Advanced search
2 files | 1.58 MB Add to list

Een environmental justice analyse voor Gent: hoe rechtvaardig is groen verdeeld over de stad?

Author
Organization
Abstract
Het doel om van de stad een gezonde en leefbare plek te maken, laat ook Gent niet onberoerd. Daarom zet de stad in op het voorzien van voldoende groen in de woonomgeving. In het kader van het Groenstructuurplan werd het huidige aanbod groene ruimte geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het doel om in sommige wijken per inwoner 10 m² recreatief groen te voorzien nog lang niet is gerealiseerd. Vooral de binnenstad heeft nood aan bijkomend groen. De huidige beleidsdoelstellingen van de stad Gent worden hierop geënt. De vraag stelt zich echter of dit criterium niet verruimd moet worden en er ook andere factoren, naast de ruimtelijke verdeling, in rekening moeten worden gebracht bij het uitzetten van de beleidsprioriteiten. Hier wordt gekozen om te focussen op de sociale verdeling van groene ruimte over verschillende kansengroepen. Deze aanpak staat in relatie tot het begrip environmental justice dat de laatste jaren steeds meer weerklank vindt in stadsplanning. Om na te gaan of sociale ongelijkheid bestaat in de verdeling van groene ruimte zijn data noodzakelijk. Daarom wordt een GIS-analyse uitgevoerd naar de relatie tussen groene ruimte en sociaal-economische status in Gent. De relaties worden statistisch onderbouwd door middel van een correlatieanalyse. Hieruit blijkt dat er een verband bestaat tussen beide factoren en dat zwakkere sociaal-economische groepen gemiddeld minder groen in hun woonomgeving hebben. De resultaten worden echter met een kritisch oog bekeken. Het is niet vanzelfsprekend om dit concept van environmental justice te implementeren in het beleid, gezien dit belangrijke ethische en politieke keuzes vergt.
Keywords
groene ruimte, environmental justice, groenbeleid, ruimtelijke planning, Gent

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 865.47 KB
 • Sambaer Verbeek Plandag2016.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 711.61 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Sambaer, Hélène, and Thomas Verbeek. “Een Environmental Justice Analyse Voor Gent: Hoe Rechtvaardig Is Groen Verdeeld over de Stad?” Plandag 2016 : Gebundelde Papers En Bijlagen, edited by Rene Van der Lecq and Elke Vanempten, Stichting Planologische Discussiedagen, 2016, pp. 67–77.
APA
Sambaer, H., & Verbeek, T. (2016). Een environmental justice analyse voor Gent: hoe rechtvaardig is groen verdeeld over de stad? In R. Van der Lecq & E. Vanempten (Eds.), Plandag 2016 : Gebundelde papers en bijlagen (pp. 67–77). Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date
Sambaer, Hélène, and Thomas Verbeek. 2016. “Een Environmental Justice Analyse Voor Gent: Hoe Rechtvaardig Is Groen Verdeeld over de Stad?” In Plandag 2016 : Gebundelde Papers En Bijlagen, edited by Rene Van der Lecq and Elke Vanempten, 67–77. Stichting Planologische Discussiedagen.
Chicago author-date (all authors)
Sambaer, Hélène, and Thomas Verbeek. 2016. “Een Environmental Justice Analyse Voor Gent: Hoe Rechtvaardig Is Groen Verdeeld over de Stad?” In Plandag 2016 : Gebundelde Papers En Bijlagen, ed by. Rene Van der Lecq and Elke Vanempten, 67–77. Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Sambaer H, Verbeek T. Een environmental justice analyse voor Gent: hoe rechtvaardig is groen verdeeld over de stad? In: Van der Lecq R, Vanempten E, editors. Plandag 2016 : Gebundelde papers en bijlagen. Stichting Planologische Discussiedagen; 2016. p. 67–77.
IEEE
[1]
H. Sambaer and T. Verbeek, “Een environmental justice analyse voor Gent: hoe rechtvaardig is groen verdeeld over de stad?,” in Plandag 2016 : Gebundelde papers en bijlagen, Tilburg, 2016, pp. 67–77.
@inproceedings{7223861,
 abstract   = {{Het doel om van de stad een gezonde en leefbare plek te maken, laat ook Gent niet onberoerd. Daarom zet de stad in op het voorzien van voldoende groen in de woonomgeving. In het kader van het Groenstructuurplan werd het huidige aanbod groene ruimte geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het doel om in sommige wijken per inwoner 10 m² recreatief groen te voorzien nog lang niet is gerealiseerd. Vooral de binnenstad heeft nood aan bijkomend groen. De huidige beleidsdoelstellingen van de stad Gent worden hierop geënt. De vraag stelt zich echter of dit criterium niet verruimd moet worden en er ook andere factoren, naast de ruimtelijke verdeling, in rekening moeten worden gebracht bij het uitzetten van de beleidsprioriteiten. Hier wordt gekozen om te focussen op de sociale verdeling van groene ruimte over verschillende kansengroepen. Deze aanpak staat in relatie tot het begrip environmental justice dat de laatste jaren steeds meer weerklank vindt in stadsplanning. Om na te gaan of sociale ongelijkheid bestaat in de verdeling van groene ruimte zijn data noodzakelijk. Daarom wordt een GIS-analyse uitgevoerd naar de relatie tussen groene ruimte en sociaal-economische status in Gent. De relaties worden statistisch onderbouwd door middel van een correlatieanalyse. Hieruit blijkt dat er een verband bestaat tussen beide factoren en dat zwakkere sociaal-economische groepen gemiddeld minder groen in hun woonomgeving hebben. De resultaten worden echter met een kritisch oog bekeken. Het is niet vanzelfsprekend om dit concept van environmental justice te implementeren in het beleid, gezien dit belangrijke ethische en politieke keuzes vergt.}},
 author    = {{Sambaer, Hélène and Verbeek, Thomas}},
 booktitle  = {{Plandag 2016 : Gebundelde papers en bijlagen}},
 editor    = {{Van der Lecq, Rene and Vanempten, Elke}},
 isbn     = {{978-90-819217-3-2}},
 keywords   = {{groene ruimte,environmental justice,groenbeleid,ruimtelijke planning,Gent}},
 language   = {{dut}},
 location   = {{Tilburg}},
 pages    = {{67--77}},
 publisher  = {{Stichting Planologische Discussiedagen}},
 title    = {{Een environmental justice analyse voor Gent: hoe rechtvaardig is groen verdeeld over de stad?}},
 url     = {{http://plandag.net/wp-content/uploads/Plandag2016_Papers_in_PDF.zip}},
 year     = {{2016}},
}