Advanced search
1 file | 7.30 MB

Bolwerk van de oude adel? Een kwantitatieve benadering van de adellijke vertegenwoordiging in het Belgische diplomatieke korps (1840-1940)

Author
Organization
Abstract
De negentiende-eeuwse Europese diplomatieke diensten zijn vaak getypeerd als een bolwerk van oude adellijke families. Dit artikel bestudeert deze hypothese door de adellijke vertegenwoordiging in de Belgische diplomatie tussen 1840 en 1940 op een kwantitatieve manier te benaderen. In vergelijking met de Europese grootmachten van deze periode, vormde de Belgische adel geen dominante factor binnen de Belgische diplomatie, hoewel edelen wel beter vertegenwoordigd waren in de hoogste rangen van de hiërarchie. Verrassend genoeg steeg het aantal edelen aan het einde van de negentiende eeuw, op het moment dat de politiek meer en meer op een democratische basis georganiseerd werd. Deze re-aristocratisering van de diplomatieke carrière is voornamelijk toe te schrijven aan het verlenen van titels aan diplomaten met een burgerlijke achtergrond. Verder toont dit artikel aan dat de democratisering van het diplomatieke korps in de eerste helft van de twintigste eeuw een traag en geleidelijk proces was.
European diplomatic services in the nineteenth-century have often been characterised as strongholds of the old nobility. This article challenges this hypothesis by proposing a quantitative approach to the representation of the noble class in the Belgian diplomatic corps between 1840 and 1940. It is argued that, in comparison to the situation in the major European countries at that time, the Belgian nobility did not constitute a dominant factor in the diplomatic service, although it was better represented in the higher echelons. Throughout the nineteenth century, the number of aristocrats in the diplomatic service surprisingly rose simultaneously with the democratisation of politics. This re-aristocratisation of the diplomatic career is attributed mainly to the conferment of noble titles to diplomats with a middle-class background. Furthermore, this article will show that the democratisation of the diplomatic corps was a slow and gradual process, spread over the first half of the twentieth century.
Keywords
België, Diplomatie, Adel, Geschiedenis

Downloads

 • 10206-21926-1-PB 1 .pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 7.30 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Leenders, Gertjan. 2016. “Bolwerk Van De Oude Adel? Een Kwantitatieve Benadering Van De Adellijke Vertegenwoordiging in Het Belgische Diplomatieke Korps (1840-1940).” Bmgn-the Low Countries Historical Review 131 (2): 52–76.
APA
Leenders, G. (2016). Bolwerk van de oude adel? Een kwantitatieve benadering van de adellijke vertegenwoordiging in het Belgische diplomatieke korps (1840-1940). BMGN-THE LOW COUNTRIES HISTORICAL REVIEW, 131(2), 52–76.
Vancouver
1.
Leenders G. Bolwerk van de oude adel? Een kwantitatieve benadering van de adellijke vertegenwoordiging in het Belgische diplomatieke korps (1840-1940). BMGN-THE LOW COUNTRIES HISTORICAL REVIEW. Amsterdam: Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap; 2016;131(2):52–76.
MLA
Leenders, Gertjan. “Bolwerk Van De Oude Adel? Een Kwantitatieve Benadering Van De Adellijke Vertegenwoordiging in Het Belgische Diplomatieke Korps (1840-1940).” BMGN-THE LOW COUNTRIES HISTORICAL REVIEW 131.2 (2016): 52–76. Print.
@article{7902779,
 abstract   = {De negentiende-eeuwse Europese diplomatieke diensten zijn vaak getypeerd als een bolwerk van oude adellijke families. Dit artikel bestudeert deze hypothese door de adellijke vertegenwoordiging in de Belgische diplomatie tussen 1840 en 1940 op een kwantitatieve manier te benaderen. In vergelijking met de Europese grootmachten van deze periode, vormde de Belgische adel geen dominante factor binnen de Belgische diplomatie, hoewel edelen wel beter vertegenwoordigd waren in de hoogste rangen van de hi{\"e}rarchie. Verrassend genoeg steeg het aantal edelen aan het einde van de negentiende eeuw, op het moment dat de politiek meer en meer op een democratische basis georganiseerd werd. Deze re-aristocratisering van de diplomatieke carri{\`e}re is voornamelijk toe te schrijven aan het verlenen van titels aan diplomaten met een burgerlijke achtergrond. Verder toont dit artikel aan dat de democratisering van het diplomatieke korps in de eerste helft van de twintigste eeuw een traag en geleidelijk proces was.},
 author    = {Leenders, Gertjan},
 issn     = {0165-0505},
 journal   = {BMGN-THE LOW COUNTRIES HISTORICAL REVIEW},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {52--76},
 publisher  = {Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap},
 title    = {Bolwerk van de oude adel? Een kwantitatieve benadering van de adellijke vertegenwoordiging in het Belgische diplomatieke korps (1840-1940)},
 url     = {http://dx.doi.org/10.18352/bmgn-lchr.10206},
 volume    = {131},
 year     = {2016},
}

Altmetric
View in Altmetric
Web of Science
Times cited: