Advanced search
1 file | 4.58 MB

A pluralistic society needs pluralism in its archival system: motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector

(2014) ARDUIN : AMVB. 8(16). p.5-31
Author
Organization
Abstract
“De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst”, schreef Godfried Bomans ooit. Dat betekent dat de dossiers die we vandaag aanleggen, het archief van morgen vormen. Die logische vaststelling roept zowel verwachtingen als verantwoordelijkheid op. Hoewel de gevoeligheid zeker bestaat, wordt archiefzorg in het brede veld van de sociale sector niet als een prioriteit ervaren. Er zijn evenwel tal van argumenten waarom ook privaatrechtelijke organisaties en verenigingen zich geroepen kunnen voelen om daar werk van te maken. Het denken over archiefzorg is de voorbije decennia immers grondig geëvolueerd. “The justification for archives has shifted from being grounded in concepts of the nation-state and its scholarly elites (primarily historians) to broader socio-cultural justifications grounded in public policies of accountability, freedom of information, and wider public/citizen use, of archives for protection of rights, heritage education at all levels, and the enjoyment of personal and community connections with the past”. Die verschuiving in de rol en betekenis van archieven nodigt uit om de motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector in kaart te brengen en te benoemen. Deze bijdrage wil het debat daarover stimuleren en bijdragen tot het besef dat de zorg voor dat erfgoed in wezen iedereen aanbelangt.
Keywords
archief, organisatiegeheugen, archiefbewustzijn, erfgoed

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.58 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van de Perre, Stijn. 2014. “A Pluralistic Society Needs Pluralism in Its Archival System: Motieven Voor Het Versterken Van Het Archiefbewustzijn in De Sociale Sector.” Arduin : Amvb 8 (16): 5–31.
APA
Van de Perre, S. (2014). A pluralistic society needs pluralism in its archival system: motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector. ARDUIN : AMVB, 8(16), 5–31.
Vancouver
1.
Van de Perre S. A pluralistic society needs pluralism in its archival system: motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector. ARDUIN : AMVB. Brussel: Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel; 2014;8(16):5–31.
MLA
Van de Perre, Stijn. “A Pluralistic Society Needs Pluralism in Its Archival System: Motieven Voor Het Versterken Van Het Archiefbewustzijn in De Sociale Sector.” ARDUIN : AMVB 8.16 (2014): 5–31. Print.
@article{7225816,
 abstract   = {{\textquotedblleft}De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst{\textquotedblright}, schreef Godfried Bomans ooit. Dat betekent dat de dossiers die we vandaag aanleggen, het archief van morgen vormen. Die logische vaststelling roept zowel verwachtingen als verantwoordelijkheid op. Hoewel de gevoeligheid zeker bestaat, wordt archiefzorg in het brede veld van de sociale sector niet als een prioriteit ervaren. Er zijn evenwel tal van argumenten waarom ook privaatrechtelijke organisaties en verenigingen zich geroepen kunnen voelen om daar werk van te maken. Het denken over archiefzorg is de voorbije decennia immers grondig ge{\"e}volueerd. {\textquotedblleft}The justi\unmatched{fb01}cation for archives has shifted from being grounded in concepts of the nation-state and its scholarly elites (primarily historians) to broader socio-cultural justi\unmatched{fb01}cations grounded in public policies of accountability, freedom of information, and wider public/citizen use, of archives for protection of rights, heritage education at all levels, and the enjoyment of personal and community connections with the past{\textquotedblright}. Die verschuiving in de rol en betekenis van archieven nodigt uit om de motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector in kaart te brengen en te benoemen. Deze bijdrage wil het debat daarover stimuleren en bijdragen tot het besef dat de zorg voor dat erfgoed in wezen iedereen aanbelangt.},
 author    = {Van de Perre, Stijn},
 issn     = {1784-3111},
 journal   = {ARDUIN : AMVB},
 language   = {dut},
 number    = {16},
 pages    = {5--31},
 publisher  = {Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel},
 title    = {A pluralistic society needs pluralism in its archival system: motieven voor het versterken van het archiefbewustzijn in de sociale sector},
 volume    = {8},
 year     = {2014},
}