Advanced search
1 file | 634.77 KB Add to list

Suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen: prevalentie en risicofactoren

Louis Favril (UGent)
Author
Organization
Abstract
Suïcidaliteit vormt een ernstig en omvangrijk volksgezondheidsprobleem. Internationaal onderzoek toont eenduidig aan dat suïcidale gedachten, suïcidepogingen en suïcide een sterk verhoogde prevalentie kennen in de gevangenissen, in vergelijking met de algemene samenleving. Dit is enerzijds het gevolg dat gedetineerden als groep een kwetsbare populatie vormen: risicofactoren zoals een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, zwakke copingvaardigheden, SES en persoonlijkheidskenmerken blijken oververtegenwoordigd binnen de muren van de gevangenis. Anderzijds worden gedetineerden, tijdens hun detentieperiode, blootgesteld aan een veelheid aan bijkomende stressoren, zoals het verlies van vrijheid, autonomie, sociale ondersteuning en betekenisvolle activiteiten. Op basis van buitenlands onderzoek wordt deze problematiek in detentie aangekaart door het recente memorandum Zorg en Detentie (2014) en het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020), toch blijven Belgische onderzoeksgegevens vooralsnog afwezig. De presentatie geeft de resultaten weer van (de eerste fase van) een doctoraatsonderzoek, waarbij zowel de prevalentie van suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen wordt besproken, alsook de geassocieerde risicofactoren: hebben vooral individuele kenmerken (demografische, sociale of psychiatrische variabelen), dan wel factoren eigen aan de detentieomgeving (mentale hulpverlening, bejegening door het personeel, overbevolking of sociale ondersteuning) een invloed, of eerder een interactie tussen beide groepen variabelen? Aanbevelingen voor suïcidepreventie worden kritisch besproken in het licht van de resultaten.
Keywords
Vlaamse gevangenissen, detentie, gedetineerden, suïcidaal gedrag, suïcidale ideatie, suïcidepoging

Downloads

 • GGZ 2016 suicide.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 634.77 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Favril, Louis. “Suïcidaliteit in de Vlaamse Gevangenissen: Prevalentie En Risicofactoren.” 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts, 2016.
APA
Favril, L. (2016). Suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen: prevalentie en risicofactoren. 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts. Presented at the 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Antwerpen.
Chicago author-date
Favril, Louis. 2016. “Suïcidaliteit in de Vlaamse Gevangenissen: Prevalentie En Risicofactoren.” In 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts. 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres.
Chicago author-date (all authors)
Favril, Louis. 2016. “Suïcidaliteit in de Vlaamse Gevangenissen: Prevalentie En Risicofactoren.” In 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts. 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres.
Vancouver
1.
Favril L. Suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen: prevalentie en risicofactoren. In: 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts. 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres; 2016.
IEEE
[1]
L. Favril, “Suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen: prevalentie en risicofactoren,” in 8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts, Antwerpen, 2016.
@inproceedings{8082507,
 abstract   = {{Suïcidaliteit vormt een ernstig en omvangrijk volksgezondheidsprobleem. Internationaal onderzoek toont eenduidig aan dat suïcidale gedachten, suïcidepogingen en suïcide een sterk verhoogde prevalentie kennen in de gevangenissen, in vergelijking met de algemene samenleving. Dit is enerzijds het gevolg dat gedetineerden als groep een kwetsbare populatie vormen: risicofactoren zoals een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, zwakke copingvaardigheden, SES en persoonlijkheidskenmerken blijken oververtegenwoordigd binnen de muren van de gevangenis. Anderzijds worden gedetineerden, tijdens hun detentieperiode, blootgesteld aan een veelheid aan bijkomende stressoren, zoals het verlies van vrijheid, autonomie, sociale ondersteuning en betekenisvolle activiteiten. Op basis van buitenlands onderzoek wordt deze problematiek in detentie aangekaart door het recente memorandum Zorg en Detentie (2014) en het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020), toch blijven Belgische onderzoeksgegevens vooralsnog afwezig. De presentatie geeft de resultaten weer van (de eerste fase van) een doctoraatsonderzoek, waarbij zowel de prevalentie van suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen wordt besproken, alsook de geassocieerde risicofactoren: hebben vooral individuele kenmerken (demografische, sociale of psychiatrische variabelen), dan wel factoren eigen aan de detentieomgeving (mentale hulpverlening, bejegening door het personeel, overbevolking of sociale ondersteuning) een invloed, of eerder een interactie tussen beide groepen variabelen? Aanbevelingen voor suïcidepreventie worden kritisch besproken in het licht van de resultaten.}},
 author    = {{Favril, Louis}},
 booktitle  = {{8e Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Abstracts}},
 keywords   = {{Vlaamse gevangenissen,detentie,gedetineerden,suïcidaal gedrag,suïcidale ideatie,suïcidepoging}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Antwerpen}},
 title    = {{Suïcidaliteit in de Vlaamse gevangenissen: prevalentie en risicofactoren}},
 url     = {{http://www.ggzcongres.be/}},
 year     = {{2016}},
}