Advanced search
1 file | 819.11 KB

De patstelling voorbij? Complexe infrastructuurprojecten in een actor-netwerk perspectief toegepast op het Ringland-initiatief

(2016) Plandag 2016. p.232-241
Author
Organization
Abstract
Tegenwoordig stranden steeds meer grote infrastructuurprojecten in Vlaanderen. Ze lopen oeverloze vertraging op en riskeren zich een steeds beter georganiseerde oppositie op de hals te halen. Typisch voor deze complexe infrastructuurprojecten is de uitdaging om de diverse ruimteclaims en bijhorende effecten voor het milieu, de gezondheid en de leefbaarheid tot een gedeeld compromis uit te werken. Maar hier loopt het nu net fout bij de huidige planningsprocessen; het aantal betrokken actoren bij het plannen van deze complexe materie ligt op voorhand vast en houdt enkel rekening met de gevestigde infrastructuuractoren. Niche-actoren of bewonersgroepen die bij de transitie naar een duurzame mobiliteit onontbeerlijk zijn, worden buitengesloten en tekenen verzet aan, waardoor de projecten procedureslagen worden. De vraag is hoe het planningsproces eruit moet zien wil het dergelijke calvarietochten overstijgen. De situationele Living Lab (LL) benadering wint in deze planningscontext aan belang. Het daarbij adopteren van een actor-netwerk perspectief geeft inzicht in de opportuniteiten voor een oplossing; het karteren van de belangrijkste actoren, hun waarden en achterban, creëert immers mogelijkheden om te navigeren doorheen de complexiteit en subsystemen (beleidsarena’s) te identificeren om een gedeelde visie en project te bereiken. In deze paper doen we de toepassing voor het Ringlandinitiatief, dat kan gezien worden als een LL in de marge van het Oosterweelproject. Deze paper werpt een licht op de actor-netwerk ontwikkeling van Ringland, dat tracht om die patstelling te doorbreken. Waar liggen de opportuniteiten en kansen voor succes en wat kan het gevoerde beleid ervan opsteken?

Downloads

 • De patstelling voorbij SVB plandag2016 finaal.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 819.11 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Brussel, Suzanne. 2016. “De Patstelling Voorbij? Complexe Infrastructuurprojecten in Een Actor-netwerk Perspectief Toegepast Op Het Ringland-initiatief.” In Plandag 2016, ed. René van der Lecq and Elke Vanempten, 232–241. Stichting Planologische Discussiedagen.
APA
Van Brussel, S. (2016). De patstelling voorbij? Complexe infrastructuurprojecten in een actor-netwerk perspectief toegepast op het Ringland-initiatief. In René van der Lecq & E. Vanempten (Eds.), Plandag 2016 (pp. 232–241). Presented at the Plandag 2016, Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Van Brussel S. De patstelling voorbij? Complexe infrastructuurprojecten in een actor-netwerk perspectief toegepast op het Ringland-initiatief. In: van der Lecq R, Vanempten E, editors. Plandag 2016. Stichting Planologische Discussiedagen; 2016. p. 232–41.
MLA
Van Brussel, Suzanne. “De Patstelling Voorbij? Complexe Infrastructuurprojecten in Een Actor-netwerk Perspectief Toegepast Op Het Ringland-initiatief.” Plandag 2016. Ed. René van der Lecq & Elke Vanempten. Stichting Planologische Discussiedagen, 2016. 232–241. Print.
@inproceedings{7223137,
 abstract   = {Tegenwoordig stranden steeds meer grote infrastructuurprojecten in Vlaanderen. Ze lopen oeverloze vertraging op en riskeren zich een steeds beter georganiseerde oppositie op de hals te halen. Typisch voor deze complexe infrastructuurprojecten is de uitdaging om de diverse ruimteclaims en bijhorende effecten voor het milieu, de gezondheid en de leefbaarheid tot een gedeeld compromis uit te werken. Maar hier loopt het nu net fout bij de huidige planningsprocessen; het aantal betrokken actoren bij het plannen van deze complexe materie ligt op voorhand vast en houdt enkel rekening met de gevestigde infrastructuuractoren. Niche-actoren of bewonersgroepen die bij de transitie naar een duurzame mobiliteit onontbeerlijk zijn, worden buitengesloten en tekenen verzet aan, waardoor de projecten procedureslagen worden. De vraag is hoe het planningsproces eruit moet zien wil het dergelijke calvarietochten overstijgen. De situationele Living Lab (LL) benadering wint in deze planningscontext aan belang. Het daarbij adopteren van een actor-netwerk perspectief geeft inzicht in de opportuniteiten voor een oplossing; het karteren van de belangrijkste actoren, hun waarden en achterban, cre{\"e}ert immers mogelijkheden om te navigeren doorheen de complexiteit en subsystemen (beleidsarena{\textquoteright}s) te identificeren om een gedeelde visie en project te bereiken. In deze paper doen we de toepassing voor het Ringlandinitiatief, dat kan gezien worden als een LL in de marge van het Oosterweelproject. Deze paper werpt een licht op de actor-netwerk ontwikkeling van Ringland, dat tracht om die patstelling te doorbreken. Waar liggen de opportuniteiten en kansen voor succes en wat kan het gevoerde beleid ervan opsteken?},
 author    = {Van Brussel, Suzanne},
 booktitle  = {Plandag 2016},
 editor    = {van der Lecq, Ren{\'e} and Vanempten, Elke},
 isbn     = {978-90-819217-3-2},
 language   = {dut},
 location   = {Tilburg},
 pages    = {232--241},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {De patstelling voorbij? Complexe infrastructuurprojecten in een actor-netwerk perspectief toegepast op het Ringland-initiatief},
 year     = {2016},
}