Advanced search
1 file | 5.91 MB Add to list

Een inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van de civitas Menapiorum (midden 1ste eeuw-eind 3de eeuw na Chr.): archeologisch onderzoek op de site Menen-Kortewaagstraat

(2015) RELICTA (BRUSSEL). 14. p.9-118
Author
Organization
Abstract
Van april 2006 tot en met juni 2007 voerde het VIOE (nu Onroerend Erfgoed) een preventief archeologisch onderzoek uit op het bedrijventerrein Menen-Oost-Uitbreiding. De opgravingen leverden vooral structuren en vondsten op van een kleine inheems-Romeinse nederzetting bestaande uit meerdere grachtensystemen, een aantal erven en een grafveld. Het betreft een meerfasige nederzetting die bewoond was van het midden van de 1ste eeuw tot het einde van de 3de eeuw na Chr. Het belang van de opgraving en de uitwerking van de site Menen-Kortewaagstraat ligt in het volledige beeld dat de site ophangt van een kleine inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van het Menapische gebied. Omdat de site zowel een bewoningszone als een grafveld omvat, kon er informatie over heel wat facetten van het leven in de nederzetting worden ingewonnen, zoals de inrichting van de nederzetting, de aard van de bewoning, de economische activiteiten, rituele handelingen en de zorg voor de doden.
Keywords
civitas Menapiorum, Gallo Roman Archaeology, rural settlement, material culture

Downloads

 • RELT014-001.pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.91 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Dhaeze, Wouter, et al. “Een Inheems-Romeinse Nederzetting in Het Zandlemige Deel van de Civitas Menapiorum (Midden 1ste Eeuw-Eind 3de Eeuw Na Chr.): Archeologisch Onderzoek Op de Site Menen-Kortewaagstraat.” RELICTA (BRUSSEL), edited by Ingrid In ’t Ven, vol. 14, Flanders Heritage Agency, 2015, pp. 9–118.
APA
Dhaeze, W., Verbrugge, A., Cooremans, B., Cosyns, P., Deforce, K., Delrue, P., … Willems, S. (2015). Een inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van de civitas Menapiorum (midden 1ste eeuw-eind 3de eeuw na Chr.): archeologisch onderzoek op de site Menen-Kortewaagstraat. RELICTA (BRUSSEL), 14, 9–118.
Chicago author-date
Dhaeze, Wouter, Arne Verbrugge, Brigitte Cooremans, Peter Cosyns, Koen Deforce, Parsival Delrue, Johan Deschieter, et al. 2015. “Een Inheems-Romeinse Nederzetting in Het Zandlemige Deel van de Civitas Menapiorum (Midden 1ste Eeuw-Eind 3de Eeuw Na Chr.): Archeologisch Onderzoek Op de Site Menen-Kortewaagstraat.” Edited by Ingrid In ’t Ven. RELICTA (BRUSSEL) 14: 9–118.
Chicago author-date (all authors)
Dhaeze, Wouter, Arne Verbrugge, Brigitte Cooremans, Peter Cosyns, Koen Deforce, Parsival Delrue, Johan Deschieter, Kristof Haneca, Sibrecht Reniere, Mark Van Strydonck, and Sonja Willems. 2015. “Een Inheems-Romeinse Nederzetting in Het Zandlemige Deel van de Civitas Menapiorum (Midden 1ste Eeuw-Eind 3de Eeuw Na Chr.): Archeologisch Onderzoek Op de Site Menen-Kortewaagstraat.” Ed by. Ingrid In ’t Ven. RELICTA (BRUSSEL) 14: 9–118.
Vancouver
1.
Dhaeze W, Verbrugge A, Cooremans B, Cosyns P, Deforce K, Delrue P, et al. Een inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van de civitas Menapiorum (midden 1ste eeuw-eind 3de eeuw na Chr.): archeologisch onderzoek op de site Menen-Kortewaagstraat. In ’t Ven I, editor. RELICTA (BRUSSEL). 2015;14:9–118.
IEEE
[1]
W. Dhaeze et al., “Een inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van de civitas Menapiorum (midden 1ste eeuw-eind 3de eeuw na Chr.): archeologisch onderzoek op de site Menen-Kortewaagstraat,” RELICTA (BRUSSEL), vol. 14, pp. 9–118, 2015.
@article{8115882,
 abstract   = {Van april 2006 tot en met juni 2007 voerde het VIOE (nu Onroerend Erfgoed) een preventief archeologisch onderzoek uit op het bedrijventerrein Menen-Oost-Uitbreiding. De opgravingen leverden vooral structuren en vondsten op van een kleine inheems-Romeinse nederzetting bestaande uit meerdere grachtensystemen, een aantal erven en een grafveld. Het betreft een meerfasige nederzetting die bewoond was van het midden van de 1ste eeuw tot het einde van de 3de eeuw na Chr. Het belang van de opgraving en de uitwerking van de site Menen-Kortewaagstraat ligt in het volledige beeld dat de site ophangt van een kleine inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van het Menapische gebied. Omdat de site zowel een bewoningszone als een grafveld omvat, kon er informatie over heel wat facetten van het leven in de nederzetting worden ingewonnen, zoals de inrichting van de nederzetting, de aard van de bewoning, de economische activiteiten, rituele handelingen en de zorg voor de doden.},
 author    = {Dhaeze, Wouter and Verbrugge, Arne and Cooremans, Brigitte and Cosyns, Peter and Deforce, Koen and Delrue, Parsival and Deschieter, Johan and Haneca, Kristof and Reniere, Sibrecht and Van Strydonck, Mark and Willems, Sonja},
 editor    = {In 't Ven, Ingrid},
 issn     = {1783-6425},
 journal   = {RELICTA (BRUSSEL)},
 keywords   = {civitas Menapiorum,Gallo Roman Archaeology,rural settlement,material culture},
 language   = {dut},
 pages    = {9--118},
 publisher  = {Flanders Heritage Agency},
 title    = {Een inheems-Romeinse nederzetting in het zandlemige deel van de civitas Menapiorum (midden 1ste eeuw-eind 3de eeuw na Chr.): archeologisch onderzoek op de site Menen-Kortewaagstraat},
 url     = {https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/RELT/14/RELT014-001.pdf},
 volume    = {14},
 year     = {2015},
}