Advanced search
1 file | 1.42 MB Add to list

Ruimtelijke planning op zee in België: van plan naar proces en een nieuw plan

Frank Maes (UGent)
Author
Organization
Abstract
Mariene ruimtelijke planning in België is een proces van meer dan 10 jaar, waarbij België tot de voorlopers in de wereld behoort. In deze periode is ervaring opgedaan met een nieuw beheermodel voor activiteiten op zee. Het model vertrekt van een integrale benadering in de plaats van de vroegere sterk sectorale ad hoc benadering en heeft als finaliteit een duurzaam beheer van de zee. Van belang hierbij is de coördinerende functie op ministerieel niveau en het maken van duidelijke afspraken in het regeerakkoord. Immers, mariene ruimtelijke planning in België raakt niet aan de bestaande bevoegdheden van de diverse betrokken ministers en administraties, maar is een stimulus tot overleg en het gecoördineerd maken van keuzes met een visie op de toekomst. De mariene ruimtelijke planning werd meer concreet en juridisch duidelijker omkadert in de periode 2012-2014, vertrekkende van een juridische basis in de wet ter bescherming van het mariene milieu, wordt een planningsproces geïntroduceerd dat finaal in 2014 leidde tot een algemeen gebied dekkend ruimtelijk plan voor activiteiten die plaatsvinden op zee. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan de oorsprong en evolutie van de mariene ruimtelijke planning in België, het planningsproces, om vervolgens stil te staan bij de belangrijkste elementen van het plan en de flankerende wetgeving. Het ruimtelijk plan is een overkoepeling voor een gefragmenteerde regelgeving die nog steeds sterk sectoraal is.
Keywords
zee, ruimtelijke planning, België

Downloads

 • MRP FM TMR final.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.42 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Maes, Frank. “Ruimtelijke Planning Op Zee in België: Van Plan Naar Proces En Een Nieuw Plan.” TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT, no. 4, 2016, pp. 415–39.
APA
Maes, F. (2016). Ruimtelijke planning op zee in België: van plan naar proces en een nieuw plan. TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT, (4), 415–439.
Chicago author-date
Maes, Frank. 2016. “Ruimtelijke Planning Op Zee in België: Van Plan Naar Proces En Een Nieuw Plan.” TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT, no. 4: 415–39.
Chicago author-date (all authors)
Maes, Frank. 2016. “Ruimtelijke Planning Op Zee in België: Van Plan Naar Proces En Een Nieuw Plan.” TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT (4): 415–439.
Vancouver
1.
Maes F. Ruimtelijke planning op zee in België: van plan naar proces en een nieuw plan. TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT. 2016;(4):415–39.
IEEE
[1]
F. Maes, “Ruimtelijke planning op zee in België: van plan naar proces en een nieuw plan,” TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT, no. 4, pp. 415–439, 2016.
@article{8045286,
 abstract   = {{Mariene ruimtelijke planning in België is een proces van meer dan 10 jaar, waarbij België tot de voorlopers in de wereld behoort. In deze periode is ervaring opgedaan met een nieuw beheermodel voor activiteiten op zee. Het model vertrekt van een integrale benadering in de plaats van de vroegere sterk sectorale ad hoc benadering en heeft als finaliteit een duurzaam beheer van de zee. Van belang hierbij is de coördinerende functie op ministerieel niveau en het maken van duidelijke afspraken in het regeerakkoord. Immers, mariene ruimtelijke planning in België raakt niet aan de bestaande bevoegdheden van de diverse betrokken ministers en administraties, maar is een stimulus tot overleg en het gecoördineerd maken van keuzes met een visie op de toekomst. De mariene ruimtelijke planning werd meer concreet en juridisch duidelijker omkadert in de periode 2012-2014, vertrekkende van een juridische basis in de wet ter bescherming van het mariene milieu, wordt een planningsproces geïntroduceerd dat finaal in 2014 leidde tot een algemeen gebied dekkend ruimtelijk plan voor activiteiten die plaatsvinden op zee. In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan de oorsprong en evolutie van de mariene ruimtelijke planning in België, het planningsproces, om vervolgens stil te staan bij de belangrijkste elementen van het plan en de flankerende wetgeving. Het ruimtelijk plan is een overkoepeling voor een gefragmenteerde regelgeving die nog steeds sterk sectoraal is.}},
 author    = {{Maes, Frank}},
 issn     = {{0779-374X}},
 journal   = {{TIJDSCHRIFT VOOR MILIEURECHT}},
 keywords   = {{zee,ruimtelijke planning,België}},
 language   = {{dut}},
 number    = {{4}},
 pages    = {{415--439}},
 title    = {{Ruimtelijke planning op zee in België: van plan naar proces en een nieuw plan}},
 year     = {{2016}},
}