Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010

Rombout Nijssen, Angela Bitonti and Pieter De Reu UGent (2016) In Rijksarchief te Hasselt : inventarissen 112.
abstract
De belastingdienst ondernam begin negentiende eeuw het reusachtige werk om het onroerend vermogen van elke familie te registreren. Deze inventarisatie wordt tot op heden geactualiseerd. Het kadaster brengt deze informatie ook nog eens in kaart. Het resultaat van al dit werk is een belangrijke bron voor het historisch onderzoek. Het kadastraal archief wordt echter relatief weinig geraadpleegd. De toegankelijkheid van al dit materiaal was lange tijd niet optimaal, en daardoor bleven de waardevolle bronnen onderbenut. Deze inventaris ontsluit een reeks kadastrale documenten uit het controlekantoor van Bree - de oudste leggers en tafels zijn ruim 150 jaar oud en vormen een onafgebroken reeks archiefbescheiden van onschatbare waarde. Onderzoekers vinden hierin de toegang tot een veelzijdige bron voor de geschiedschrijving van de (deel)gemeenten Beek, Bocholt, Bree, Ellikom, Gerdingen, Gruitrode, Kaulille, Meeuwen, Neerglabbeek, Opglabbeek, Opitter, Reppel, Tongerlo en Wijshagen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
cadaster, inventaris, kadaster, archiefinventaris, kadaster Limburg, archival inventory
series title
Rijksarchief te Hasselt : inventarissen
volume
112
pages
37 pages
publisher
Algemeen Rijksarchief
place of publication
Brussel
ISBN
9789057468704
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
id
8502099
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-8502099
date created
2017-01-14 14:35:55
date last changed
2017-01-20 08:07:00
@book{8502099,
 abstract   = {De belastingdienst ondernam begin negentiende eeuw het reusachtige werk om het onroerend vermogen van elke familie te registreren. Deze inventarisatie wordt tot op heden geactualiseerd. Het kadaster brengt deze informatie ook nog eens in kaart. Het resultaat van al dit werk is een belangrijke bron voor het historisch onderzoek. Het kadastraal archief wordt echter relatief weinig geraadpleegd. De toegankelijkheid van al dit materiaal was lange tijd niet optimaal, en daardoor bleven de waardevolle bronnen onderbenut. Deze inventaris ontsluit een reeks kadastrale documenten uit het controlekantoor van Bree - de oudste leggers en tafels zijn ruim 150 jaar oud en vormen een onafgebroken reeks archiefbescheiden van onschatbare waarde. Onderzoekers vinden hierin de toegang tot een veelzijdige bron voor de geschiedschrijving van de (deel)gemeenten Beek, Bocholt, Bree, Ellikom, Gerdingen, Gruitrode, Kaulille, Meeuwen, Neerglabbeek, Opglabbeek, Opitter, Reppel, Tongerlo en Wijshagen.},
 author    = {Nijssen, Rombout and Bitonti, Angela and De Reu, Pieter},
 isbn     = {9789057468704},
 keyword   = {cadaster,inventaris,kadaster,archiefinventaris,kadaster Limburg,archival inventory},
 language   = {dut},
 pages    = {37},
 publisher  = {Algemeen Rijksarchief},
 title    = {Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010},
 volume    = {112},
 year     = {2016},
}

Chicago
Nijssen, Rombout, Angela Bitonti, and Pieter De Reu. 2016. Inventaris Van Het Archief Van Het Controlekantoor Bree Van De Administratie Van Het Kadaster : Overdracht 2010. Vol. 112. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
APA
Nijssen, R., Bitonti, A., & De Reu, P. (2016). Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010 (Vol. 112). Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Vancouver
1.
Nijssen R, Bitonti A, De Reu P. Inventaris van het archief van het controlekantoor Bree van de administratie van het kadaster : overdracht 2010. Brussel: Algemeen Rijksarchief; 2016.
MLA
Nijssen, Rombout, Angela Bitonti, and Pieter De Reu. Inventaris Van Het Archief Van Het Controlekantoor Bree Van De Administratie Van Het Kadaster : Overdracht 2010. Vol. 112. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2016. Print.