Advanced search
1 file | 863.78 KB Add to list

De bronnen uit de pre-kadastrale en de kadastrale periode vergeleken

Pieter De Reu (UGent)
Author
Organization
Abstract
Dit hoofdstuk presenteert twee onderzoeksmethodes die op basis van (pre-)kadastrale bronnen de historische eigendommen en eigendomsverhoudingen in kaart trachten te brengen. Het betreft de retrogressieve trajectanalyse en de statische structuuranalyse. De bijdrage beschrijft voor beide methodes welke bronnen de onderzoekers ter beschikking staan en welke valkuilen men dient te vermijden. In het besluit is er plaats voor een kritische beoordeling van de gebruikswaarde van de pre-kadastrale en kadastrale documentatie voor historisch onderzoek.
Keywords
cadaster, graafschap Vlaanderen, kadaster, landboeken, ommelopers, Popp, cartografie, grenzen, retrogressieve trajectanalyse, statische structuuranalyse

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 863.78 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Reu, Pieter. “De Bronnen Uit De Pre-kadastrale En De Kadastrale Periode Vergeleken.” Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen. Ed. Pieter Beyls. Vol. 155. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2015. 165–197. Print.
APA
De Reu, P. (2015). De bronnen uit de pre-kadastrale en de kadastrale periode vergeleken. In Pieter Beyls (Ed.), Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen (Vol. 155, pp. 165–197). Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Chicago author-date
De Reu, Pieter. 2015. “De Bronnen Uit De Pre-kadastrale En De Kadastrale Periode Vergeleken.” In Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen, ed. Pieter Beyls, 155:165–197. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Chicago author-date (all authors)
De Reu, Pieter. 2015. “De Bronnen Uit De Pre-kadastrale En De Kadastrale Periode Vergeleken.” In Ex Cultura Abundantia : Studie En Repertorium Van De Landboeken En Ommelopers Van Het Voormalige Graafschap Vlaanderen, ed. Pieter Beyls, 155:165–197. Brussel: Algemeen Rijksarchief.
Vancouver
1.
De Reu P. De bronnen uit de pre-kadastrale en de kadastrale periode vergeleken. In: Beyls P, editor. Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen. Brussel: Algemeen Rijksarchief; 2015. p. 165–97.
IEEE
[1]
P. De Reu, “De bronnen uit de pre-kadastrale en de kadastrale periode vergeleken,” in Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen, vol. 155, P. Beyls, Ed. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2015, pp. 165–197.
@incollection{8502058,
 abstract   = {Dit hoofdstuk presenteert twee onderzoeksmethodes die op basis van (pre-)kadastrale bronnen de historische eigendommen en eigendomsverhoudingen in kaart trachten te brengen. Het betreft de retrogressieve trajectanalyse en de statische structuuranalyse. De bijdrage beschrijft voor beide methodes welke bronnen de onderzoekers ter beschikking staan en welke valkuilen men dient te vermijden. In het besluit is er plaats voor een kritische beoordeling van de gebruikswaarde van de pre-kadastrale en kadastrale documentatie voor historisch onderzoek.},
 author    = {De Reu, Pieter},
 booktitle  = {Ex cultura abundantia : studie en repertorium van de landboeken en ommelopers van het voormalige graafschap Vlaanderen},
 editor    = {Beyls, Pieter},
 isbn     = {9789057468377},
 keywords   = {cadaster,graafschap Vlaanderen,kadaster,landboeken,ommelopers,Popp,cartografie,grenzen,retrogressieve trajectanalyse,statische structuuranalyse},
 language   = {dut},
 pages    = {165--197},
 publisher  = {Algemeen Rijksarchief},
 series    = {Studia},
 title    = {De bronnen uit de pre-kadastrale en de kadastrale periode vergeleken},
 volume    = {155},
 year     = {2015},
}