Advanced search
1 file | 813.76 KB Add to list

Van landboek en ommeloper naar hedendaags kadaster : ‘Comme un très-grand pas fait dans le nouveau travail’

Pieter De Reu (UGent)
Author
Organization
Abstract
In hoeverre werden landboeken en ommelopers geraadpleegd bij de opstelling van het hedendaagse kadaster. Deze boekbijdrage ontleedt de context van de fiscale hervormingen in de overgangsfase van de 18de naar de 19de eeuw. Aan bod komen onder meer het besluitvormingsproces en de werking van de administratie in de Franse periode. De werkzaamheden van de landmeters bij de afbakening van het terrein en de opmeting en schatting van de percelen worden eveneens besproken. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van de wetgevende initiatieven die resulteerden in de kartering van de buurtwegen en onbevaarbare waterlopen en een evaluatie van de continuïteit in de boekhouding van de polders en wateringen.
Keywords
cadaster, graafschap Vlaanderen, kadaster, landboeken, ommelopers, Faipoult, landmeters, buurtwegen, waterlopen, 1795

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 813.76 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Reu, Pieter. “Van Landboek En Ommeloper Naar Hedendaags Kadaster : ‘Comme Un Très-grand Pas Fait Dans Le Nouveau Travail’.” Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen. Ed. Pieter Beyls. Vol. 155. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2015. 121–164. Print.
APA
De Reu, P. (2015). Van landboek en ommeloper naar hedendaags kadaster : “Comme un très-grand pas fait dans le nouveau travail.” In Pieter Beyls (Ed.), Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen (Vol. 155, pp. 121–164). Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Chicago author-date
De Reu, Pieter. 2015. “Van Landboek En Ommeloper Naar Hedendaags Kadaster : ‘Comme Un Très-grand Pas Fait Dans Le Nouveau Travail’.” In Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen, ed. Pieter Beyls, 155:121–164. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Chicago author-date (all authors)
De Reu, Pieter. 2015. “Van Landboek En Ommeloper Naar Hedendaags Kadaster : ‘Comme Un Très-grand Pas Fait Dans Le Nouveau Travail’.” In Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen, ed. Pieter Beyls, 155:121–164. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Vancouver
1.
De Reu P. Van landboek en ommeloper naar hedendaags kadaster : “Comme un très-grand pas fait dans le nouveau travail.”In: Beyls P, editor. Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen. Brussel: Algemeen Rijksarchief; 2015. p. 121–64.
IEEE
[1]
P. De Reu, “Van landboek en ommeloper naar hedendaags kadaster : ‘Comme un très-grand pas fait dans le nouveau travail,’” in Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen, vol. 155, P. Beyls, Ed. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2015, pp. 121–164.
@incollection{8502060,
 abstract   = {In hoeverre werden landboeken en ommelopers geraadpleegd bij de opstelling van het hedendaagse kadaster. Deze boekbijdrage ontleedt de context van de fiscale hervormingen in de overgangsfase van de 18de naar de 19de eeuw. Aan bod komen onder meer het besluitvormingsproces en de werking van de administratie in de Franse periode. De werkzaamheden van de landmeters bij de afbakening van het terrein en de opmeting en schatting van de percelen worden eveneens besproken. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van de wetgevende initiatieven die resulteerden in de kartering van de buurtwegen en onbevaarbare waterlopen en een evaluatie van de continuïteit in de boekhouding van de polders en wateringen.},
 author    = {De Reu, Pieter},
 booktitle  = {Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen},
 editor    = {Beyls, Pieter},
 isbn     = {9789057468377},
 keywords   = {cadaster,graafschap Vlaanderen,kadaster,landboeken,ommelopers,Faipoult,landmeters,buurtwegen,waterlopen,1795},
 language   = {dut},
 pages    = {121--164},
 publisher  = {Algemeen Rijksarchief},
 series    = {Studia},
 title    = {Van landboek en ommeloper naar hedendaags kadaster : ‘Comme un très-grand pas fait dans le nouveau travail’},
 volume    = {155},
 year     = {2015},
}