Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Mensenrechten en inheemse volkeren: een (mis)match?

Ellen Desmet UGent (2016) Human rights as a basis for reevaluating and reconstructing the law. In Collection du Centre des droits de l'homme de l'Université catholique de Louvain p.49-61
abstract
De laatste decennia zijn mensenrechten een belangrijke manier geworden voor inheemse volkeren om respect te eisen voor hun specifieke noden en rechten. Dit hoofdstuk onderzoekt deze groeiende alliantie tussen inheemse volkeren en mensenrechten. Daarbij wijst het op een aantal spanningsvelden die ontstaan wanneer inheemse volkeren mensenrechten gebruiken: een mogelijks minder uitgebreide bescherming van rechten op natuurlijke hulpbronnen dan onder het eigen gewoonterecht of traditionele recht; een risico van onderbelichting van sociaaleconomische en milieuaspecten door de nadruk op culturele identiteit; een geïdealiseerde voorstelling van de inheemse identiteit, met gevaar voor marginalisering van bepaalde groepen binnen de inheemse samenleving, zoals vrouwen of personen met een handicap; de kloof tussen belangrijke internationale arresten en de realiteit van het dagelijkse leven van de betrokken inheemse gemeenschappen; en – vanuit een ruimer perspectief – een gebrek aan aandacht voor de rechten van niet-inheemse lokale gemeenschappen. Bewust omgaan met deze spanningsvelden kan leiden tot een meer adequate realisatie van mensenrechten.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
bookChapter
publication status
published
subject
keyword
mensenrechten, inheemse volkeren, inheemse rechten
book title
Human rights as a basis for reevaluating and reconstructing the law
editor
Arnaud Hoc, Stéphanie Wattier and Geoffrey Willems
series title
Collection du Centre des droits de l'homme de l'Université catholique de Louvain
pages
49 - 61
publisher
Bruylant
place of publication
Brussel
ISBN
978-2-8027-5402-2
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
8044354
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-8044354
date created
2016-08-04 13:37:20
date last changed
2017-01-02 09:54:05
@incollection{8044354,
 abstract   = {De laatste decennia zijn mensenrechten een belangrijke manier geworden voor inheemse volkeren om respect te eisen voor hun specifieke noden en rechten. Dit hoofdstuk onderzoekt deze groeiende alliantie tussen inheemse volkeren en mensenrechten. Daarbij wijst het op een aantal spanningsvelden die ontstaan wanneer inheemse volkeren mensenrechten gebruiken: een mogelijks minder uitgebreide bescherming van rechten op natuurlijke hulpbronnen dan onder het eigen gewoonterecht of traditionele recht; een risico van onderbelichting van sociaaleconomische en milieuaspecten door de nadruk op culturele identiteit; een ge{\"i}dealiseerde voorstelling van de inheemse identiteit, met gevaar voor marginalisering van bepaalde groepen binnen de inheemse samenleving, zoals vrouwen of personen met een handicap; de kloof tussen belangrijke internationale arresten en de realiteit van het dagelijkse leven van de betrokken inheemse gemeenschappen; en -- vanuit een ruimer perspectief -- een gebrek aan aandacht voor de rechten van niet-inheemse lokale gemeenschappen. Bewust omgaan met deze spanningsvelden kan leiden tot een meer adequate realisatie van mensenrechten.},
 author    = {Desmet, Ellen},
 booktitle  = {Human rights as a basis for reevaluating and reconstructing the law},
 editor    = {Hoc, Arnaud and Wattier, St{\'e}phanie and Willems, Geoffrey},
 isbn     = {978-2-8027-5402-2},
 keyword   = {mensenrechten,inheemse volkeren,inheemse rechten},
 language   = {dut},
 pages    = {49--61},
 publisher  = {Bruylant},
 series    = {Collection du Centre des droits de l'homme de l'Universit{\'e} catholique de Louvain},
 title    = {Mensenrechten en inheemse volkeren: een (mis)match?},
 year     = {2016},
}

Chicago
Desmet, Ellen. 2016. “Mensenrechten En Inheemse Volkeren: Een (mis)match?” In Human Rights as a Basis for Reevaluating and Reconstructing the Law, ed. Arnaud Hoc, Stéphanie Wattier, and Geoffrey Willems, 49–61. Brussel: Bruylant.
APA
Desmet, Ellen. (2016). Mensenrechten en inheemse volkeren: een (mis)match? In A. Hoc, S. Wattier, & G. Willems (Eds.), Human rights as a basis for reevaluating and reconstructing the law (pp. 49–61). Brussel: Bruylant.
Vancouver
1.
Desmet E. Mensenrechten en inheemse volkeren: een (mis)match? In: Hoc A, Wattier S, Willems G, editors. Human rights as a basis for reevaluating and reconstructing the law. Brussel: Bruylant; 2016. p. 49–61.
MLA
Desmet, Ellen. “Mensenrechten En Inheemse Volkeren: Een (mis)match?” Human Rights as a Basis for Reevaluating and Reconstructing the Law. Ed. Arnaud Hoc, Stéphanie Wattier, & Geoffrey Willems. Brussel: Bruylant, 2016. 49–61. Print.