Advanced search
1 file | 9.08 MB Add to list

Het Volk in Beweging: beweging voor het Volk: 125 jaar ACW Gent-Eeklo

Stijn Knuts (UGent) , Koenraad De Ceuninck (UGent) and Herwig Reynaert (UGent)
(2016)
Author
Organization
Abstract
Waarom zijn VDK Spaarbank en Beweging.net partners? Hoe werd Rerum Novarum vroeger gevierd? En…wat is een domper? Beweging.net Gent-Eeklo kan terugkijken op een goed gevulde geschiedenis. Gent was in de late negentiende eeuw één van de geboorteplaatsen van de Belgische christelijke arbeidersbeweging, en heeft in de loop van de twintigste eeuw steeds een invloedrijke rol gespeeld in de sociale, politieke en economische ontwikkeling van de regio Gent-Eeklo. Als buitenbeentje binnen het Algemeen Christelijk Werkersverbond heeft ACW Gent-Eeklo bovendien voortdurend een eigenzinnige koers gevaren. Dit rijkelijk geïllustreerd boek vertelt het verhaal van de Gentse christelijke arbeiders en hun koepelorganisatie, van de negentiende eeuw tot vandaag. Het geeft een uitgebreide en soms verrassende inkijk in hun idealen, werking en sociale en politieke invloed. Markante figuren als baron Arthur Verhaegen krijgen speciale aandacht. Maar niet alleen de voormannen- en vrouwen komen in beeld. Beweging.net is een huis met vele kamers en bewoners. VDK Spaarbank, huisvestingsmaatschappij Volkshaard, de vele vrijwilligers in de lokale ACW-afdelingen en initiatieven als Wereldsolidariteit en Pasar… allemaal treden ze voor het voetlicht. Boeiend leesmateriaal dus, voor iedereen met een interesse in de geschiedenis van de Gentse regio.
Keywords
Gent, Eeklo, ACW, Beweging.net

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 9.08 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Knuts, Stijn, et al. Het Volk in Beweging: Beweging Voor Het Volk: 125 Jaar ACW Gent-Eeklo. Vanden Broele, 2016.
APA
Knuts, S., De Ceuninck, K., & Reynaert, H. (2016). Het Volk in Beweging: beweging voor het Volk: 125 jaar ACW Gent-Eeklo. Vanden Broele.
Chicago author-date
Knuts, Stijn, Koenraad De Ceuninck, and Herwig Reynaert. 2016. Het Volk in Beweging: Beweging Voor Het Volk: 125 Jaar ACW Gent-Eeklo. Brugge: Vanden Broele.
Chicago author-date (all authors)
Knuts, Stijn, Koenraad De Ceuninck, and Herwig Reynaert. 2016. Het Volk in Beweging: Beweging Voor Het Volk: 125 Jaar ACW Gent-Eeklo. Brugge: Vanden Broele.
Vancouver
1.
Knuts S, De Ceuninck K, Reynaert H. Het Volk in Beweging: beweging voor het Volk: 125 jaar ACW Gent-Eeklo. Brugge: Vanden Broele; 2016. 297 p.
IEEE
[1]
S. Knuts, K. De Ceuninck, and H. Reynaert, Het Volk in Beweging: beweging voor het Volk: 125 jaar ACW Gent-Eeklo. Brugge: Vanden Broele, 2016.
@book{7235059,
 abstract   = {{Waarom zijn VDK Spaarbank en Beweging.net partners? Hoe werd Rerum Novarum vroeger gevierd? En…wat is een domper? Beweging.net Gent-Eeklo kan terugkijken op een goed gevulde geschiedenis. Gent was in de late negentiende eeuw één van de geboorteplaatsen van de Belgische christelijke arbeidersbeweging, en heeft in de loop van de twintigste eeuw steeds een invloedrijke rol gespeeld in de sociale, politieke en economische ontwikkeling van de regio Gent-Eeklo. Als buitenbeentje binnen het Algemeen Christelijk Werkersverbond heeft ACW Gent-Eeklo bovendien voortdurend een eigenzinnige koers gevaren. Dit rijkelijk geïllustreerd boek vertelt het verhaal van de Gentse christelijke arbeiders en hun koepelorganisatie, van de negentiende eeuw tot vandaag. Het geeft een uitgebreide en soms verrassende inkijk in hun idealen, werking en sociale en politieke invloed. Markante figuren als baron Arthur Verhaegen krijgen speciale aandacht. Maar niet alleen de voormannen- en vrouwen komen in beeld. Beweging.net is een huis met vele kamers en bewoners. VDK Spaarbank, huisvestingsmaatschappij Volkshaard, de vele vrijwilligers in de lokale ACW-afdelingen en initiatieven als Wereldsolidariteit en Pasar… allemaal treden ze voor het voetlicht. Boeiend leesmateriaal dus, voor iedereen met een interesse in de geschiedenis van de Gentse regio.}},
 author    = {{Knuts, Stijn and De Ceuninck, Koenraad and Reynaert, Herwig}},
 isbn     = {{978-90-496-1433-1}},
 keywords   = {{Gent,Eeklo,ACW,Beweging.net}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{297}},
 publisher  = {{Vanden Broele}},
 title    = {{Het Volk in Beweging: beweging voor het Volk: 125 jaar ACW Gent-Eeklo}},
 year     = {{2016}},
}