Advanced search
1 file | 214.80 KB

Lokale verbondenheid en gemeentelijke spreiding van autodiefstal

Maarten Van de Velde (UGent) , Lieven Pauwels (UGent) and Wim Hardyns (UGent)
(2009) PANOPTICON. 30(5). p.19-37
Author
Organization
Abstract
Deze studie vertrekt van de hypothese dat de samenhang tussen structurele eigenschappen van gemeenten en ruimtelijke concentraties van criminaliteit gedeeltelijk te wijten zijn aan informele controlemechanismen. In deze bijdrage krijgt informele controle invulling via het concept “lokale verbondenheid”. Via een reeks van bloksgewijze verkennende regressieanalyses en structurele vergelijkingsmodellen worden deze hypotheses op hun waarheidsgehalte getoetst. Bijzondere aandacht werd besteed aan het concreet meetbaar maken van lokale verbondenheid. In deze bijdrage maakten we gebruik van statistieken van de Studiedienst van de Vlaamse Regering, de APS-survey (nu SCV-survey) en de geregistreerde criminaliteitcijfers van de federale politie. Ondanks de beperkte meting van lokale verbondenheid vinden we een zelfstandig duwend effect van zwakke lokale verbondenheid op de graad van autodiefstal in de gemeente, onder statistische controle van economische deprivatie, etnische heterogeniteit en densiteit; belangrijke structurele determinanten van ruimtelijke concentraties van criminaliteit. De gevolgen van deze bevindingen voor verder onderzoek naar de rol van lokale verbondenheid worden bediscussieerd.
Keywords
Ruimtelijke spreiding van criminaliteit, Multivariate analyse, Lokale verbondenheid, Autodiefstal

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 214.80 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van de Velde, Maarten, Lieven Pauwels, and Wim Hardyns. 2009. “Lokale Verbondenheid En Gemeentelijke Spreiding Van Autodiefstal.” Panopticon 30 (5): 19–37.
APA
Van de Velde, Maarten, Pauwels, L., & Hardyns, W. (2009). Lokale verbondenheid en gemeentelijke spreiding van autodiefstal. PANOPTICON, 30(5), 19–37.
Vancouver
1.
Van de Velde M, Pauwels L, Hardyns W. Lokale verbondenheid en gemeentelijke spreiding van autodiefstal. PANOPTICON. 2009;30(5):19–37.
MLA
Van de Velde, Maarten, Lieven Pauwels, and Wim Hardyns. “Lokale Verbondenheid En Gemeentelijke Spreiding Van Autodiefstal.” PANOPTICON 30.5 (2009): 19–37. Print.
@article{838670,
 abstract   = {Deze studie vertrekt van de hypothese dat de samenhang tussen structurele eigenschappen van gemeenten en ruimtelijke concentraties van criminaliteit gedeeltelijk te wijten zijn aan informele controlemechanismen. In deze bijdrage krijgt informele controle invulling via het concept {\textquotedblleft}lokale verbondenheid{\textquotedblright}. Via een reeks van bloksgewijze verkennende regressieanalyses en structurele vergelijkingsmodellen worden deze hypotheses op hun waarheidsgehalte getoetst. Bijzondere aandacht werd besteed aan het concreet meetbaar maken van lokale verbondenheid. In deze bijdrage maakten we gebruik van statistieken van de Studiedienst van de Vlaamse Regering, de APS-survey (nu SCV-survey) en de geregistreerde criminaliteitcijfers van de federale politie. Ondanks de beperkte meting van lokale verbondenheid vinden we een zelfstandig duwend effect van zwakke lokale verbondenheid op de graad van autodiefstal in de gemeente, onder statistische controle van economische deprivatie, etnische heterogeniteit en densiteit; belangrijke structurele determinanten van ruimtelijke concentraties van criminaliteit. De gevolgen van deze bevindingen voor verder onderzoek naar de rol van lokale verbondenheid worden bediscussieerd.},
 author    = {Van de Velde, Maarten and Pauwels, Lieven and Hardyns, Wim},
 issn     = {0771-1409},
 journal   = {PANOPTICON},
 language   = {dut},
 number    = {5},
 pages    = {19--37},
 title    = {Lokale verbondenheid en gemeentelijke spreiding van autodiefstal},
 volume    = {30},
 year     = {2009},
}