Advanced search
1 file | 192.81 KB Add to list

Van vriend naar vijand: Duitsland en de ECB

(2016) SAMENLEVING EN POLITIEK. 23(6). p.71-78
Author
Organization
Abstract
Het monetair beleid van de ECB ligt steeds meer onder vuur bij het Duitse politieke establishment. Vooral de beslissing om massaal staatsobligaties op te kopen is voor veel Duitsers het bewijs dat de ECB zich steeds verder van de ordoliberale monetaire beleidsprincipes van de Bundesbank heeft verwijderd. Deze ordoliberale principes zijn verweven in het institutionele DNA van het Duitse kapitalistische model, waardoor het expansieve monetaire beleid van de ECB potentieel indruist tegen een aantal centrale belangen binnen dit model. Toch is het beleid van de ECB eerder een noodzakelijke reactie op de negatieve gevolgen van de dogmatische houding van de Duitse regering tijdens de eurocrisis. Het monetair beleid van ECB weerspiegelt dan ook de dilemma’s waarmee Duitsland binnen de eurozone wordt geconfronteerd.
Keywords
Duitsland, ordoliberalisme, ECB, monetair beleid

Downloads

  • Sampl-Duitsland-2016.pdf
    • full text
    • |
    • open access
    • |
    • PDF
    • |
    • 192.81 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Vermeiren, Mattias. “Van Vriend Naar Vijand: Duitsland En de ECB.” SAMENLEVING EN POLITIEK, edited by Wim Vermeersch, vol. 23, no. 6, 2016, pp. 71–78.
APA
Vermeiren, M. (2016). Van vriend naar vijand: Duitsland en de ECB. SAMENLEVING EN POLITIEK, 23(6), 71–78.
Chicago author-date
Vermeiren, Mattias. 2016. “Van Vriend Naar Vijand: Duitsland En de ECB.” Edited by Wim Vermeersch. SAMENLEVING EN POLITIEK 23 (6): 71–78.
Chicago author-date (all authors)
Vermeiren, Mattias. 2016. “Van Vriend Naar Vijand: Duitsland En de ECB.” Ed by. Wim Vermeersch. SAMENLEVING EN POLITIEK 23 (6): 71–78.
Vancouver
1.
Vermeiren M. Van vriend naar vijand: Duitsland en de ECB. Vermeersch W, editor. SAMENLEVING EN POLITIEK. 2016;23(6):71–8.
IEEE
[1]
M. Vermeiren, “Van vriend naar vijand: Duitsland en de ECB,” SAMENLEVING EN POLITIEK, vol. 23, no. 6, pp. 71–78, 2016.
@article{8071956,
  abstract     = {{Het monetair beleid van de ECB ligt steeds meer onder vuur bij het Duitse politieke establishment. Vooral de beslissing om massaal staatsobligaties op te kopen is voor veel Duitsers het bewijs dat de ECB zich steeds verder van de ordoliberale monetaire beleidsprincipes van de Bundesbank heeft verwijderd. Deze ordoliberale principes zijn verweven in het institutionele DNA van het Duitse kapitalistische model, waardoor het expansieve monetaire beleid van de ECB potentieel indruist tegen een aantal centrale belangen binnen dit model. Toch is het beleid van de ECB eerder een noodzakelijke reactie op de negatieve gevolgen van de dogmatische houding van de Duitse regering tijdens de eurocrisis. Het monetair beleid van ECB weerspiegelt dan ook de dilemma’s waarmee Duitsland binnen de eurozone wordt geconfronteerd.}},
  author       = {{Vermeiren, Mattias}},
  editor       = {{Vermeersch, Wim}},
  issn         = {{1372-0740}},
  journal      = {{SAMENLEVING EN POLITIEK}},
  keywords     = {{Duitsland,ordoliberalisme,ECB,monetair beleid}},
  language     = {{dut}},
  number       = {{6}},
  pages        = {{71--78}},
  title        = {{Van vriend naar vijand: Duitsland en de ECB}},
  volume       = {{23}},
  year         = {{2016}},
}