Advanced search
1 file | 453.57 KB Add to list

Super(woon)markten: transformatie van supermarktsites naar aantrekkelijke woonmilieus

Isabelle Loris (UGent) and Ann Pisman (UGent)
Author
Organization
Abstract
Waar in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen nog uitgegaan werd van het bijkomend aansnijden van woonzones en woonuitbreidingsgebieden, zij het weliswaar in stedelijke gebieden en kernen van het buitengebied, gaat zijn opvolger, het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen een stap verder door te vertrekken van de idee dat de woonbehoeften kunnen opgevangen worden binnen het bestaande bebouwd weefsel. Het uitbreidingsverhaal wordt dus een radicaal verhaal van transformatie door hergebruik, verweving en verdichting. Die alternatieve verruimingsdoelstelling is op heden nog niet getoetst op haalbaarheid op het terrein. Dit artikel werkt een proof-of-concept uit van het begrip ruimtelijk rendement wat betreft het invullen van de toekomstige woonbehoeften via verweving en verdichting op supermarktsites. De haalbaarheid is afgetoetst met enkele grote marktspelers bij de supermarkten. Het onderzoek toont aan dat met beperkte verdichting de woonbehoefte voor de komende tien jaar binnen bestaande verharde ruimte kan opgevangen worden en meteen ook een vergroening van de buurt kan worden bereikt.
Keywords
woningmarkten, supermarkten, woonbehoefte, transformatie

Downloads

 • Loris - Pisman superwoonmarkten.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 453.57 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Loris, Isabelle, and Ann Pisman. “Super(woon)markten: Transformatie Van Supermarktsites Naar Aantrekkelijke Woonmilieus.” Gebundelde Papers Van De PlanDag. Ed. René van der Lecq & Elke Vanempten. Tilburg: Stichting Planologische Discussiedagen, 2016. 423–433. Print.
APA
Loris, I., & Pisman, A. (2016). Super(woon)markten: transformatie van supermarktsites naar aantrekkelijke woonmilieus. In René van der Lecq & E. Vanempten (Eds.), Gebundelde papers van de PlanDag (pp. 423–433). Presented at the Plandag 2016, Tilburg: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Loris, Isabelle, and Ann Pisman. 2016. “Super(woon)markten: Transformatie Van Supermarktsites Naar Aantrekkelijke Woonmilieus.” In Gebundelde Papers Van De PlanDag, ed. René van der Lecq and Elke Vanempten, 423–433. Tilburg: Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Loris, Isabelle, and Ann Pisman. 2016. “Super(woon)markten: Transformatie Van Supermarktsites Naar Aantrekkelijke Woonmilieus.” In Gebundelde Papers Van De PlanDag, ed. René van der Lecq and Elke Vanempten, 423–433. Tilburg: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Loris I, Pisman A. Super(woon)markten: transformatie van supermarktsites naar aantrekkelijke woonmilieus. In: van der Lecq R, Vanempten E, editors. Gebundelde papers van de PlanDag. Tilburg: Stichting Planologische Discussiedagen; 2016. p. 423–33.
IEEE
[1]
I. Loris and A. Pisman, “Super(woon)markten: transformatie van supermarktsites naar aantrekkelijke woonmilieus,” in Gebundelde papers van de PlanDag, Tilburg, 2016, pp. 423–433.
@inproceedings{7225550,
 abstract   = {Waar in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen nog uitgegaan werd van het bijkomend aansnijden van woonzones en woonuitbreidingsgebieden, zij het weliswaar in stedelijke gebieden en kernen van het buitengebied, gaat zijn opvolger, het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen een stap verder door te vertrekken van de idee dat de woonbehoeften kunnen opgevangen worden binnen het bestaande bebouwd weefsel. Het uitbreidingsverhaal wordt dus een radicaal verhaal van transformatie door hergebruik, verweving en verdichting. Die alternatieve verruimingsdoelstelling is op heden nog niet getoetst op haalbaarheid op het terrein. Dit artikel werkt een proof-of-concept uit van het begrip ruimtelijk rendement wat betreft het invullen van de toekomstige woonbehoeften via verweving en verdichting op supermarktsites. De haalbaarheid is afgetoetst met enkele grote marktspelers bij de supermarkten. Het onderzoek toont aan dat met beperkte verdichting de woonbehoefte voor de komende tien jaar binnen bestaande verharde ruimte kan opgevangen worden en meteen ook een vergroening van de buurt kan worden bereikt.},
 author    = {Loris, Isabelle and Pisman, Ann},
 booktitle  = {Gebundelde papers van de PlanDag},
 editor    = {van der Lecq, René and Vanempten, Elke},
 isbn     = {978-90-819217-3-2},
 keywords   = {woningmarkten,supermarkten,woonbehoefte,transformatie},
 language   = {dut},
 location   = {Tilburg},
 pages    = {423--433},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Super(woon)markten: transformatie van supermarktsites naar aantrekkelijke woonmilieus},
 url     = {http://plandag.net/},
 year     = {2016},
}