentiende eeuw het reusachtige werk om het onroerend vermogen van elke familie te registreren. Deze inventarisatie wordt tot op heden geactualiseerd. Het kadaster brengt deze informatie ook nog eens in kaart. Het resultaat van al dit werk is een belangrijke bron voor het historisch onderzoek. Het kadastraal archief wordt echter relatief weinig geraadpleegd. De toegankelijkheid van al dit materiaal was lange tijd niet optimaal, en daardoor bleven de waardevolle bronnen onderbenut. Deze inventaris ontsluit een reeks kadastrale documenten uit het controlekantoor van Bree - de oudste leggers en tafels zijn ruim 150 jaar oud en vormen een onafgebroken reeks archiefbescheiden van onschatbare waarde. Onderzoekers vinden hierin de toegang tot een veelzijdige bron voor de geschiedschrijving van de (deel)gemeenten Beek, Bocholt, Bree, Ellikom, Gerdingen, Gruitrode, Kaulille, Meeuwen, Neerglabbeek, Opglabbeek, Opitter, Reppel, Tongerlo en Wijshagen.},
 author    = {Nijssen, Rombout and Bitonti, Angela and De Reu, Pieter},
 isbn     = {9789057468704},
 language   = {dut},
 pages    = {37},
 publisher  = {Algemeen Rijksarchief},
 title    = {Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010},
 volume    = {112},
 year     = {2016},
}