Advanced search
1 file | 289.36 KB

Auditieve perceptie bij personen met de ziekte van Parkinson: gedragsmatige studie naar de auditieve perceptie van spraak en intensiteit bij personen met de ziekte van Parkinson

Kim De Keyser (UGent) , Patrick Santens (UGent) , Annelies Bockstael (UGent) , Dick Botteldooren (UGent) , Durk Talsma (UGent) , Paul Corthals (UGent) and Miet De Letter (UGent)
(2016) LOGOPEDIE (HERENTALS). 29(4). p.63-72
Author
Organization
Abstract
De ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die zowel de spraakproductie als de spraakperceptie kan aantasten. Op dit moment is de gedragsmatige en neurofysiologische achtergrond van de gestoorde auditieve perceptie niet gekend en is het onduidelijk welke onderdelen van de auditieve spraakperceptie al dan niet betrokken zijn bij PD. In dit onderzoek wordt de auditieve perceptie van spraak en intensiteit gedragsmatig onderzocht bij 14 personen met PD en 14 gematchte controlepersonen. De resultaten van deze studie tonen aan dat bij personen met PD de auditieve spraakperceptie verschillend beïnvloed wordt door de activatie van expliciete versus impliciete monitoring processen. Bovendien kan er ook een verschillend patroon in de perceptie van spreekintensiteit tussen beide groepen worden weerhouden. Naar de klinische praktijk toe adviseren we dat de logopedist tijdens zowel diagnostiek als behandeling van PD rekening houdt met de mogelijke aanwezigheid van een auditief perceptiedeficit dat een invloed kan hebben op de auditieve spraakperceptie.
Keywords
spraakperceptie, dysartrie, Ziekte van Parkinson, hypofonie, intensiteit

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 289.36 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Keyser, Kim, Patrick Santens, Annelies Bockstael, Dick Botteldooren, Durk Talsma, Paul Corthals, and Miet De Letter. 2016. “Auditieve Perceptie Bij Personen Met De Ziekte Van Parkinson: Gedragsmatige Studie Naar De Auditieve Perceptie Van Spraak En Intensiteit Bij Personen Met De Ziekte Van Parkinson.” Logopedie (herentals) 29 (4): 63–72.
APA
De Keyser, Kim, Santens, P., Bockstael, A., Botteldooren, D., Talsma, D., Corthals, P., & De Letter, M. (2016). Auditieve perceptie bij personen met de ziekte van Parkinson: gedragsmatige studie naar de auditieve perceptie van spraak en intensiteit bij personen met de ziekte van Parkinson. LOGOPEDIE (HERENTALS), 29(4), 63–72.
Vancouver
1.
De Keyser K, Santens P, Bockstael A, Botteldooren D, Talsma D, Corthals P, et al. Auditieve perceptie bij personen met de ziekte van Parkinson: gedragsmatige studie naar de auditieve perceptie van spraak en intensiteit bij personen met de ziekte van Parkinson. LOGOPEDIE (HERENTALS). 2016;29(4):63–72.
MLA
De Keyser, Kim, Patrick Santens, Annelies Bockstael, et al. “Auditieve Perceptie Bij Personen Met De Ziekte Van Parkinson: Gedragsmatige Studie Naar De Auditieve Perceptie Van Spraak En Intensiteit Bij Personen Met De Ziekte Van Parkinson.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 29.4 (2016): 63–72. Print.
@article{8066241,
 abstract   = {De ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die zowel de spraakproductie als de spraakperceptie kan aantasten. Op dit moment is de gedragsmatige en neurofysiologische achtergrond van de gestoorde auditieve perceptie niet gekend en is het onduidelijk welke onderdelen van de auditieve spraakperceptie al dan niet betrokken zijn bij PD. In dit onderzoek wordt de auditieve perceptie van spraak en intensiteit gedragsmatig onderzocht bij 14 personen met PD en 14 gematchte controlepersonen. De resultaten van deze studie tonen aan dat bij personen met PD de auditieve spraakperceptie verschillend be{\"i}nvloed wordt door de activatie van expliciete versus impliciete monitoring processen. Bovendien kan er ook een verschillend patroon in de perceptie van spreekintensiteit tussen beide groepen worden weerhouden. Naar de klinische praktijk toe adviseren we dat de logopedist tijdens zowel diagnostiek als behandeling van PD rekening houdt met de mogelijke aanwezigheid van een auditief perceptiedeficit dat een invloed kan hebben op de auditieve spraakperceptie.},
 author    = {De Keyser, Kim and Santens, Patrick and Bockstael, Annelies and Botteldooren, Dick and Talsma, Durk and Corthals, Paul and De Letter, Miet},
 issn     = {1370-706X},
 journal   = {LOGOPEDIE (HERENTALS)},
 keyword   = {spraakperceptie,dysartrie,Ziekte van Parkinson,hypofonie,intensiteit},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {63--72},
 title    = {Auditieve perceptie bij personen met de ziekte van Parkinson: gedragsmatige studie naar de auditieve perceptie van spraak en intensiteit bij personen met de ziekte van Parkinson},
 volume    = {29},
 year     = {2016},
}