Advanced search

De vrolijke wijsheid : zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne

Alexander Roose (UGent)
(2016)
Author
Organization
Abstract
Hoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren. Michel de Montaigne schreef niet voor ons. Hij begon zijn gedachten te noteren om greep te krijgen op zichzelf. Zijn Essays behoren tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Montaigne leefde in een tijdperk van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn ‘probeersels’ zijn een therapie, een zelfportret en een publieke bekentenis. De gentleman-filosoof denkt na over het goede leven en probeert koortsachtig inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Hij dialogeert daarom met filosofen uit de oudheid – stoïcijnen, sceptici, epicuristen – voor wie filosofie altijd meer was dan een theorie. Want moedig en waarachtig leven, dat wil Montaigne.
Keywords
Montaigne, early modern- philosophy, French literature

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Roose, Alexander. 2016. De Vrolijke Wijsheid : Zoeken, Denken En Leven Met Michel De Montaigne. 2nd ed. Antwerpen: Polis.
APA
Roose, Alexander. (2016). De vrolijke wijsheid : zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne (2nd ed.). Antwerpen: Polis.
Vancouver
1.
Roose A. De vrolijke wijsheid : zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne. 2nd ed. Antwerpen: Polis; 2016.
MLA
Roose, Alexander. De Vrolijke Wijsheid : Zoeken, Denken En Leven Met Michel De Montaigne. 2nd ed. Antwerpen: Polis, 2016. Print.
@book{8052196,
 abstract   = {Hoe moet je leven en denken? Rusteloos zocht Michel de Montaigne (1533-1592), door velen beschouwd als de eerste echt moderne mens, naar een antwoord op deze vraag. Alexander Roose beschrijft op meeslepende wijze hoe Montaigne tegenslag en ontgoochelingen overwon, en wat wij van hem kunnen leren.

Michel de Montaigne schreef niet voor ons. Hij begon zijn gedachten te noteren om greep te krijgen op zichzelf. Zijn Essays behoren tot de boeiendste filosofische teksten ooit. Montaigne leefde in een tijdperk van wetenschappelijke omwentelingen, godsdienstoorlogen en politieke instabiliteit. Zijn {\textquoteleft}probeersels{\textquoteright} zijn een therapie, een zelfportret en een publieke bekentenis. De gentleman-filosoof denkt na over het goede leven en probeert koortsachtig inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Hij dialogeert daarom met filosofen uit de oudheid -- sto{\"i}cijnen, sceptici, epicuristen -- voor wie filosofie altijd meer was dan een theorie. Want moedig en waarachtig leven, dat wil Montaigne.},
 author    = {Roose, Alexander},
 isbn     = {978-94-6310-017-5},
 language   = {dut},
 pages    = {240},
 publisher  = {Polis},
 title    = {De vrolijke wijsheid : zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne},
 year     = {2016},
}