Advanced search
1 file | 4.19 MB Add to list

Zelfbouw in reflectie: evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO

(2010)
Author
Organization
Abstract
Dit rapport betreft een evaluatie van circa 60 projecten die de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) in de afgelopen 10 à 15 jaar heeft ondersteund met betrekking tot (collectief) particulier en medeopdrachtgeverschap in de woningbouw. Aanleiding daartoe werd gevormd door de algemene behoefte aan meer keuzevrijheid en meer markt in de Nederlandse woningbouw. Tegelijkertijd werd indertijd verondersteld dat particulier opdrachtgeverschap beter aan zou sluiten bij de behoefte van de woonconsumenten, alsmede sneller en goedkoper te realiseren zou zijn dan de reguliere seriematige nieuwbouw. Als zodanig stonden deze doelstellingen ook centraal in de VROM beleidsnota „Mensen, Wensen, Wonen‟ van 2000. Mede naar aanleiding van de in de Tweede Kamer algemeen aanvaarde motie Van Gent/Duivesteijn, werd zelfs beoogd om vanaf 2005 ongeveer 1/3 van de nieuw te bouwen woningen in particulier opdrachtgeverschap te realiseren. Desalniettemin hebben (collectief) particulier en medeopdrachtgeverschap sindsdien niet zo‟n hoge vlucht gekend als beoogd. Het richtgetal van 33,3% van de totale bouwproductie is bij lange na niet gehaald. Sterker nog, daar waar midden jaren negentig van de afgelopen eeuw 17% van de totale Nederlandse bouwproductie in particulier opdrachtgeverschap werd gerealiseerd, is dit thans nog slechts een ruime 10%. Ook het aandeel van de verhuisgeneigden, die zeggen voor (C)PO/MO te willen gaan is in de afgelopen vier jaar afgenomen van 36% naar 28%.

Downloads

 • 101005 Zelfbouw in reflectie.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 4.19 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Boelens, Luuk et al. Zelfbouw in Reflectie: Evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV, 2010. Print.
APA
Boelens, L., Bolt, G., Hooimeijer, P., Boonstra, B., & Brouwer, J. (2010). Zelfbouw in reflectie: evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV.
Chicago author-date
Boelens, Luuk, Gideon Bolt, Pieter Hooimeijer, Beitske Boonstra, and Jeroen Brouwer. 2010. Zelfbouw in Reflectie: Evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV.
Chicago author-date (all authors)
Boelens, Luuk, Gideon Bolt, Pieter Hooimeijer, Beitske Boonstra, and Jeroen Brouwer. 2010. Zelfbouw in Reflectie: Evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV.
Vancouver
1.
Boelens L, Bolt G, Hooimeijer P, Boonstra B, Brouwer J. Zelfbouw in reflectie: evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV; 2010.
IEEE
[1]
L. Boelens, G. Bolt, P. Hooimeijer, B. Boonstra, and J. Brouwer, Zelfbouw in reflectie: evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO. Rotterdam: SEV, 2010.
@book{7198451,
 abstract   = {Dit rapport betreft een evaluatie van circa 60 projecten die de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) in de afgelopen 10 à 15 jaar heeft ondersteund met betrekking tot (collectief) particulier en medeopdrachtgeverschap in de woningbouw. Aanleiding daartoe werd gevormd door de algemene behoefte aan meer keuzevrijheid en meer markt in de Nederlandse woningbouw. Tegelijkertijd werd indertijd verondersteld dat particulier opdrachtgeverschap beter aan zou sluiten bij de behoefte van de woonconsumenten, alsmede sneller en goedkoper te realiseren zou zijn dan de reguliere seriematige nieuwbouw. Als zodanig stonden deze doelstellingen ook centraal in de VROM beleidsnota „Mensen, Wensen, Wonen‟ van 2000. Mede naar aanleiding van de in de Tweede Kamer algemeen aanvaarde motie Van Gent/Duivesteijn, werd zelfs beoogd om vanaf 2005 ongeveer 1/3 van de nieuw te bouwen woningen in particulier opdrachtgeverschap te realiseren. Desalniettemin hebben (collectief) particulier en medeopdrachtgeverschap sindsdien niet zo‟n hoge vlucht gekend als beoogd. Het richtgetal van 33,3% van de totale bouwproductie is bij lange na niet gehaald. Sterker nog, daar waar midden jaren negentig van de afgelopen eeuw 17% van de totale Nederlandse bouwproductie in particulier opdrachtgeverschap werd gerealiseerd, is dit thans nog slechts een ruime 10%. Ook het aandeel van de verhuisgeneigden, die zeggen voor (C)PO/MO te willen gaan is in de afgelopen vier jaar afgenomen van 36% naar 28%.},
 author    = {Boelens, Luuk and Bolt, Gideon and Hooimeijer, Pieter and Boonstra, Beitske and Brouwer, Jeroen},
 language   = {dut},
 pages    = {83},
 publisher  = {SEV},
 title    = {Zelfbouw in reflectie: evaluatie SEV-experimenten (C)PO/MO},
 year     = {2010},
}