
Einde van ebola : begin van een nieuw mondiaal gezondheidsbeleid?
- Author
- Lies Steurs (UGent)
- Organization
- Abstract
- De internationale gemeenschap heeft gefaald bij de bestrijding van de ebola-epidemie. Nu het tij eindelijk begint de keren, is het van het grootste belang dat er lessen getrokken worden uit deze crisis. De epidemie wees namelijk op verscheidene gebreken van het mondiale gezondheidsbeleid. Ten eerste hebben internationale donoren zich de afgelopen jaren te veel gericht op de bestrijding van specifieke gezondheidsproblemen, zoals hiv/aids, waardoor minder aandacht ging naar de versterking van gezondheidssystemen. Ten tweede toonde de ebola-epidemie duidelijk aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringend hervormd moet worden om een leidende rol in internationale gezondheid te kunnen opnemen. Structurele veranderingen inzake mondiale gezondheid zijn nu noodzakelijk om toekomstige crises beter de baas te kunnen, of zelfs te kunnen voorkomen. Deze veranderingen zullen echter alleen mogelijk zijn als het mondiaal gezondheidsbeleid niet alleen beïnvloed wordt door onderliggende paradigma’s van veiligheid en liefdadigheid, maar ook door rechtvaardigheid.
Downloads
-
(...).pdf
- full text (Published version)
- |
- UGent only
- |
- |
- 367.29 KB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-7284022
- MLA
- Steurs, Lies. “Einde van Ebola : Begin van Een Nieuw Mondiaal Gezondheidsbeleid?” INTERNATIONALE SPECTATOR, vol. 69, no. 3, 2015, pp. 1–7.
- APA
- Steurs, L. (2015). Einde van ebola : begin van een nieuw mondiaal gezondheidsbeleid? INTERNATIONALE SPECTATOR, 69(3), 1–7.
- Chicago author-date
- Steurs, Lies. 2015. “Einde van Ebola : Begin van Een Nieuw Mondiaal Gezondheidsbeleid?” INTERNATIONALE SPECTATOR 69 (3): 1–7.
- Chicago author-date (all authors)
- Steurs, Lies. 2015. “Einde van Ebola : Begin van Een Nieuw Mondiaal Gezondheidsbeleid?” INTERNATIONALE SPECTATOR 69 (3): 1–7.
- Vancouver
- 1.Steurs L. Einde van ebola : begin van een nieuw mondiaal gezondheidsbeleid? INTERNATIONALE SPECTATOR. 2015;69(3):1–7.
- IEEE
- [1]L. Steurs, “Einde van ebola : begin van een nieuw mondiaal gezondheidsbeleid?,” INTERNATIONALE SPECTATOR, vol. 69, no. 3, pp. 1–7, 2015.
@article{7284022, abstract = {{De internationale gemeenschap heeft gefaald bij de bestrijding van de ebola-epidemie. Nu het tij eindelijk begint de keren, is het van het grootste belang dat er lessen getrokken worden uit deze crisis. De epidemie wees namelijk op verscheidene gebreken van het mondiale gezondheidsbeleid. Ten eerste hebben internationale donoren zich de afgelopen jaren te veel gericht op de bestrijding van specifieke gezondheidsproblemen, zoals hiv/aids, waardoor minder aandacht ging naar de versterking van gezondheidssystemen. Ten tweede toonde de ebola-epidemie duidelijk aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringend hervormd moet worden om een leidende rol in internationale gezondheid te kunnen opnemen. Structurele veranderingen inzake mondiale gezondheid zijn nu noodzakelijk om toekomstige crises beter de baas te kunnen, of zelfs te kunnen voorkomen. Deze veranderingen zullen echter alleen mogelijk zijn als het mondiaal gezondheidsbeleid niet alleen beïnvloed wordt door onderliggende paradigma’s van veiligheid en liefdadigheid, maar ook door rechtvaardigheid.}}, author = {{Steurs, Lies}}, issn = {{2405-8319}}, journal = {{INTERNATIONALE SPECTATOR}}, language = {{dut}}, number = {{3}}, pages = {{1--7}}, title = {{Einde van ebola : begin van een nieuw mondiaal gezondheidsbeleid?}}, volume = {{69}}, year = {{2015}}, }