Advanced search
1 file | 3.66 MB

Grote idee, groote oorlog, grote catastrofe: deel I: geschiedenis: de lange aanloop naar een nationale tragedie

Gunnar De Boel (UGent)
(2015) TETRADIO. 24. p.85-117
Author
Organization
Abstract
Na de onafhankelijkheid van Griekenland in 1830 bleven ¾ van de Grieken buiten dit kleine Griekse koninkrijk. Hen ook te bevrijden en zo het territorium van Griekenland gevoelig uit te breiden, met het nog goeddeels door Grieken bevolkte Constaninopel als hoofdstad, vormde de inhoud van de “Grote Idee”. Maar ook de Russen en de Bulgaren hadden hun blik op Constantinopel gericht. De droom, die met de afloop van de Groote Oorlog even binnen handbereik leek, viel echter met de mislukking van de Griekse Kleinaziatische campagne van 1919-1922 in duigen, met als resultaat de “Grote Catastrofe”: het definitieve verlies van Klein-Azië voor het hellenisme, de ontworteling en vervolgens de gedwongen opname van anderhalf miljoen Griekse vluchtelingen in Griekenland.
Keywords
Catherine the Great, Ottoman Empire, Constantinople, Asia Minor Catastrophe, World War I, Greece, Great War, Great Idea, Great Powers, Russia, foreign policy

Downloads

 • Tetradio 24 De Boel.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.66 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Boel, Gunnar. 2015. “Grote Idee, Groote Oorlog, Grote Catastrofe: Deel I: Geschiedenis: De Lange Aanloop Naar Een Nationale Tragedie.” Ed. Kristoffel Demoen and Pieter Borghart. Tetradio 24: 85–117.
APA
De Boel, G. (2015). Grote idee, groote oorlog, grote catastrofe: deel I: geschiedenis: de lange aanloop naar een nationale tragedie. (Kristoffel Demoen & P. Borghart, Eds.)TETRADIO, 24, 85–117.
Vancouver
1.
De Boel G. Grote idee, groote oorlog, grote catastrofe: deel I: geschiedenis: de lange aanloop naar een nationale tragedie. Demoen K, Borghart P, editors. TETRADIO. Gent: Griekenlandcentrum; 2015;24:85–117.
MLA
De Boel, Gunnar. “Grote Idee, Groote Oorlog, Grote Catastrofe: Deel I: Geschiedenis: De Lange Aanloop Naar Een Nationale Tragedie.” Ed. Kristoffel Demoen & Pieter Borghart. TETRADIO 24 (2015): 85–117. Print.
@article{8131936,
 abstract   = {Na de onafhankelijkheid van Griekenland in 1830 bleven {\textthreequarters} van de Grieken buiten dit kleine Griekse koninkrijk. Hen ook te bevrijden en zo het territorium van Griekenland gevoelig uit te breiden, met het nog goeddeels door Grieken bevolkte Constaninopel als hoofdstad, vormde de inhoud van de {\textquotedblleft}Grote Idee{\textquotedblright}. Maar ook de Russen en de Bulgaren hadden hun blik op Constantinopel gericht. De droom, die met de afloop van de Groote Oorlog even binnen handbereik leek, viel echter met de mislukking van de Griekse Kleinaziatische campagne van 1919-1922 in duigen, met als resultaat de {\textquotedblleft}Grote Catastrofe{\textquotedblright}: het definitieve verlies van Klein-Azi{\"e} voor het hellenisme, de ontworteling en vervolgens de gedwongen opname van anderhalf miljoen Griekse vluchtelingen in Griekenland.},
 author    = {De Boel, Gunnar},
 editor    = {Demoen, Kristoffel and Borghart, Pieter},
 issn     = {0779-1933},
 journal   = {TETRADIO},
 language   = {dut},
 pages    = {85--117},
 publisher  = {Griekenlandcentrum},
 title    = {Grote idee, groote oorlog, grote catastrofe: deel I: geschiedenis: de lange aanloop naar een nationale tragedie},
 volume    = {24},
 year     = {2015},
}