Advanced search
1 file | 251.57 KB Add to list

Leidt intensieve prosodietherapie tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid bij personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson?

(2016) LOGOPEDIE (HERENTALS). 29(4). p.73-83
Author
Organization
Abstract
In de huidige studie werd onderzocht of een intensieve prosodietherapie, bestaande uit het variëren van de intonatie en het verlagen van het spreektempo, effect heeft op de spraakverstaanbaarheid van Vlaamse personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson (PD). Hierbij werden het intonatiecontrast tussen vraag en mededeling en het verlagen van het spreektempo getraind met behulp van de Prosodietrainer. Via een pretest-posttestdesign werden spraakverstaanbaarheid, intonatie en spreektempo van een groep van 11 personen met PD voor en na therapie onderzocht. De proefpersonen werden gedurende drie weken aan een frequentie van vijf sessies per week intensief behandeld. Na therapie was er een significante verbetering van de spraakverstaanbaarheid, een significante toename van het aantal pauzes tijdens het lezen en een significante verbetering van de vraagintonatie. Deze resultaten suggereren dat de personen met PD na therapie beter verstaanbaar waren en een betere controle hadden over de prosodische aspecten intonatie en spreektempo.
Keywords
de Prosodietrainer, prosodietherapie, prosodie, dysartrie, Ziekte van Parkinson

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 251.57 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Keyser, Kim, Beatrijs Wille, Tatjana De Meyer, et al. “Leidt Intensieve Prosodietherapie Tot Een Verbeterde Spraakverstaanbaarheid Bij Personen Met Een Hypokinetische Dysartrie Door De Ziekte Van Parkinson?” LOGOPEDIE (HERENTALS) 29.4 (2016): 73–83. Print.
APA
De Keyser, Kim, Wille, B., De Meyer, T., Vandriessche, A., Dekens, T., De Letter, M., Van Nuffelen, G., et al. (2016). Leidt intensieve prosodietherapie tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid bij personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson? LOGOPEDIE (HERENTALS), 29(4), 73–83.
Chicago author-date
De Keyser, Kim, Beatrijs Wille, Tatjana De Meyer, Astrid Vandriessche, Tomas Dekens, Miet De Letter, Gwen Van Nuffelen, and Heidi Martens. 2016. “Leidt Intensieve Prosodietherapie Tot Een Verbeterde Spraakverstaanbaarheid Bij Personen Met Een Hypokinetische Dysartrie Door De Ziekte Van Parkinson?” Logopedie (herentals) 29 (4): 73–83.
Chicago author-date (all authors)
De Keyser, Kim, Beatrijs Wille, Tatjana De Meyer, Astrid Vandriessche, Tomas Dekens, Miet De Letter, Gwen Van Nuffelen, and Heidi Martens. 2016. “Leidt Intensieve Prosodietherapie Tot Een Verbeterde Spraakverstaanbaarheid Bij Personen Met Een Hypokinetische Dysartrie Door De Ziekte Van Parkinson?” Logopedie (herentals) 29 (4): 73–83.
Vancouver
1.
De Keyser K, Wille B, De Meyer T, Vandriessche A, Dekens T, De Letter M, et al. Leidt intensieve prosodietherapie tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid bij personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson? LOGOPEDIE (HERENTALS). 2016;29(4):73–83.
IEEE
[1]
K. De Keyser et al., “Leidt intensieve prosodietherapie tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid bij personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson?,” LOGOPEDIE (HERENTALS), vol. 29, no. 4, pp. 73–83, 2016.
@article{8066245,
 abstract   = {{In de huidige studie werd onderzocht of een intensieve prosodietherapie, bestaande uit het variëren van de intonatie en het verlagen van het spreektempo, effect heeft op de spraakverstaanbaarheid van Vlaamse personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson (PD). Hierbij werden het intonatiecontrast tussen vraag en mededeling en het verlagen van het spreektempo getraind met behulp van de Prosodietrainer. Via een pretest-posttestdesign werden spraakverstaanbaarheid, intonatie en spreektempo van een groep van 11 personen met PD voor en na therapie onderzocht. De proefpersonen werden gedurende drie weken aan een frequentie van vijf sessies per week intensief behandeld. Na therapie was er een significante verbetering van de spraakverstaanbaarheid, een significante toename van het aantal pauzes tijdens het lezen en een significante verbetering van de vraagintonatie. Deze resultaten suggereren dat de personen met PD na therapie beter verstaanbaar waren en een betere controle hadden over de prosodische aspecten intonatie en spreektempo.}},
 author    = {{De Keyser, Kim and Wille, Beatrijs and De Meyer, Tatjana and Vandriessche, Astrid and Dekens, Tomas and De Letter, Miet and Van Nuffelen, Gwen and Martens, Heidi}},
 issn     = {{1370-706X}},
 journal   = {{LOGOPEDIE (HERENTALS)}},
 keywords   = {{de Prosodietrainer,prosodietherapie,prosodie,dysartrie,Ziekte van Parkinson}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{4}},
 pages    = {{73--83}},
 title    = {{Leidt intensieve prosodietherapie tot een verbeterde spraakverstaanbaarheid bij personen met een hypokinetische dysartrie door de ziekte van Parkinson?}},
 volume    = {{29}},
 year     = {{2016}},
}